fbpx
Colin Butfield – Jonnie Hughes: «Earthshot»

Colin Butfield – Jonnie Hughes: «Earthshot»

«Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», λένε οι δημιουργοί του Earthshot  στο πόνημά τους. «Ύστερα από ένα τρελό πάρτι, που διήρκεσε περίπου εκατό χρόνια, βρίσκουμε το σπίτι στο οποίο κατοικούσαμε όλον αυτόν τον καιρό σε κακή κατάσταση. Τεράστιες ποσότητες άνθρακα έχουν μεταφερθεί από τον φλοιό της γης στην ατμόσφαιρά της κι απίστευτες ποσότητες αζώτου μεταφέρθηκαν από το έδαφος στους ωκεανούς, καταστρέφοντας μια εκπληκτική βιοποικιλότητα. Ήταν σαν να συμμετείχαμε σ’ ένα τρελό πάρτι όπου καίγαμε τα έπιπλα του σπιτιού μας, φράξαμε τις υδρορροές, ανατινάξαμε τα ταβάνια και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της επόμενης μέρας […] Βλέποντας τα πράγματα από απόσταση, αντιλαμβανόμαστε ότι ο αντίκτυπός μας στη φύση τους τελευταίους αιώνες είναι συγκρίσιμος με αυτόν που προκάλεσε ο αστεροειδής, ο οποίος οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινόσαυρων».

Η δεκαετία που έρχεται είναι η πιο κρίσιμη, τονίζουν ο Colin Butfield κι ο Jonnie Hughes. O πλανήτης μας χρειάζεται φροντίδα εδώ και τώρα κι οι λύσεις που μας προτείνουν είναι ευφάνταστες αλλά και δοκιμασμένες: καλλιέργεια φυκιών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές, σε γιγάντιες ωκεάνιες εκτάσεις, όπου μπορούν να απορροφήσουν ασύλληπτες ποσότητες καταστροφικού αζώτου. Ανακύκλωση μετάλλων που αξίζουν δισεκατομμύρια, από χωματερές. Μεταφορά των κέντρων δεδομένων της ψηφιακής τεχνολογίας, τα οποία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να ψυχτούν, σε ψυχρά κλίματα, όπου ο κλιματισμός είναι φυσικός και δεν κοστίζει τίποτε. Την ίδια στιγμή, η θερμότητα που εκπέμπουν αυτά τα κέντρα δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία των καλοριφέρ, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Στοκχόλμη θερμαίνοντας 10.000 σπίτια. Χώρες όπως το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία ή η Αυστραλία μπορούν να κινηθούν σε μια κατεύθυνση ριζοσπαστικά οικολογική, επειδή διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες χρήσης της ηλιακής ενέργειας. Οι Αυστραλοί μιλούν για τη μετατροπή μιας τεράστιας έκτασης της ερήμου σε σημείο παραγωγής πράσινου υδρογόνου με 10 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες και 1.500 ανεμογεννήτριες. Ο Καναδάς έχει τρομερές δυνατότητες χρήσης του υδροηλεκτρισμού, η Ισλανδία έχει άφθονη γεωθερμική ενέργεια, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης διαθέτουν ανεξάντλητες ποσότητες αιολικής ενέργειας λόγω των ανέμων που φυσούν εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, για να μη μιλήσουμε για τις μοντέρνες επινοήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα χρήσης πανιών σύγχρονης τεχνολογίας με περιστρεφόμενους κυλίνδρους για να «πιάνουν τον άνεμο», που μας επιστρέφουν στην εποχή των υπέροχων ιστιοφόρων.

Η φύση είναι ανθεκτική· οι άνθρωποι είναι καινοτόμοι. Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση· η μάχη μας όμως πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας.

Η ανθρωπότητα έχει δείξει ότι σε κρίσιμες στιγμές που νιώθει να απειλείται, όπως συνέβη με την εμφάνιση της τρύπας του όζοντος, μπορεί να αντιδρά. Οι εκπομπές χλωροφθορανθράκων (CFSs) που προκαλούσαν το πρόβλημα έχουν μειωθεί δραστικά και η πληγή άρχισε να επουλώνεται. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων και κάποιοι πληθυσμοί ζώων και ψαριών που βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης δείχνουν να επανακάμπτουν αποφασιστικά. Την ίδια στιγμή, λόγω της αστικοποίησης, τεράστιες εκτάσεις γης μένουν ακαλλιέργητες κι εκεί η φύση επανέρχεται. Στη Ρωσία, σε μια έκταση γης ίση με την Ισπανία, τα αλέτρια έχουν αποσυρθεί και οι ειδικοί μιλούν για «την πιο εκτεταμένη και απότομη αλλαγής της χρήσης γης στο βόρειο ημισφαίριο κατά τον 20ό αιώνα». Η εποχή μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως η περίοδος της αποϋλοποίησης, όπου το βιοτικό επίπεδο παραμένει υψηλό ενώ η κατανάλωση υλικών αγαθών μειώνεται. Η πραγματική ασθένεια της κοινωνίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες της οικολογίας, είναι η συνήθειά της να πετά πράγματα και να μην τα χρησιμοποιεί δεύτερη φορά. Για να θεραπευτεί αυτή η ασθένεια «χρειάζεται κατά μία έννοια να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’50. Σ’ έναν κόσμο όπου επιδιορθώναμε τα παπούτσια μας, μπαλώναμε τα ρούχα μας, και τα πάντα, από τα αρώματα μέχρι τα λάδια για το αυτοκίνητό μας, πωλούνταν σε επαναχρησιμοποιημένες συσκευασίες. Έναν κόσμο όπου ο τυπικός αγοραστής έπαιρνε δύο κομμάτια ρουχισμού τον χρόνο και τα χρησιμοποιούσε για είκοσι χρόνια, ώσπου να μετατραπούν σε κουρέλια».

Η πρωτοβουλία Earthshot (Αποστολές στη Γη), καρπός της οποίας είναι και το παρόν βιβλίο, αποσκοπεί, μέσω της θέσπισης ειδικών βραβείων, στην υποστήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που δίνουν πρωτοποριακές λύσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Της πρωτοβουλίας ηγείται ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ της Ουαλίας κι επιθυμεί να κινηθεί στα πρότυπα του περίφημου Moonshot του προέδρου Κένεντι, που στόχευε στις πρώτες αποστολές στη Σελήνη. Το βιβλίο των Colin Butfield και Jonnie Hughes είναι μια co butfield jo hughesπροειδοποίηση, μια επικαιροποίηση πάνω στις εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όλον τον πλανήτη. Όπως γράφουν οι δημιουργοί του: «Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει την ελπίδα και να δείξει ένα μέρος του δρόμου που οδηγεί στη σταθερότητα και την ισορροπία. Χρειάζεται να τσακίσουμε τις συνήθειες που κάνουν την καθημερινή σπατάλη να φαίνεται φυσιολογική και να δημιουργήσουμε “κυκλικά” συστήματα ανακύκλωσης των πάντων. Κι όλα αυτά πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο διάστημα της επόμενης δεκαετίας, όχι αργότερα […] Η φύση είναι ανθεκτική· οι άνθρωποι είναι καινοτόμοι. Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση· η μάχη μας όμως πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας».

 

Earthshot
Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη
Colin Butfield – Jonnie Hughes
Εισαγωγή: Ουίλιαμ, Πρίγκιπας της Ουαλίας
Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος
Ψυχογιός
σ. 400
ISBN: 978-618-01-4651-6
Τιμή: 19,90€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευαγγελία Κιρκινέ: «Έθνος “εξ απαλών ονύχων”»

Με το περιεχόμενο του όρου «έθνος» και τον τρόπο που δημιουργείται το αίσθημα του ανήκειν σε ένα έθνος, κυρίως μέσω της «εθνικής εκπαίδευσης», καταπιάνεται η Eυαγγελία Κιρκινέ σε αυτή τη μελέτη της. Τι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.