fbpx
Mατίνα Ευαγγέλου: «Θα σου δείξω τον φόβο»

Mατίνα Ευαγγέλου: «Θα σου δείξω τον φόβο»

Ένα βιβλίο ιδιαίτερο, μία ερωτική τραγωδία ρομαντικής υφής, με μοντέρνα γραφή και έμφαση στην απεικόνιση του ψυχικού κόσμου των ηρώων της, μας παρουσιάζει η Ματίνα Ευαγγέλου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και νομική σύμβουλος, με σπουδές στην Ανθρωπολογία, τη Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνία. Το πόνημά της, με το οποίο σηματοδοτεί την είσοδό της στον λογοτεχνικό χώρο, έχει τίτλο Θα σου δείξω τον φόβο.

Και μόνο από τον τίτλο, ο οποίος βασίζεται στον στίχο του Τ.Σ. Έλιοτ από την Έρημη χώρα: «I will show you fear in a handful of dust», καταλαβαίνει κανείς ότι το βάρος της αφήγησης θα πέσει στο ψυχογράφημα των ηρώων, που προσπαθούν να ανακαλύψουν το βαθύτερό τους Εγώ μέσα από τις σχέσεις τους με τους γύρω τους.

Το κεντρικό πρόσωπο φαίνεται να είναι η Ελβίρα –αν και το μυθιστόρημα είναι πολυπρόσωπο–, μια γυναίκα που βιώνει κρίση στον γάμο της. Άντρας της είναι ο Μάξιμος και γι’ αυτόν γράφει διαρκώς στο ημερολόγιό της. Η Ελβίρα τον αγαπάει, αλλά, όπως πολλά ζευγάρια που περνούν κρίση μέσης ηλικίας όταν μεγαλώνουν τα παιδιά τους –η Ελβίρα έχει μία κόρη, την Ελεάννα– της λείπει ο αληθινός, φλογερός έρωτας, τον οποίο θα γνωρίσει στο πρόσωπο του Δημήτρη. Ο τελευταίος όμως έχει σχέση με τη Λουκία, μια ανεξάρτητη και δυναμική δικηγόρο, η οποία δεν θα τον αφήσει να φύγει από κοντά της τόσο εύκολα.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος ερωτεύονται, μαλώνουν, φιλιώνουν, ταλανίζονται από τύψεις, πειραματίζονται, στο τέλος όμως βρίσκουν την πολυπόθητη κάθαρση.

Εκ πρώτης όψεως, το θέμα του βιβλίου ίσως μοιάζει επιφανειακό, ωστόσο η συγγραφέας θα το προσεγγίσει με ιδιαίτερη προσοχή και θα το χειριστεί επιδέξια, ώστε να δώσει το απαιτούμενο βάθος στην υπόθεση και στους χαρακτήρες, αποφεύγοντας τον σκόπελο της απλής περιγραφής μιας ερωτικής σχέσης που βιώνει το τέλμα και την απιστία. Αυτό η Ευαγγέλου το επιτυγχάνει με τη δημιουργία πολλών παράλληλων μικρόκοσμων και για άλλους ήρωες. Μία αξιοσημείωτη παράλληλη ιστορία του βιβλίου είναι εκείνη της Ελεάννας, η οποία διατηρεί σχέση με έναν άνδρα που αποδεικνύεται επικίνδυνος. Επίσης, έξυπνη λογοτεχνική παρέμβαση αποτελεί η εισαγωγή στον πολυπρόσωπο καμβά του βιβλίου της Ραζάν, μιας Σύριας προσφυγοπούλας, με την οποία η Ελεάννα διατηρεί στενή φιλική σχέση.

ma evaggelou 23Το βιβλίο της Mατίνας Ευαγγέλου περιλαμβάνει την αποτύπωση πολλών στιγμιοτύπων από σκηνές της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας. Αυτά τα «φωτογραφικά» στιγμιότυπα διανθίζονται με άφθονους διαλόγους, άκρως ρεαλιστικούς στη δομή τους, οι οποίοι θίγουν πολλά κοινωνικά ζητήματα αλλά και θέματα ψυχισμού των ηρώων. Εικόνες κοινωνικής παρακμής και αποσύνθεσης της σύγχρονης κοινωνίας αποτυπώνονται γλαφυρά στις σελίδες του. Οι ήρωες του μυθιστορήματος ερωτεύονται, μαλώνουν, φιλιώνουν, ταλανίζονται από τύψεις, πειραματίζονται, στο τέλος όμως βρίσκουν την πολυπόθητη κάθαρση.

 

Θα σου δείξω τον φόβο
Mατίνα Ευαγγέλου
Επίμετρο
236 σελ.
ISBN 978-618-84762-6-4
Τιμή €8,48
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κώστια Κοντολέων: «Η Ίμα στη Ville d’Avray»

Η βαριά πόρτα ανοίγει και κλείνει, οριστικά πια πίσω της. Τα βρεμένα πεζοδρόμια έπαψαν να αντανακλούν μικρές ή μεγάλες σκιές, οι ομπρέλες μάσκες προσώπων και προσωπείων κρύβουν ταυτότητες ίσως και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.