fbpx
Θεόδωρος Φλωρίδης: «Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία»

Θεόδωρος Φλωρίδης: «Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία»

Αν και η συζήτηση σχετικά με την εκπαίδευση, υποστήριξη και φροντίδα των ατόμων με αναπηρία σε ασφαλή περιβάλλοντα δεν είναι πρόσφατη στον χώρο της ειδικής αγωγής απουσιάζει στη χώρα μας μια έγκυρη και συστηματική διερεύνηση του θέματος. Παράλληλα, καθημερινά γονείς ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης ζητούν άμεσες πρακτικές προτάσεις για να παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη με ασφάλεια. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Θεόδωρος Φλωρίδης, ένας πολύπειρος ειδικός παιδαγωγός με τη φαρέτρα του γεμάτη από πολύχρονες σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, με το βιβλίο Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία – Ένας χρηστικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, σε μια φροντισμένη έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Παρατηρητής της Θράκης.

Πολλαπλά είναι τα στοιχεία που καθιστούν το εγχείρημα αυτό ξεχωριστό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η επιστημονική εγκυρότητα και η πρακτικότητά του. Παράλληλα, ο εύληπτος λόγος και η κατανοητή γραφή επιτρέπουν στην αναγνώστρια και στον αναγνώστη, ανεξαρτήτως των όποιων μορφωτικών εμπειριών τους, να αντιλαμβάνονται χωρίς παρανοήσεις τις οδηγίες του συγγραφέα ώστε να εκπαιδεύουν και να φροντίζουν με ασφάλεια άτομα με αναπηρία.

Ειδικότερα, ο συγγραφέας διερευνά τα αίτια, τη συχνότητα και το είδος των τραυματισμών που παρουσιάζουν οι μαθητές με αναπηρία, και παρουσιάζει προδιαγραφές των σχολικών κτιρίων, προκειμένου αυτά να αποτελούν περιβάλλοντα μάθησης με ασφάλεια. Επίσης, παρέχονται χρήσιμες υποδείξεις για την ασφαλή μετακίνησή τους. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι και η ενότητα που αναφέρεται σε πρακτικές υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, όταν αυτά βρίσκονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών, όπως παραδείγματος χάρη σε σεισμούς, πυρκαγιές κ.λπ. Το βιβλίο διανθίζεται από ένα πλούσιο και ξέχωρα επιμελημένο Παράρτημα, που περιέχει οπτικοποιημένες οδηγίες, χρήσιμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας και πρωτότυπες ασκήσεις για την απόκτηση δεξιοτήτων ασφαλούς διαβίωσης από τα άτομα με αναπηρία. Η παράθεση φωτογραφικού υλικού και εύστοχων παραδειγμάτων που αναδεικνύουν τη συμβολή που μπορεί να έχουν μικρές χωροταξικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στη μείωση των πιθανοτήτων πρόκλησης ατυχημάτων στους χώρους του σχολείου, συμπληρώνουν τη συγγραφική αυτή προσπάθεια.

Η έκδοση αυτή παρέχει επιστημονική ενημέρωση και αποτελεσματικές κατευθύνσεις για μια ασφαλή υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία τόσο στον σχολικό χώρο όσο και στο σπίτι.

Με άλλα λόγια, οι επτά ενότητες, το Παράρτημα και το φωτογραφικό υλικό που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη έκδοση παρέχουν επιστημονική ενημέρωση και αποτελεσματικές κατευθύνσεις για μια ασφαλή υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία τόσο στον σχολικό χώρο όσο και στο σπίτι. Επιπλέον, οι προτάσεις του συγγραφέα αναφορικά με τη διδασκαλία πρακτικών ασφάλειας και την εμπλοκή των γονέων και κηδεμόνων για μια ασφαλή διαχείριση της καθημερινότητας προσδίδουν περισσή αξία στην εκδοτική αυτή προσπάθεια.

Η ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία δεν ενδιαφέρει μόνο τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους φροντιστές, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό ή το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, αλλά αφορά όλους thflordsμας, καθώς εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί κυρίαρχο συστατικό της ποιότητας ζωής. Μια ποιότητα ζωής, η οποία όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, δεν είναι ανεξάρτητη από την προσωπική μας στάση και συμπεριφορά απέναντί τους.

Ο Σπυρίδων-Γεώργιος Σούλης είναι αναπληρωτής καθηγητής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία
Ένας χρηστικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο
Θεόδωρος Φλωρίδης
Παρατηρητής της Θράκης
176 σελ.
ISBN 978-618-5001-65-0
Τιμή €15,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό έργο: «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»

Η ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε έναν κόσμο άγνωστο επέβαλε την ανάγκη κατανόησης του περιβάλλοντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιέργειας και της φαντασίας, ποιότητες που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.