fbpx
Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης: «Σκοπιανό ζήτημα»

Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης: «Σκοπιανό ζήτημα»

Στον μικρό τόμο που έγραψε ο πανεπιστημιακός Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, περιέχεται μια σειρά μελετημάτων που αφορούν το σκοπιανό ζήτημα. Το συγκεκριμένο θέμα είναι επίκαιρο, καθώς τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Δημοκρατία των Σκοπίων είχε, και έχει, το πρόβλημα στο ονοματολογικό, την ταυτότητα και τη γλώσσα των κατοίκων της. Στις σελίδες του βιβλίου αναφέρεται η ιστορία σε σχέση με την Ελλάδα από το 1945 μέχρι σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις με τους γείτονες ευρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο με τις γνωστές διακυμάνσεις, ώσπου ξαφνικά και ενώ διαφαίνονταν τα αδιέξοδα σε αυτές αναγγέλθηκε η υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή 17 Ιουνίου στο χωριό Ψαράδες της λίμνης Πρέσπας.

Το βιβλίο από την πλευρά του θέλει να ενημερώσει τους αναγνώστες σε μια σειρά θεμάτων, που αναφέρονται σε ποικιλία άγνωστων στο ευρύ κοινό πλαισίων από ιστορικής πλευράς και που τελικώς συνθέτουν τη σύνολη μορφή του σκοπιανού ζητήματος και τις ψευδωνυμίες από την ονομασία ως τη γλώσσα του γειτονικού κρατιδίου. Ο Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης ισχυρίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί σε μεγάλες υποχωρήσεις, τις οποίες μαρτυρούν όλα τα άρθρα της υπογραφείσης συμφωνίας. Από το 1945 ως σήμερα, με την ίδρυση του κρατιδίου αυτού από τον Τίτο, το σκοπιανό ζήτημα έχει καταστεί γόρδιος δεσμός. Αυτό συνέβη επειδή η Ελλάδα δεν αντέδρασε τότε, βυθισμένη στη δίνη του Εμφυλίου, αλλά ούτε και αργότερα. Ακολούθησε διαχρονικά το δόγμα «Το μακεδονικό ζήτημα είναι ανύπαρκτο». Από τότε ο Τίτο και οι Σκοπιανοί επίγονοί του προωθούσαν τα σχέδιά τους και η Ελλάδα σιωπούσε.

Πολλά χρόνια αργότερα, άρχισε να καλλιεργείται ένα κλίμα συμβιβασμού με προέχουσα την πρόταση γεωγραφικής ή σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων. Η γειτονική χώρα θέλησε να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, να καταργήσει τις αλυτρωτικές βλέψεις, να αποκαθηλώσει τα αγάλματα και να κατεβάσει τους τόνους, για να βρεθεί μια λύση. Ο συγγραφέας εκφράζει την αντίθεσή του στο θέμα της μακεδονικής γλώσσας, αφού λέει ότι είναι διάλεκτος της βουλγαρικής με στοιχεία σερβικής και ελληνικής, η δε ταυτότητά της είναι βουλγαρική. Ακόμη τονίζει ότι τα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος μαρτυρούν την παραχάραξη της ιστορίας των Βαλκανίων. Του προκαλεί έκπληξη που η ελληνική πλευρά δέχεται να συζητεί για την ψευδεπανάσταση του Ίλιντεν, που αποτελεί το εμβληματικό «κίνημα» των κομιτατζήδων.

Και μόνο η ανάγνωσή του έχει να προσφέρει πολλά, αφού διασαφηνίζει τι σημαίνει σκοπιανό ζήτημα και πώς προήλθε αυτό το αγκάθι στην εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας.

karathanasisΑποτέλεσμα των πολιτικών χειρισμών στο σκοπιανό ζήτημα, κατά τον Αθανάσιο Ε. Καραθανάση, είναι η έκφραση αντίδρασης από τον ελληνικό λαό, που νιώθει ότι η πολιτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα έδειξαν τη μεγάλη κινητοποίηση των Ελλήνων και την αγωνία τους για το μακεδονικό ζήτημα.

Θεωρώ ότι ο Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης εξέδωσε ένα κατατοπιστικό βιβλίο, που πληροφορεί τους Έλληνες για ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Και μόνο η ανάγνωσή του έχει να προσφέρει πολλά, αφού διασαφηνίζει τι σημαίνει σκοπιανό ζήτημα και πώς προήλθε αυτό το αγκάθι στην εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας.

 

Σκοπιανό ζήτημα
Εκλαϊκευμένα μελετήματα
Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης
Εκδόσεις Κυριακίδη
120 σελ.
ISBN 978-960-599-256-9
Τιμή €11,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.