fbpx
Νικόλαος Σαμαράς – Κωνσταντίνος Τσιπλίδης: «Το βιβλίο της Python»

Νικόλαος Σαμαράς – Κωνσταντίνος Τσιπλίδης: «Το βιβλίο της Python»

Η γλώσσα προγραμματισμού Python δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 από τον Guido Van Rossum στο ερευνητικό κέντρο CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) στην Ολλανδία. Χρησιμοποιείται σε πάρα πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριοτήτων από εταιρείες όπως οι Dropbox, Facebook, Netflix, Yahoo, NASA, Instagram. Η ιδιαίτερη ευκολία εκμάθησης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της, και έτσι αποτελεί για πολλούς την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού που θα μάθουν. Είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και διανέμεται δωρεάν για προσωπική και εμπορική χρήση. Κατά συνέπεια, η γλώσσα προγραμματισμού Python δεν περιορίζει τον χρήστη σε μια σχέση εξάρτησης από εταιρείες και τον απαλλάσσει από τα σημαντικά κόστη απόκτησης και συνεχούς αναβάθμισης που απαιτούν τα κλειστά λογισμικά.

Το βιβλίο των Νικολάου Σαμαρά και Κωνσταντίνου Τσιπλίδη είναι μία εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού που θα γνωρίσει στον αναγνώστη, με τρόπο κατανοητό ίσως ακόμη και για μαθητές Λυκείου, τις βασικές δομές της γλώσσας προγραμματισμού και θα τον βοηθήσει στη χρησιμοποίησή της στους τομείς ενδιαφέροντός του. Η Python έχει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς, π.χ. μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, οργανισμούς δημόσιας διοίκησης, ερευνητικά κέντρα για καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων, σχεδίαση ιστοσελίδων και γραφικών σε 2 και 3 διαστάσεις, κ.ά.

Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου δίνεται αρχικά η έννοια της μεταβλητής στον προγραμματισμό που αντιστοιχεί στον άγνωστο x των μαθηματικών, έννοια βασική για τον αναγνώστη που ασχολείται πρώτη φορά με προγραμματισμό. Πολύ αναλυτικά και με δεκάδες παραδείγματα δίνονται κατόπιν οι δομές επιλογής και οι επαναληπτικές δομές της Python, οι οποίες επιτρέπουν τη διαχείριση της ροής ενός προγράμματος για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Επίσης, παρουσιάζονται οι δυνατότητες της γλώσσας για τη διαχείριση σφαλμάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος.

Στα επόμενα κεφάλαια παρουσιάζονται διαδοχικά οι δομές οργάνωσης των δεδομένων-αντικειμένων που επεξεργάζεται η γλώσσα. Πρώτα παρουσιάζεται η πιο ευέλικτη δομή της Python, η λίστα, μετά τα είδη κειμένου που υποστηρίζει η Python και ο τρόπος χειρισμού τους, οι πλειάδες (tuples), τα σύνολα (sets) και τα λεξικά (dictionaries).

Έργα όπως το παρόν βοηθούν να ανέβει το επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα και στη μείωση του κόστους που πληρώνουν για λογισμικό οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του Δημοσίου.

Στο κεφάλαιο 10 περιγράφεται ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σχετικά με την οργάνωση και τη δομή ενός προγράμματος: η ιεραρχική σχεδίασή του και ο τμηματικός προγραμματισμός. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα θα πρέπει να αποτελείται από τμήματα κώδικα διαταγμένα σε λογική σειρά, το καθένα από τα οποία θα επιλύει ένα συγκεκριμένο μέρος του προβλήματος. Περιγράφεται η συνάρτηση (function), ο μηχανισμός δηλαδή που επιτρέπει την ομαδοποίηση πολλών εντολών σε κατάλληλο χώρο, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επαναχρησιμοποίηση του κώδικα πολλές φορές και σε προγράμματα επίλυσης διαφορετικών προβλημάτων. Περιγράφεται επίσης η οργάνωση κώδικα σε αρχεία ή φακέλους με την κατασκευή πακέτων και βιβλιοθηκών κώδικα.

Στο κεφάλαιο 11 γίνεται η εισαγωγή στα βασικά στοιχεία του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού και στις τεχνικές που διαθέτει η γλώσσα Python για τη διαχείριση αντικειμένων. Παρουσιάζονται στοιχεία όπως οι κλάσεις, τα αντικείμενα, η κληρονομικότητα, ο πολυμορφισμός και η ενθυλάκωση. Κάθε τιμή σε κώδικα της Python αποτελεί ένα προγραμματιστικό αντικείμενο που έχει κληρονομήσει ιδιότητες και μεθόδους της κλάσης του. Περιγράφεται εδώ επίσης πότε επιλέγουμε το αντικειμενοστραφές μοντέλο προγραμματισμού (Object oriented programming) ή τον συναρτησιακό προγραμματισμό (functional programming) που περιγράφηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Ο αναγνώστης κατανοεί επομένως ότι με τη χρήση αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος.

Στο τελευταίο κεφάλαιο έχουμε ακόμη έναν πολύ σημαντικό τομέα της γλώσσας: παρουσιάζονται οι τρόποι διαχείρισης των δύο βασικών τύπων αρχείων – αρχεία κειμένου και δυαδικά αρχεία.

Στο βιβλίο των Νικολάου Σαμαρά και Κωνσταντίνου Τσιπλίδη δίνεται στον αναγνώστη που τώρα εισάγεται στις γλώσσες προγραμματισμού μία αναλυτική περιγραφή όλων των τμημάτων της γλώσσας Python. Κατόπιν, καθώς η γλώσσα έχει πολύ μεγάλο εύρος πεδίων εφαρμογής, ο αναγνώστης μπορεί να εστιάσει στα σημεία της γλώσσας που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τις δικές του και του οργανισμού στον οποίο εργάζεται ή φοιτά. Τα βιβλία προγραμματισμού authrs1στην ελληνική γλώσσα, όπως το παρόν, είναι κατανοητά και από αναγνώστες που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα. Έργα όπως το παρόν βοηθούν να ανέβει το επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα και στη μείωση του κόστους που πληρώνουν για λογισμικό οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό, περισσότεροι πόροι μπορούν να διατεθούν για την πρόσληψη προσωπικού (προγραμματιστών για τεχνική υποστήριξη) ή ίδρυση νέων επιχειρήσεων τεχνικής υποστήριξης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

 

Το βιβλίο της Python
Γράφοντας κώδικα
Νικόλαος Σαμαράς – Κωνσταντίνος Τσιπλίδης
Κριτική
592 σελ.
ISBN 978-960-586-312-8
Τιμή €45,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.