fbpx
Henrik Meinander: «Ιστορία της Φινλανδίας»

Henrik Meinander: «Ιστορία της Φινλανδίας»

Σε όλη την ιστορική της πορεία η Φινλανδία έπρεπε να φρουρεί τα ανατολικά της σύνορα και, από τη στιγμή που ο Μεγάλος Πέτρος ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη στη Βαλτική Θάλασσα, η μοίρα των Φινλανδών συνδέθηκε οριστικά με τις εξελίξεις στην ανατολική της υπερδύναμη. Οι μπολσεβίκοι παραλίγο να την καταστήσουν τμήμα της επικράτειάς τους και, μέχρι την κατάρρευση του κομμουνισμού, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ήταν φιλικό προς τη Σοβιετική Ένωση.

Έχοντας αντίκρυ τους ένα κράτος πανίσχυρο, οι Φινλανδοί έπρεπε να μάθουν να ελίσσονται διπλωματικά, χρειάστηκε να πολεμήσουν πολλές φορές για την ανεξαρτησία τους, την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου σχεδόν καταβροχθίστηκαν από τις δυο εμπόλεμες παρατάξεις, αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν βασισμένοι στο ισχυρό εθνικιστικό τους πνεύμα, ενώ κατηγορήθηκαν για ανοίκεια συμμαχία με τη χιτλερική Γερμανία, μια συμμαχία που αποτέλεσε αγκάθι στη συνείδησή τους για πολλά χρόνια. Αν και είχαν δεχθεί εν ψυχρώ εισβολή από τον Κόκκινο Στρατό το φθινόπωρο του 1939, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα και αποζημιώσεις εκατομμυρίων επειδή βρέθηκαν στο στρατόπεδο των ηττημένων, ενώ η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, σε μια στιγμή που κανείς Φινλανδός δεν το περίμενε, έδωσε στο κράτος τους τις απαραίτητες ανάσες για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στη διεθνή καθιέρωση μέσα στο εξουθενωτικά ανταγωνιστικό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, με συνεχείς αναπροσαρμογές της κοινωνικής δομής και της οικονομίας. Βάσισαν για αιώνες την ύπαρξη και την ανάπτυξή τους στα άφθονα αποθέματα ξυλείας που τροφοδοτούσαν τα τυπογραφεία της Ευρώπης και τους στόλους των υπερδυνάμεων, σώζονταν από την απομόνωση λόγω της Βαλτικής Θάλασσας η οποία ενώνει τις χώρες του βορρά, όπως η Μεσόγειος τους λαούς του νότου, και με δουλειά και υπομονή δημιούργησαν μια χώρα πρότυπο. Εδώ πρώτη φορά οι γυναίκες κατέκτησαν δικαίωμα ψήφου (1906) και οι κάτοικοι πέτυχαν κορυφαίες επιδόσεις σε τομείς όπως η τεχνολογική καινοτομία, η διπλωματία αλλά και η λογοτεχνία.

Μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να γνωρίσουμε μια από τις πιο άγονες, αλλά και τις πιο όμορφες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Ο Χένρικ Μεϊνάντερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δημιούργησε ένα συνοπτικό αλλά ολοκληρωμένο πορτρέτο της χώρας του αφηγούμενος την πορεία της μέσα στον χρόνο, από την εποχή των παγετώνων και των μαχών με τους Ρώσους πρίγκιπες μέχρι την εμφάνιση της Nokia, της εταιρείας που κατάφερε να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας ως την έλευση των iPhones (την περίοδο 2005-2008 η εταιρεία κατείχε το 40% της παγκόσμια αγοράς κινητής τηλεφωνίας).

H MeinanderΕλλάδα και Φινλανδία είναι δυο χώρες εντελώς διαφορετικές, με πορείες που μοιάζουν να μην έχουν και πολλά κοινά, όμως η έκδοση στη γλώσσα μας ενός τέτοιου βιβλίου μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να γνωρίσουμε τη Φινλανδία των 188.000 λιμνών που σχηματίστηκαν γύρω στο 11000 π.Χ., όταν έλιωσαν τεράστιες εκτάσεις πάγου αφήνοντας πίσω τους τον απέραντο φινλανδικό λιθώνα. Μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να γνωρίσουμε μια από τις πιο άγονες, αλλά και τις πιο όμορφες περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Μια περιοχή απομονωμένη κλιματικά και γλωσσικά, που κατάφερε να πάρει στα χέρια της τη μοίρα της μετατρέποντας το κρύο, άγονο τοπίο σε χώρο υλοποίησης ενός από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, εξασφαλίζοντας κοινωνική συνοχή, αντιμετωπίζοντας κάθε φορά τις διαφορετικές προκλήσεις που εμφανίζονταν, σφυρηλατώντας αξίες που την έδεσαν ως έθνος.

 

Ιστορία της Φινλανδίας
Χένρικ Μεϊνάντερ
μετάφραση: Μαρία Μαρτζούκου
Ασίνη
298 σελ.
ISBN 978-618-5346-09-6
Τιμή €15,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.