fbpx
Πέτρος Γκάτζιας: «Η Ευρώπη Ante Portas;»

Πέτρος Γκάτζιας: «Η Ευρώπη Ante Portas;»

Για τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη η Ευρώπη είναι η γη της επαγγελίας, όμως ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων αρνείται να το κατανοήσει κι ο ευρωσκεπτικισμός τείνει να γίνει κυρίαρχο ρεύμα σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, αλλά και η Ιταλία. Τη στιγμή που οι κάτοικοι των φτωχότερων περιοχών του πλανήτη δεν μπορούν ούτε στα όνειρά τους να φανταστούν την ποιότητα ζωής στην ήπειρό μας, η ενιαία πορεία της Ευρώπης δυναμιτίζεται από τις ηγετικές βλέψεις της Γερμανίας και τις αυτοκρατορικές ορέξεις της Γαλλίας, ενώ η Ισπανία διχάζεται από το ακανθώδες πρόβλημα της Καταλονίας και στον βορρά η ακροδεξιά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος έπειτα από εβδομήντα χρόνια. Για τους νέους όμως που ξεκινούν τη ζωή τους ο χώρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα είδος παραδείσου όπου μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, να εργαστούν σε όποια χώρα επιθυμούν, να γνωρίσουν κουλτούρες διαφορετικές από τη δική τους.

Για την Ευρώπη των αντιφάσεων μιλά στο βιβλίο του ο Πέτρος Γκάτζιας συγκεντρώνοντας συνεντεύξεις που έχει πάρει κατά καιρούς από ηγέτες και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως λ.χ. τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνγκέρ, έναν άνθρωπο που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο γνωστός δημοσιογράφος πήρε επίσης συνεντεύξεις από τον πρώην επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε. Χοακίμ Αλμούνια αλλά και από τον Ιρλανδό Τζον Μπρούτον, πρώην πρέσβη της Ε.Ε. στις ΗΠΑ. Μαζί με τις τοποθετήσεις των κορυφαίων αξιωματούχων, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις διανοουμένων και επαγγελματιών της διπλωματίας, που φωτίζουν πλευρές της πορείας των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, τα οποία αποφάσισαν στο τέλος του 20ού αιώνα να ακολουθήσουν μια κοινή πορεία.

Παρ’ όλες τις αδυναμίες της, όμως, η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τα επιτεύγματά της.

Η άνοδος του εθνικισμού είναι ασφαλώς η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, λένε οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε ο Πέτρος Γκάτζιας, κάθε κράτος μικρότερο ή μεγαλύτερο διεκδικεί απόλυτη αυτονομία, τη στιγμή που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας επιβάλλει τις πιο στενές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Από την άλλη μεριά, η πληγή που άφησε πίσω της η αποχώρηση των Βρετανών, ενός τόσο σπουδαίου έθνους για την ιστορία της Ευρώπης, πρέπει να επουλωθεί με τις κατάλληλες κινήσεις που δεν θα κλείνουν τις πόρτες σε μια μελλοντική συνεργασία. Το πρόβλημα της ενιαίας πορείας εντείνεται από το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν πως η Ε.Ε. βρίσκεται στα χέρια γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι απολαμβάνουν όλα τα προνόμια χαράσσοντας πολιτικές που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις επιθυμίες των λαών. Παρ’ όλες τις αδυναμίες της, όμως, η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τα επιτεύγματά της. Είναι μια περιοχή που έχει δεχτεί 1,6 εκατομμύριο πρόσφυγες, πρωταγωνιστεί στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ένα από τα μεγάλα προβλήματά της παραμένει η αδυναμία άσκησης ενιαίας εξωτερικής πολιτικής που να βασίζεται σ’ ένα κοινό στρατιωτικό δόγμα, αδυναμία που φάνηκε με τρόπο τρανταχτό στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να διευθετήσουν τα του οίκου τους και επήλθε για μια ακόμη φορά η παρέμβαση των Αμερικανών.

Μαζί με τις επιτυχίες που αφορούν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η άνοδος των λαϊκιστών του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, όπου οι ακροδεξιοί ετοιμάζονται να πάρουν το πάνω χέρι, αλλά και την εκτεταμένη διαφθορά σε χώρες όπως η Ρουμανία ή η Κροατία. Σε κάθε περίπτωση, τα πλεονεκτήματα της Ένωσης υπερισχύουν συγκριτικά με τις όποιες αδυναμίες της, γεγονός που υπογραμμίζει εδώ ένας άνθρωπος που πιστεύει βαθιά σ’ αυτήν, petros gatziasυπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα να σκεφτόμαστε μ’ έναν τρόπο πιο διορατικό, αντιλαμβανόμενοι την αξία της Ένωσης στην οποία εδώ και σαράντα χρόνια συμμετέχουμε. Καθώς διανύουμε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, όπου η παγκόσμια ισχύς μετακινείται συνεχώς και οι κίνδυνοι αυξάνονται, για μας τους Έλληνες μια θέση εκτός του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού είναι απλώς αυτοκτονική.

Ένα σημαντικό βιβλίο, γραμμένο από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τα της Ευρώπης.

 

Η Ευρώπη Ante Portas;
Ενωμένοι στην πολυμορφία
Κείμενα – Επιμέλεια: Πέτρος Γκάτζιας
Με κείμενα των: Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Πιέρ Μοσκοβισί, Χοακίν Αλμούνια, Τζον Μπρούτον, Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, Βασίλη Αλεξάκη, Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελάκη, Fabio Veronica Forcella, Κωστή Δ. Γόντικα, Κώστα Α. Λάβδα
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
162 σελ.
ISBN 978-960-08-0863-6
Τιμή €12,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό έργο: «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»

Η ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε έναν κόσμο άγνωστο επέβαλε την ανάγκη κατανόησης του περιβάλλοντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιέργειας και της φαντασίας, ποιότητες που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.