fbpx
Γιώργος Σκαρβελάκης: «Ο Μίτος της Μνήμης (2 τόμοι)» και «Η Κύπρος του Ονείρου»

Γιώργος Σκαρβελάκης: «Ο Μίτος της Μνήμης (2 τόμοι)» και «Η Κύπρος του Ονείρου»

Ένα δίτομο έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Σκαρβελάκη κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό με τον τίτλο Ο Μίτος της Μνήμης, που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Απολλώνειου ελληνικού πνεύματος με το γερμανικό Φαουστικό πνεύμα, η οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, σηματοδοτεί την ουσία μιας μόνιμης πολιτισμικής κρίσης στη Δύση.

Με μια μεγάλη έρευνα στην ιστορία και τον πολιτισμό, ο Γιώργος Σκαρβελάκης έχει χωρίσει το ενδιαφέρον πόνημά του σε τέσσερις τόμους, εκ των οποίων οι δύο ήδη κυκλοφορούν, ενώ οι άλλοι δύο ετοιμάζονται.

Ο πρώτος τόμος έχει τον υπότιτλο Ιστορία και Ιστοριογραφία και περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς αρχαίους και νεότερους ιστορικούς με τα γνωστότερα έργα τους, καθώς και όσους ασχολήθηκαν με τη φιλολογία, την αρχαιολογία και όλες τις επιστήμες που αφορούν τον πολιτισμό.

Ο δεύτερος τόμος κυκλοφορεί με τον υπότιτλο Ελληνογερμανικές Στιγμές και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το Ιστορικό Χρονολόγιο, αναφέρεται στην ιστορία της Ελλάδας και της Γερμανίας, καθώς και στις καταστάσεις που επηρέασαν και τις δύο χώρες στο πέρασμα των χρόνων. Το δεύτερο μέρος, «Οι 14+1 Ιδιαίτερες “Στιγμές”», περιλαμβάνει τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές στο πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο των δύο εθνών.

Ο τρίτος τόμος, που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα, έχει υπότιτλο Η Πορεία του Πνεύματος  και είναι η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας. Ο τέταρτος τόμος, ο οποίος ετοιμάζεται, θα έχει υπότιτλο Ο Δρόμος της Μουσικής και θα εξιστορεί τον μακρύ δρόμο της μουσικής.

Αποτελεί εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους για ιστορικά και πολιτισμικά θέματα.

Το τετράτομο έργο συμπληρώνεται από ένα μικρό, αλλά πολύ κατατοπιστικό βιβλίο για την Κύπρο, με τίτλο Η Κύπρος του Ονείρου, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει μια συνοπτική ιστορία της Κύπρου, τονίζοντας περισσότερο τη μεταπολεμική περίοδο, τα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τουρκική εισβολή και τις ενέργειες που γίνονται από τότε για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το τετράτομο αυτό έργο του Γιώργου Σκαρβελάκη, Ο Μίτος της Μνήμης, είναι έργο ζωής, μέσα στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι ανθρωπιστικές επιστήμες, και αποτελεί εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους για ιστορικά και πολιτισμικά θέματα. Με πλούσια βιβλιογραφία και έρευνα που έγινε με προσοχή και πίστη στον άνθρωπο, ο συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα της περιπέτειας του πνεύματος στην ελληνογερμανική έριδα.

Ενδεικτικά παραθέτω την περίπτωση του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως την αναφέρει ο Γιώργος Σκαρβελάκης στον πρόλογο του πρώτου τόμου:

…Τον Απρίλιο του 1941, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, ο ρεμπέτης Βαγγέλης Παπάζογλου παράτησε το τραγούδι και έγινε παλιατζής και αχθοφόρος στα λεμονάδικα του Πειραιά. (Τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι η πιο γνήσια έκφραση της «ελληνικής ψυχής».) Και όταν τον ρωτούσαν οι φίλοι του «γιατί και πώς», εκείνος απαντούσε: «Όταν πέφτει το σκοτάδι, τα πουλιά δεν τραγουδούν».

Η φράση αυτή, κραυγή ελευθερίας, ερμηνεύεται –με μια πρώτη ανάγνωση– στην άρνησή του να συνεχίσει να τραγουδά στη μαύρη καταχνιά της Κατοχής. Όπως ακριβώς τα πουλιά σταματούν να κελαηδούν μόλις νυχτώσει.

Για όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο –με μια δεύτερη ανάγνωση– στη φράση αυτή διακρίνεται το πραγματικό νόημα που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας ή, αν θέλετε, Γερμανίας-Ελλάδας. Ιδιαίτερα τους τελευταίους αιώνες. Ακόμα και προγενέστερα. Μέχρι σήμερα.

gi skarvelakis23Στόχος, λοιπόν, του συγγραφέα, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, είναι η ανάδειξη των τεκμηρίων που στοιχειοθετούν την περιπέτεια του πνεύματος, Απολλώνειου και Φαουστικού, που αν και εκπορεύονται από την ίδια αρχή, δεν «βολεύονται με λιγότερο ουρανό» και βολοδέρνουν σε μια αέναη ελληνογερμανική διαμάχη.

 

Ο Μίτος της Μνήμης
Απόλλων vs Φάουστ
Πρώτος τόμος: Ιστορία και Ιστοριογραφία
Γιώργος Σκαρβελάκης
Ιδιωτική έκδοση
σ. 704
ISBN: 978-618-86141-1-6
Τιμή: 25,00€

 

Ο Μίτος της Μνήμης
Απόλλων vs Φάουστ
Δεύτερος τόμος: Ελληνογερμανικές «Στιγμές»
Γιώργος Σκαρβελάκης
Ιδιωτική Έκδοση
σ. 704
ISBN: 978-618-86141-2-3
Τιμή: 26.50€

 

Η Κύπρος του Ονείρου
Κυπριακό: Ιστορικό Χρονολόγιο (Παράρτημα: Μεσανατολικό)
Γιώργος Σκαρβελάκης
Ιδιωτική Έκδοση
σ. 104
ISBN: 978-618-86141-0-9
Τιμή: 5,30€


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.