fbpx
Αντώνης Ζαΐρης – Γιώργος Σταμάτης: «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός»

Αντώνης Ζαΐρης – Γιώργος Σταμάτης: «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός»

Όταν άρχισα να διαβάζω τον Μεγάλο Μετασχηματισμό, η εισαγωγή με προϊδέασε για ένα βιβλίο για την πανδημία και τις συνέπειές της. Η πρώτη μου εντύπωση γρήγορα διαψεύστηκε, ότι δηλαδή ήταν ένα ανάγνωσμα μόνο γι’ αυτό. Αφενός, γιατί ήταν προφανές ότι η πανδημία λειτούργησε μόνο ως αφορμή για τους συγγραφείς προκειμένου να αναφερθούν στις συνθήκες και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας αλλά και της ηγεσίας σε μια βαθιά πρωτόγνωρη κρίση. Αφετέρου, γιατί ενώ είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα σχεδόν βίαιο αρνητικό γεγονός, όπως ήταν η πανδημική κρίση, διέπεται στην ολότητά του από μια βαθιά αισιοδοξία, στοιχείο που χαρακτηρίζει έντονα και την ιδιοσυγκρασία των συγγραφέων.

Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός ακολουθεί μια χρονολογική πορεία ξεκινώντας από την άνοιξη του 2020 και την αρχή της πανδημίας και τελειώνοντας το φθινόπωρο του 2021 – αυτό ωθεί τον αναγνώστη στο να θυμηθεί την εξέλιξη των συναισθημάτων αλλά και των ενεργειών, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, παράλληλα με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφωνόταν ανάλογα με την ένταση της πανδημίας και την αντίδραση των ηγετών, της επιστημονικής κοινότητας και όλων των άλλων μερών. Μέσα από αυτό, πέραν της πανδημίας διατρέχουμε όλα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη χώρα αυτή την περίοδο όπως: η ελληνοτουρκική κρίση, το MeToo, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το εθνικό σύστημα υγείας κ.λπ. Και συνεπώς από μόνο του το βιβλίο λειτουργεί και ως ιστορική αναφορά της νεότερης ιστορίας για τις μελλοντικές γενιές για αυτή την περίοδο. Καταλήγει τελικά με ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι στο τέλος πάντα επικρατεί «η καλή κοινωνία» και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τη δημιουργία ενός νέου «αναγεννησιακού ανθρώπου».

Ενώ είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα σχεδόν βίαιο αρνητικό γεγονός, όπως ήταν η πανδημική κρίση, διέπεται στην ολότητά του από μια βαθιά αισιοδοξία.

Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου αυτού είναι ότι χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία management, όπως μία SWOT ανάλυση, ουσιαστικά υπογραμμίζει ότι όχι μόνο η πανδημία αλλά και κάθε κρίση τέτοιας εντάσεως αποτελεί ευκαιρία, ενόσω είναι κίνδυνος και απειλή ταυτόχρονα, γιατί ακριβώς μας καλεί να προσαρμοστούμε μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που δεν θα επιδιώκαμε διαφορετικά. Αντίστοιχα, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κανείς να το δει και ως έναν «οδηγό» ηγεσίας και διαχείρισης μεταρρυθμίσεων, όπου αναδεικνύεται η ανάγκη αυτού που ονομάζει ως «νεωτερικό ηγέτη» – με τον συνδυασμό του ηρωικού, του συνεργασιακού και του αξιακού στοιχείου όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στην υιοθέτηση νέων προτύπων και νέων συμπεριφορών, όμως είναι προφανής ο προβληματισμός για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το μέλλον. Το στοίχημα για την κοινωνία και η ευχή των συγγραφέων είναι να αξιοποιήσουμε τα δώρα και τα μαθήματα από τα αντίδωρα που μας έφερε αυτή η κρίση με έναν τρόπο γόνιμο και θετικό.

zairis stamatisΤο σίγουρο είναι ότι ο Μεγάλος Μετασχηματισμός είναι ένα βιβλίο έντονου ανθρωπισμού, που με απλή και κατανοητή γλώσσα θέλει να προκαλέσει και να προβληματίσει το κοινό του και να μας κάνει όλους να αναλογιστούμε ποια συμπεριφορά θέλουμε να υιοθετήσουμε και να διατηρήσουμε, για να μπορέσουμε τελικά να επιβιώσουμε σε ένα μέλλον που παραμένει άγνωστο.

[Η Ελένη Βρεττού είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank.]

 

Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός
Πορεία προς την Αβεβαιότητα
Αντώνης Ζαΐρης – Γιώργος Σταμάτης
Εκδόσεις Παπαζήση
202 σελ.
ISBN 978-960-02-3886-0
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.