fbpx
Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη: «Καφέ Ρουαγιάλ»

Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη: «Καφέ Ρουαγιάλ»

Και μόνο ο τίτλος σε προκαλεί να βρεθείς σε εκείνα τα υπέροχα καφέ, να βουλιάξεις στις βελουδένιες πολυθρόνες και, κάτω από διακριτικό φως πολυελαίων, να απολαύσεις τον καφέ σου! Αυτή η αίσθηση ακολουθεί τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας επαφή με το βιβλίο της Ελένης Κάζδαγλη Μαρκάκη, Καφέ Ρουαγιάλ.

Η ιστορία ξεκινά σχεδόν από τις μέρες μας και, με όχημα την πένα της συγγραφέως, οδηγεί σε ένα ταξίδι στο παρελθόν ανιχνεύοντας την ιστορία, τις κοινωνικές συμπεριφορές, φτάνει σε χώρες, σε πόλεις αγαπημένες, καταγράφει πολιτικές αντιπαραθέσεις, εκστασιάζεται με την τέχνη, τον ρομαντισμό.

«Η Τζούλια, δεύτερη κόρη του Μενέλαου, ένα λεπτοκαμωμένο κορίτσι με λευκή επιδερμίδα και φουντωτά κόκκινα μαλλιά […] είχε ακούσει πολλές φορές μέσα στο σπίτι να λένε οι μεγαλύτεροι ότι τις χρονιές που άνθιζαν έντονα οι μπουκαμβίλιες γίνονταν συνταρακτικά γεγονότα.»

Θέλει να μάθει την ιστορία της οικογένειάς της όταν βρίσκει παλιές επιστολές, ποιήματα που γράφτηκαν πριν από εκατό και παραπάνω χρόνια. Μας προσκαλεί, λοιπόν, να ψάξουμε μαζί της απλώνοντας φωτογραφίες και σκίτσα αλλοτινών καιρών κι εμείς ακούμε ένα παραμύθι μιας πολυκύμαντης εποχής, βυθιζόμαστε σε μια ιστορική καταγραφή και το ταξίδι αρχίζει. Από την Κεφαλονιά των γαιοκτημόνων και των σέμπρων στην Τεργέστη των Αψβούργων κινδυνεύουμε να μπερδευτούμε με ιδεολόγους ποιητές που δίνουν τη ζωή τους για τις ιδέες του ριζοσπαστισμού και την ελευθερία της Επτανήσου από την αγγλική κατοχή. Ακολουθούμε στην έρημο το καραβάνι που φορτώνει εμπορεύματα, πατάμε σε χειροποίητα χαλιά της Ανατολής, μαγευόμαστε από την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη και την Πόλη των καιρών.

Μέσα από τις ιστορίες οικογενειών που ακολουθούν κατά γράμμα τους τύπους της εποχής τους ή επαναστατούν απέναντι στα στερεότυπα, ο αναγνώστης επισκέπτεται αρχοντικά, συμμετέχει σε επίσημα δείπνα, παρακολουθεί από ακριβά θεωρεία σοβαρές θεατρικές παραστάσεις, διασκεδάζει με την κομέντια ντελ άρτε, θέλει να αγοράσει μυρωδάτα μπαχαρικά από τις αγορές της Ανατολής, ακούει προσευχές σε μεντρεσέδες και τεκέδες. Και όλα αυτά περασμένα στο μπρισίμι του έρωτα.

Μέσα από τις ιστορίες οικογενειών που ακολουθούν κατά γράμμα τους τύπους της εποχής τους ή επαναστατούν απέναντι στα στερεότυπα, ο αναγνώστης επισκέπτεται αρχοντικά, συμμετέχει σε επίσημα δείπνα, παρακολουθεί από ακριβά θεωρεία σοβαρές θεατρικές παραστάσεις, διασκεδάζει με την κομέντια ντελ άρτε, θέλει να αγοράσει μυρωδάτα μπαχαρικά από τις αγορές της Ανατολής, ακούει προσευχές σε μεντρεσέδες και τεκέδες.

Η πανέμορφη Καρλόττα, νόθα κόρη του βαρόνου Πελεγκρίνι, ερωτεύεται τον Πάολο ντι Ριβόλι, έναν ξεπεσμένο Βενετσιάνο ευγενή, περιπλανώμενο ζωγράφο και δημοσιογράφο. Η Φιλομήλα, κόρη ενός σκληρού και άκαρδου γαιοκτήμονα, έξυπνη, καλλιεργημένη, ατίθαση, ερωτεύεται τον Ούγο δε Ρόσσι, Ελληνοϊταλό ποιητή, γόνο αντίπαλης αριστοκρατικής οικογένειας. Η αγάπη τους απελπισμένη και απαγορευμένη. Δύο οικογένειες που τις ενώνει ένα κοινό πεπρωμένο και ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό, χαράσσουν τις πορείες τους στο πέρασμα του χρόνου.

Η συγγραφέας καταγράφει, εξιστορεί χωρίς υπερβολές κι εμείς ακούμε, στ’ αλήθεια μαγεμένοι, τα παραμύθια των τρυφερών μας χρόνων, μόνο που οι πριγκίπισσες έχουν ονόματα και τα αρχοντόπουλα φιλούν με λατρεία κρινένια ακροδάχτυλα κι ύστερα ρίχνονται στον πόλεμο, στον θάνατο, να ανατρέψουν σκληρούς νόμους που υποτιμούν και τιμωρούν το υπέρτατο δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Άντρες ιδεολόγοι και δίπλα τους γυναίκες τολμηρές, παθιασμένες, ερωτευμένες, μαζεύουν τα συντρίμμια του έρωτά τους και προχωρούν.

kazdagli markakiΟι ζωές χάνονται στο πέρασμα των καιρών, τα αρχοντικά σπίτια όμως παραμένουν, ήχοι από γέλια και φιλιά ακούγονται μέσα από τα ασημικά και τα κρύσταλλα. Η όμορφη «Τζούλια, δεύτερη κόρη του Μενέλαου, ένα λεπτοκαμωμένο κορίτσι με λευκή επιδερμίδα και φουντωτά κόκκινα μαλλιά…» ψάχνει σε σκονισμένες βιβλιοθήκες, σε κλειδωμένα συρτάρια και ανασύρει μυστικά, ενώνει σκισμένες ζωγραφιές και ορκίζεται να ανατρέψει παραμύθια αγάπης που δεν είχαν όμορφο τέλος. Φτιαγμένη από την πολύτιμη στόφα των προγόνων της, προικισμένη με πείσμα και όνειρο, ερωτεύεται με πάθος και πορεύεται στον δρόμο που χαράχτηκε πριν από έναν αιώνα.

Ένα μυθιστόρημα κεντημένο με εξαιρετική γλώσσα, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής και ο έρωτας να διαφεντεύει ζωές.

 

Καφέ Ρουαγιάλ
Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη
Χάρτινη Πόλη
548 σελ.
ISBN 978-960-621-111-9
Τιμή €14,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.