fbpx
Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή» κριτική της Χρύσας Σπυροπούλου

Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή»

Ο χαλκέντερος συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας Φίλιππος Φιλίππου επαναφέρει σε μια ατμοσφαιρική ιστορία του τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη και τον εμπλέκει σε μια υπόθεση που ξεκινάει από το Λονδίνο και καταλήγει στη σκοτεινή και παρακμιακή πόλη των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στη ζωντανή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που φέρνει στο νου την αφηγηματική δεινότητα Αμερικανών συγγραφέων, με χιούμορ, σαρκασμό και εύστοχες ατάκες, ο ήρωας συναντάει σε μια παμπ στο Σόχο έναν Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος του ζητεί να μεταφέρει στην Αθήνα μια εικόνα του Μανουήλ Πανσέληνου και να την παραδώσει σε κάποιον άγνωστο. Όταν ο Λεοντάρης φτάνει στην Αθήνα, περιφέρεται στους δρόμους του κέντρου, γύρω από το Σύνταγμα, και εντοπίζει καίρια αστικά σημεία. Η παράδοση της εικόνας ματαιώνεται, καθώς γίνεται γνωστή η δολοφονία του προσώπου που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση, ενώ λίγο αργότερα θα βρεθεί νεκρός και ο άντρας που θα την παραλάμβανε. Ο Λεοντάρης πανικοβάλλεται από τις αναπάντεχες εξελίξεις και αποσύρεται στο κεντρικό ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει. Εδώ, όμως, εμφανίζεται ο γνωστός αστυνόμος Τσιρόπουλος, που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τα αδιέξοδα. Μολονότι ο αστυνόμος δεν φημιζόταν για την αγαστή συνεργασία του με τους άλλους, αφού, κατά την άποψή του Λεοντάρη, ήταν αγενής, αυταρχικός και επιθετικός, η χαρακτηριστική εντιμότητά του θα τον ενθαρρύνει να δεχτεί με ανακούφιση τη συνδρομή του και να συνεργαστούν για την επίλυση του μυστηρίου.

Ο Φίλιππος Φιλίππου ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να πλατειάζει, και στήνει τους ήρωές του σε ένα περιβάλλον στο οποίο κινούνται με άνεση και σιγουριά.

Στις περιγραφές των τόπων και των προσώπων κυριαρχούν ο πλούτος και η άνεση, που συνυπάρχουν δίπλα στα εγκαταλελειμμένα και καταστραμμένα σημεία της Αθήνας, οι γοητευτικές γυναίκες και η σύγκρουση του κακού με το καλό. Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τις δύο δολοφονίες; Ποια είναι τα κίνητρα; Οικονομικού ενδιαφέροντος ή προσωπικού; Ο Φίλιππος Φιλίππου ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να πλατειάζει, και στήνει τους ήρωές του σε ένα περιβάλλον στο οποίο κινούνται με άνεση και σιγουριά.

Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές σε αθηναϊκά, και όχι μόνο, στέκια, σε λογοτεχνικά έργα, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη η επιλογή του συγγραφέα να «συνομιλεί» με ποιητές μέσω των επιθέτων που δίνει στους ήρωές του: Τσιρόπουλος, Λεοντάρης, Παπαδίτσας, Παπατσώνης.

Μια ζουμερή αστυνομική ιστορία που διαβάζεται απνευστί.

Η κόρη του εφοπλιστή
Μια ιστορία του Τηλέμαχου Λεοντάρη
Φίλιππος Φιλίππου
Αιγαίον
112 σελ.
ISBN 978-9963-718-23-8
Τιμή: €8,52
001 patakis eshop


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.