fbpx
Νίκος Χαρ. Ασημακόπουλος: «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821»

Νίκος Χαρ. Ασημακόπουλος: «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821»

Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που κυκλοφόρησαν τελευταία, είναι το πόνημα του Νίκου Ασημακόπουλου με τίτλο Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821 – Τα περήφανα βουνά του Σουλίου: Ιστορική καταγραφή των αγώνων των Σουλιωτών, από τις 6-12-1820 έως τις 2-5-1829, βάσει των ιστορικών πηγών.Έχοντας ερευνήσει σε βάθος τις πηγές, με την επιδεξιότητα ενός πεπειραμένου ιστοριοδίφη που χρησιμοποιεί μια πλούσια βιβλιογραφία, ο Ασημακόπουλος προσφέρει ένα πολύτιμο ιστορικό βοήθημα στους Έλληνες και ειδικά στις νεότερες γενιές, οι οποίες δυστυχώς διδάσκονται τα σπουδαία γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μηχανικά και άνυδρα.

Η αξία του συγκεκριμένου πονήματος βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στα εξής στοιχεία: α) στην επιτυχημένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, β) στην απόλυτα τεκμηριωμένη παρουσίαση των γεγονότων και γ) στη γεμάτη ζωντάνια περιγραφή των δρωμένων και ειδικά των μαχών. Ο αναγνώστης, διαβάζοντας το βιβλίο, έχει την εντύπωση ότι παρακολουθεί μια κινηματογραφική ταινία, της οποίας κάθε λεπτομέρεια έγινε αντικείμενο επεξεργασίας με ιδιαίτερη προσοχή από τον σκηνοθέτη, που γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία του θέματός του.

Και το θέμα του είναι οι αγώνες των Σουλιωτών, οι οποίοι χάρη στην απαράμιλλη πολεμική τεχνική τους, το θάρρος και τις θυσίες τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης. Αφού συμμάχησαν με τον Αλή Πασά από τον Δεκέμβριο του 1820 εναντίον του σουλτάνου, νίκησαν τη μεγάλη στρατιά των Τσάμηδων και τη στρατιά δύο πασάδων στη θέση Πέντε Πηγάδια. Ετούτες οι νίκες είχαν ως αποτέλεσμα την οργή του σουλτάνου, ο οποίος αντικατέστησε τον αρχιστράτηγο Πασόμπεη με τον ικανότατο και αιμοβόρο διοικητή της Πελοποννήσου, Χουρσίτ Πασά. Η απομάκρυνση του Χουρσίτ Πασά από την Πελοπόννησο επηρέασε καταλυτικά την επιτυχημένη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στον τόπο όπου εκείνος διοικούσε. Αλλά και μετά τη δολοφονία του Αλή Πασά, στα 1822, οι Σουλιώτες νίκησαν σε όλες τις μάχες τα στρατεύματα του Χουρσίτ Πασά, όταν αυτός εκστράτευσε εναντίον τους για να τους εξοντώσει.

Προσφέρει ένα πολύτιμο ιστορικό βοήθημα στους Έλληνες και ειδικά στις νεότερες γενιές, οι οποίες δυστυχώς διδάσκονται τα σπουδαία γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μηχανικά και άνυδρα.

Η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων από τον συγγραφέα διανθίζεται με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, οι οποίες διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Παραθέτει επιστολές από προσωπικότητες που επικυρώνουν την αλήθεια των εξελίξεων, ενώ τις σελίδες του βιβλίου κοσμούν εξαιρετικοί πίνακες και σπάνια κειμήλια της εποχής.

Ξεχωρίζει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη νυχτομαχία του Κεφαλόβρυσου και τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, όπως και το κεφάλαιο όπου περιγράφεται εκτενώς η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Με τον σεβασμό και την τιμή που αρμόζει, ο Νίκος Ασημακόπουλος σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Μάρκου Μπότσαρη, τονίζοντας τις φράσεις του ιστορικού Διονυσίου Κόκκινου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: «…είναι στιγμές που ο ιστορικός γράφοντας με μεγάλο κόπο τις σελίδες του ιστορικού του έργου, θα ήθελε να γράψει και μια σελίδα σαν ποιητής. Γιατί μόνο ο ποιητής θα μπορούσε να υμνήσει και να δώσει ζωή στην εικόνα ενός υπέροχου άνδρα, ενός ήρωα που έλαμπε από αρετή και ηρωισμό. Και αυτός ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης…».

Με το ανάλογο δέος ο συγγραφέας περιγράφει και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Χρησιμοποιώντας μαρτυρίες ιστορικών και προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε μια από τις πιο ένδοξες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ο Ασημακόπουλος μεταγγίζει στον αναγνώστη εκείνον τον βαθύ παλμό που δονούσε τον Σολωμό, όταν έγραφε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

ni x asimakopoulos23Στην ισοπεδωμένη από αξίες εποχή μας, στην εποχή όπου βασιλεύει ο υλισμός, η τεχνολογία και το ατομικό συμφέρον, θεωρώ ότι το εν λόγω βιβλίο του Νίκου Ασημακόπουλου θα έπρεπε να διδάσκεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου το ήθος τόσο των διδασκομένων όσο και των διδασκόντων να εμπλουτιστεί με υψηλότερα ιδανικά.

 

Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821
Τα περήφανα βουνά του Σουλίου
Ιστορική καταγραφή των αγώνων των Σουλιωτών, από τις 6-12-1820 έως τις 2-5-1829, βάσει των ιστορικών πηγών – 2η έκδοση επαυξημένη
Νίκος Χαρ. Ασημακόπουλος
Βεργίνα
596 σελ.
ISBN 978-960-651-010-6
Τιμή €25,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.