fbpx
Σάκης Σερέφας: «Ο Θεός αυτοπροσώπως»

Σάκης Σερέφας: «Ο Θεός αυτοπροσώπως»

Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει 47 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. Έγραψε επίσης 13 θεατρικά έργα, που έχουν ανεβεί σε πολλά θέατρα. Το μυθιστόρημά του Ο Θεός αυτοπροσώπως έχει συγκεκριμένο θέμα, την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη, του λεγόμενου δράκου του Σέιχ Σου, ο οποίος εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1968 για πολλαπλά εγκλήματα, κυρίως φόνους. Στο μυθιστόρημα δεν υπάρχει ο Θεός, δεν υπάρχει κανένας θεός. Η διευκρίνιση γίνεται διότι ο γράφων αρχικά, μόνο με τον τίτλο, υποπτεύτηκε πως θα έχουμε κι εδώ μια σάτιρα εναντίον του Θεού, μια λογοτεχνική επίθεση κατά της θρησκοληψίας. Ο θεός εδώ είναι ένας τρόφιμος ψυχιατρείου, ονομάζεται Παντελής και συστήνεται ως θεός. Υποτίθεται πως είναι ο Άρης Παγκρατίδης και αυτοβιογραφείται. Ωστόσο, πουθενά στο κείμενο δεν γίνεται μνεία του Παγκρατίδη. Τα μόνα στοιχεία που παραπέμπουν σε αυτόν είναι πρώτα το οπισθόφυλλο του βιβλίου και μετά το σημείωμα της αρχής, όπου ο Σάκης Σερέφας, σε μεγάλα κέφια σε ολόκληρο το πόνημά του, εξηγεί πως σε αυτό υπάρχουν θραύσματα από ταινίες του Τζιμ Τζάρμους και του Γούντι Άλεν, λόγια από τη δίκη του Παγκρατίδη (μαρτύρων, εισαγγελέα και κατηγορουμένου), και φράσεις από εφημερίδες και από τα σχετικά βιβλία του Κώστα Παπαϊωάννου και του Κώστα Τσαρούχα. Επομένως, το βιβλίο απευθύνεται σε μυημένους, είτε σε αναγνώστες που γνωρίζουν την υπόθεση Παγκρατίδη είτε σε όσους δεν ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά θέλουν να δουν πώς χειρίζεται το θέμα ο Σερέφας. Μια φράση που υπάρχει στην αρχή του βιβλίου και καθορίζει τη στάση του συγγραφέα απέναντι στην υπόθεση Παγκρατίδη, αλλά και που πάνω της στηρίχτηκαν άλλα βιβλία και ρεπορτάζ που υποστηρίζουν την αθωότητα του Παγκρατίδη, είναι η εξής: «Είμαι αθώος, μανούλα μου, είμαι αθώος!»

Η αθωότητα του Παγκρατίδη δεν έχει αποδειχτεί και μάλλον δεν πρόκειται να αποδειχτεί ποτέ. Αυτή η αμφιλεγόμενη αθωότητα δημιούργησε τον μύθο του αθώου Παγκρατίδη, που ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς –με βιβλία ρεπορτάζ μα και μυθοπλασίας–, αφού αποτελεί ένα καλό λογοτεχνικό θέμα που μπορεί να αγγίξει το αναγνωστικό κοινό (μακάρι κι ο Δημήτρης Μπάτσης, που εκτελέστηκε άδικα μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη στις 30 Μαρτίου 1952, να είχε τόσους θαυμαστές και υπερασπιστές όσους ο Παγκρατίδης). Ας ξαναγυρίσουμε στον Σερέφα, ο οποίος αξιοποιώντας τον μύθο του αθώου Παγκρατίδη έγραψε ένα ευφρόσυνο κείμενο, όπου καταδικάζει την εξουσία, κρατική και κοινωνική, και μάλιστα θεωρεί πως εμείς οι υπόλοιποι, αναγνώστες και μη, καθώς και ο ίδιος, είμαστε «δράκοι», δηλαδή υποψήφια θύματα της ωμοφαγικής εξουσίας. Ας πάμε τώρα στο μυθιστόρημα. Ενίοτε η αφήγηση παίρνει θεατρική μορφή, δηλαδή μπορεί αυτούσια να παιχτεί σε θεατρική σκηνή. Χώροι δράσης είναι ένα ψυχιατρείο κι ένα γηροκομείο. Τα πρόσωπα του δράματος είναι ο Παντελής, ο ψυχίατρος, ο Μάρκος, ο εισαγγελέας, ο κίναιδος, ο Μαξ, η δημοσιογράφος, ο Λάζαρος, η Φανή, η Μάρθα. Όλοι αυτοί συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις, θυμούνται το παρελθόν και ενίοτε βωμολοχούν. Διότι ο συγγραφέας θέλει να προβληματίσει και ταυτόχρονα να διασκεδάσει τον αναγνώστη, και τα καταφέρνει περίφημα. Είπαμε: ο Σάκης Σερέφας βρίσκεται σε μεγάλα κέφια.

Ο Θεός αυτοπροσώπως
Σάκης Σερέφας
Μεταίχμιο
177 σελ.
Τιμή € 13,30


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.