fbpx
Thomas Harder: «Ο πόλεμος του Andy»

Thomas Harder: «Ο πόλεμος του Andy»

Από τον Ιούλιο του 1943 ο Anders Lassen, ένας Δανός κομάντο που δρούσε στο πλαίσιο των ειδικών βρετανικών δυνάμεων, συμμετείχε σε μια σειρά από καταδρομικές επιχειρήσεις που κατέστησαν το όνομά του θρυλικό. Έλαβε μέρος στην επιχείρηση στο Καστέλι της Κρήτης, πολέμησε μέσα σε συνθήκες ανυπόφορης ζέστης και λειψυδρίας στη Σάμο, τη Λέρο, τη Σύμη, έπαιξε τη ζωή του κορόνα-γράμματα σε επιδρομές στη Χάλκη, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, την Αλιμιά, την Άνυδρο, όργωσε το Αιγαίο, μια θάλασσα δύσκολη για τους Βορειοευρωπαίους, με τους υφάλους και τα ρηχά νερά της. Για τη δράση του τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα θέατρα του πολέμου ο Lassen παρασημοφορήθηκε τρεις φορές με τον Στρατιωτικό Σταυρό, ενώ μετά τον θάνατό του, λίγο πριν λήξει ο πόλεμος, του απονεμήθηκε ο Σταυρός της Βικτώριας, η ύπατη διάκριση ανδραγαθίας του Βρετανικού Στρατού, που δόθηκε σε ελάχιστα άτομα προερχόμενα από χώρες εκτός της βρετανικής αυτοκρατορίας.

O Δανός ιστορικός και μεταφραστής λογοτεχνίας Τόμας Χάρντερ περιγράφει εδώ τη φυσιογνωμία του διάσημου συμπατριώτη του που προκαλούσε πανικό στους Ναζί, καθώς θεωρούνταν πρώτης τάξης στρατιώτης, αδίστακτος την ώρα της μάχης. Όπως τονίζεται στον πρόλογο της έκδοσης, που είναι η δεύτερη σε ξένη γλώσσα, το βιβλίο έχει μεγάλη σημασία για μας τους Έλληνες, επειδή μέσα από τη δράση του Δανού κομάντο φωτίζεται η εξέλιξη των πολεμικών γεγονότων στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Χάρντερ δεν πλέκει το εγκώμιο του Lassen και δε διστάζει να αναδείξει τις λιγότερο ελκυστικές πλευρές του χαρακτήρα του, την ωμότητά του στη διάρκεια των μαχών, τη σκληρότητά του, τη δίψα του για δράση, που πολλές φορές έφτανε στα όρια μιας επικίνδυνης παθολογικής εμμονής. Όμως από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μην εξάρει την τόλμη, την αποφασιστικότητα, την ικανότητά του στις πιο δύσκολες συνθήκες που απαιτούσε η εκπαίδευση των κομάντο. Οι Κρητικοί απορούσαν για την αντοχή του και για τον ρυθμό με τον οποίο περπατούσε στα αφιλόξενα βουνά, ενώ οι Γερμανοί έτρεμαν ακούγοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τον αμείλικτο Δανό. Από κοντά έμοιαζε ήρεμος και συνεσταλμένος, όμως όσοι τον γνώρισαν ήξεραν ότι μεταμορφωνόταν σε φονική μηχανή όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες.

Οι Κρητικοί απορούσαν για την αντοχή του και για τον ρυθμό με τον οποίο περπατούσε στα αφιλόξενα βουνά, ενώ οι Γερμανοί έτρεμαν ακούγοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τον αμείλικτο Δανό.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2010 κι από τότε γνώρισε συνεχείς ανατυπώσεις, συμπληρώθηκε με καινούργια στοιχεία από τον συγγραφέα και στην παρούσα έκδοση εστιάζει στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα με συμπληρωματικές μαρτυρίες επιζώντων και ερευνητών. Ο Δανός συγγραφέας έψαξε για πληροφορίες στα ημερολόγια και στις επιστολές του Lassen, προσπαθώντας να διατηρήσει το ύφος της αφήγησης του επίλεκτου στρατιώτη. Μελέτησε χιλιάδες έγγραφα από τα βρετανικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά αρχεία, πολλά από τα οποία αξιοποιήθηκαν στο έργο του πρώτη φορά, th harderχρησιμοποίησε φωτογραφίες, μαρτυρίες επιζώντων και απομνημονεύματα ανταρτών, αλλά και το βιβλίο που έγραψε για να τιμήσει τη μνήμη του γιου της η συγγραφέας Suzanne Lassen, συνθέτοντας έτσι μια ολοκληρωμένη βιογραφία. Όπως υποστηρίζει ο Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, «ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του βιβλίου είναι ο τρόπος που συνυφαίνεται ο μικρής κλίμακας πόλεμος του Lassen με το ευρύτερο στρατιωτικό και πολιτικό πλαίσιο. […] Οι αφηγηματικές αρετές, προστιθέμενες στην ποιότητα και τη θεματολογία του βιβλίου, το καθιστούν πράγματι ένα ελληνικό εκδοτικό γεγονός».

 

Ο πόλεμος του Andy
9 Απριλίου 1940 – 9 Απριλίου 1945: Η ιστορία του Δανού Anders Lassen, ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Thomas Harder
Μετάφραση: Παναγιώτα Γούλα
Επίκεντρο
σ. 432
ISBN: 978-618-204-034-8
Τιμή: 19,00€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.