fbpx
Θύμιος Τζάλλας: «Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα»

Θύμιος Τζάλλας: «Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα»

12.000 νόμους πρέπει να εισαγάγει η Βρετανία για να αλλάξει τον τρόπο οργάνωσής της τα τελευταία 44 χρόνια κι ακόμα πρέπει να συνάψει 750 συμφωνίες με άλλες χώρες στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, της αλιείας, της πυρηνικής ενέργειας, των τελωνειακών δασμών. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 30.000 δημόσιους υπάλληλους για να φέρουν εις πέρας 500 ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit (6.000 παραπάνω από τους περίφημους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που υποτίθεται ότι απομυζούν τη Βρετανία, σύμφωνα με τους ευρωσκεπτικιστές), η λίρα έχει πέσει και η περίφημη αγορά κατοικίας της Βρετανίας παρουσιάζει σημάδια κάμψης, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει κατά τους ειδικούς το 97% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC, η Goldman Sachs, η UBS και η City Group οργανώνουν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Οξφόρδη εξετάζει τη δημιουργία παραρτήματος εκτός βρετανικού εδάφους πρώτη φορά στα 700 χρόνια της ιστορίας της, χιλιάδες εργαζόμενοι με ευρωπαϊκό διαβατήριο εγκαταλείπουν το βρετανικό σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι εθνικιστικές τάσεις των Σκοτσέζων, των Ουαλών και των Βορειοϊρλανδών απειλώντας την ίδια την ύπαρξη του κράτους, που βλέπει το διεθνές του κύρος να καταρρακώνεται κάθε μέρα.

Μια βασική αιτία της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς των Βρετανών είναι κατά τον Θύμιο Τζάλλα η μαζική και ανεξέλεγκτη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στην περίοδο κυριαρχίας των Εργατικών του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν (από το 1997 μέχρι το 2010 εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία περίπου 2.200.000 μετανάστες). Το άφθονο εργατικό δυναμικό χρησιμοποιήθηκε για την απογείωση της οικονομίας, τώρα όμως οι κάτοικοι της γηραιάς Αλβιώνας έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, όπου καινούργιοι πληθυσμοί ωφελούνται τη στιγμή που μεγάλα κοινωνικά στρώματα αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις ταχύτατες εξελίξεις και νιώθουν περιθωριοποιημένα. Επιπλέον, οι καινούργιοι πληθυσμοί με τη νοοτροπία που είχαν γονάτισαν θεσμούς όπως τα νοσοκομεία, όπου κατέφευγαν μαζικά στα επείγοντα τμήματα αδιαφορώντας για την παραδοσιακή πρακτική του οικογενειακού γιατρού. Μετά την ήττα των Εργατικών, τον εγκλωβισμό τους σε ξεπερασμένα σχήματα και αρτηριοσκληρωτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν να λύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα σύρθηκαν σε ένα δημοψήφισμα, τις συνέπειες του οποίου κανείς δεν είχε εκτιμήσει, και τώρα έχουν μπροστά τους ένα φαραωνικό εγχείρημα που θα πάρει καιρό μέχρι να εκτελεστεί, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η ματαίωσή του μέσα από συμβιβασμούς, φανερούς και αφανείς.

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για την αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελάχιστες φορές όμως έχει καταγραφεί κι έχει εξηγηθεί με τόση επάρκεια η κατάσταση. Ο Θύμιος Τζάλλας, που ζει στο Λονδίνο κι αρθρογραφεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα, παρουσιάζει την πορεία των Βρετανών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναλύοντας τις αντιφάσεις της εξωτερικής τους πολιτικής, αλλά και τις αδυναμίες ενός συστήματος που δεν δίνει δικαίωμα εκπροσώπησης σε ανθρώπους οι οποίοι συγκεντρώνουν εκατομμύρια ψήφους. Ένα πολιτικό σύστημα γερασμένο, που αρνείται πεισματικά να αναπροσαρμοστεί καθιστώντας σαν πρωταρχική του έγνοια την εξολόθρευση του κομματικού αντιπάλου ή την με κάθε κόστος αποδέσμευση από την κυριαρχία των Γερμανών, των Γάλλων και των υπόλοιπων μισητών Ευρωπαίων. Το βρετανικό έθνος βρίσκεται σε σύγχυση, οι πρωθυπουργοί της χώρας χάνουν τη μια μάχη μετά την άλλη, ενώ οι ακραίοι μέσα στην αναταραχή αποποιούνται των ευθυνών τους, εξακολουθούν να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως τη μόνη εναλλακτική λύση και τα ποσοστά τους ανεβαίνουν συνέχεια.

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για την αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελάχιστες φορές όμως έχει καταγραφεί κι έχει εξηγηθεί με τόση επάρκεια η κατάσταση.

Το παράδειγμα του Brexit δείχνει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε αν το 2015 επικρατούσαν όσοι πρότειναν το σενάριο της ρήξης με το επιχείρημα ότι η άλλη πλευρά θα υποχωρούσε έστω και την τελευταία στιγμή. Πέραν τούτου, το Brexit επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την Ελλάδα, χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και σε τομείς που πληρώνουν υψηλές αμοιβές, ενώ χιλιάδες Βρετανοί επισκέπτονται και κατοικούν στη χώρα μας και θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που επέρχονται.

thtzallΚαθώς η διαδικασία απομάκρυνσης των κατοίκων του μεγάλου νησιού από την ευρωπαϊκή οικογένεια συνεχίζει να εξελίσσεται και κανείς δεν ξέρει πώς θα έχουν τα πράγματα μετά την ολοκλήρωσή του, τέτοια βιβλία βοηθούν όσους θέλουν να ανιχνεύσουν το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου σε μια εποχή που όσα θεωρούσαμε δεδομένα ανατρέπονται μπροστά στα μάτια μας και μια καινούργια πραγματικότητα διαμορφώνεται, μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

 

Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα
Οι αιτίες και οι συνέπειες του βρετανικού ευρωσκεπτικισμού
Θύμιος Τζάλλας
Πρόλογος: Μαρία Χούκλη
Επίκεντρο
248 σελ.
ISBN 978-960-458-869-5
Τιμή €11,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.