fbpx
1821, Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία Νίκος Γιαννόπουλος Historical Quest

Νίκος Γιαννόπουλος: «1821, Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία»

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του νέου Ελληνισμού, σηματοδοτώντας το πέρασμα από το Γένος στο Έθνος των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, αρκετοί μελετητές επικεντρώθηκαν στα γεγονότα του πολυετούς εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, προσπαθώντας να αναδείξουν διάφορες όψεις που επηρέασαν την πορεία των γεγονότων της Ελληνική Επανάστασης.

Aπομακρυσμένος από επαίνους και αφηρωισμούς, ο συγγραφέας προσεγγίζει και μελετά κριτικά, βάσει των ιστορικών πηγών που εξετάζει, τις μάχες των Ελλήνων, προσπαθώντας να φωτίσει τις φιλοδοξίες, τα πάθη και τις ετερόκλητες επιδιώξεις των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και αναδεικνύοντας τις παραμέτρους εκείνες που οδήγησαν στην επιτυχή ή αποτυχή έκβαση των εξεταζόμενων μαχών.

Το έργο 1821, Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία του Νίκου Γιαννόπουλου, που κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις Historical Quest, προσπαθεί να προσεγγίσει κριτικά τις δεκαέξι σημαντικότερες χερσαίες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, νικηφόρες ή μη, οι οποίες αποτέλεσαν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, σταθμούς προς την ευόδωση του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία. Στην ξένη βιβλιογραφία, πληθώρα μελετητών της στρατιωτικής ιστορίας έχει επιδοθεί στη συγγραφή έργων τα οποία εξετάζουν τις σημαντικότερες μάχες ενός πολέμου, με στόχο να φωτίσουν καίριες πτυχές επιμέρους συγκρούσεων που μακροχρόνια οδηγούν στην τελική επικράτηση της νικήτριας παράταξης, με το εν λόγω πόνημα να εντάσσεται στη χωρία των έργων αυτών.

Σκοπός του συγγραφέα είναι να καταδείξει τη συμβολή των Επαναστατών στην πραγμάτωση της ανεξαρτησίας, αναδεικνύοντας την αξία των νικών των Ελλήνων, αλλά και τη σημασία των ηττών στα πεδία των μαχών, γεγονότα που, σε συνδυασμό με την επιτυχή αξιοποίηση της διπλωματίας, κατάφεραν να οδηγήσουν στην αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830. Έτσι, απομακρυσμένος από επαίνους και αφηρωισμούς, ο συγγραφέας προσεγγίζει και μελετά κριτικά, βάσει των ιστορικών πηγών που εξετάζει, τις μάχες των Ελλήνων, προσπαθώντας να φωτίσει τις φιλοδοξίες, τα πάθη και τις ετερόκλητες επιδιώξεις των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και αναδεικνύοντας τις παραμέτρους εκείνες που οδήγησαν στην επιτυχή ή αποτυχή έκβαση των εξεταζόμενων μαχών.

1821, Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία Νίκος Γιαννόπουλος Historical Quest

Πορτρέτα των πρωταγωνιστών και χάρτες με τις θέσεις των αντιμαχόμενων παρατάξεων λειτουργούν συνεπικουρικά, βοηθώντας τους αναγνώστες να αντιληφθούν σε βάθος τις εξεταζόμενες μάχες, επεκτείνοντας και εμπλουτίζοντας την ιστορική αφήγηση, ενώ το απλό, λιτό και περιεκτικό ύφος, συνδυαζόμενο με τη γλαφυρότητα και την αμεσότητα, που επιτυγχάνονται χάρη στην αναφορική χρήση της γλώσσας, δημιουργούν ένα μεστό σε πληροφορίες και συνάμα ευανάγνωστο σύγγραμμα.

 

1821, Οι μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία
Νίκος Γιαννόπουλος
Historical Quest
348 σελ.
ISBN 978-618-5088-18-7
Τιμή: €17,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό έργο: «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»

Η ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε έναν κόσμο άγνωστο επέβαλε την ανάγκη κατανόησης του περιβάλλοντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιέργειας και της φαντασίας, ποιότητες που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.