fbpx
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Αναδυομένη»

Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Αναδυομένη»

Ένα έργο ενός από τους μεγαλύτερους Νεοέλληνες συγγραφείς που εντάσσεται στον χώρο του ρεαλισμού, την Αναδυόμενη  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, εξέδωσαν οι Εκδόσεις Μίνωας. Ο Ξενόπουλος διέγραψε μία λαμπρή πορεία τόσο στον λογοτεχνικό στίβο όσο και στον θεατρικό, αφήνοντας πλούσια κληρονομιά στο ελληνικό κοινό: μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, καθώς και διάφορες μελέτες.

Η Αναδυομένη γράφτηκε το 1923, δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στην εφημερίδα Έθνος και εκδόθηκε το 1925, όταν ο συγγραφέας ήταν 58 ετών. Περιγράφει ένα ερωτικό τρίγωνο, ένα ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο αδελφούς, τον Παύλο και τον Ντένη, και το αντικείμενο του πόθου τους, μια πανέμορφη κοπέλα, την Κλαίλια. Η υπόθεση τοποθετείται προφανώς στη Ζάκυνθο κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα –ή και στα τέλη του 19ου–, αν και τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος δεν κατονομάζονται σαφώς από τον συγγραφέα.

Η Κλαίλια, κόρη του κόντε Λάντου, δυσκολεύεται να επιλέξει ανάμεσα στους δύο νεαρούς, τους οποίους γνωρίζει τυχαία όταν η οικογένειά τους, η οικογένεια Μεμάρη, νοικιάζει το σπίτι απέναντι από το σπίτι του Κόντε, ένα σπίτι που λόγω της θέσης του ονομάζεται Υψόλιθος. Η βίλα του Κόντε, από την άλλη, καλείται Αναδυομένη, έτσι όπως ξεπροβάλλει μέσα στο καταπράσινο λιβάδι.

Ο τίτλος του έργου όμως δεν οφείλει το όνομά του στη βίλα, αλλά στην αναδυόμενη Κλαίλια, που βγήκε ολόγυμνη από το λουτρό της και τα δύο αδέλφια την είδαν κατά λάθος, χωρίς αυτή να το γνωρίζει. Ο Παύλος, εσωστρεφής και λιγομίλητος, θα την ερωτευτεί πρώτα με την ψυχή και ύστερα με το σώμα και θα τη γοητεύσει με τα ποιήματα που γράφει. Ο Ντένης, πιο δυναμικός, διασκεδαστικός και ομιλητικός, αλλά και με αδυναμία στο ωραίο φύλο, θα την ποθήσει πρώτα σωματικά και κατόπιν θα προσπαθήσει να δώσει στον έρωτα αυτόν εγκεφαλική διάσταση. Ο ένας αδελφός συμπληρώνει τον άλλο και η Κλαίλια δυσκολεύεται πραγματικά να διαλέξει. Τελικά όμως ένας αθώος περίπατος στο βουνό θα εξελιχθεί σε τραγωδία και αυτό ακριβώς το γεγονός θα αποτελέσει και τη λύση του δράματος…

Kαταφέρνει να προσφέρει στον αναγνώστη τη μέγιστη απόλαυση της ανάγνωσης.

Ο Ξενόπουλος επηρεάστηκε βαθιά από το ρεύμα του αστικού ρεαλισμού, που άνθιζε την εποχή εκείνη στην Ευρώπη. Έτσι και το εν λόγω έργο του δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν και διακρίνεται για τις ολοζώντανες περιγραφές του και τους γλαφυρούς, θεατρικούς διαλόγους του. Εξάλλου ο Ξενόπουλος, ως θεατρικός συγγραφέας, προσδίδει πάντοτε και μια έντονη θεατρική διάσταση στα κείμενά του. Κατά συνέπεια, η Αναδυομένη θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί στο θέατρο. Επίσης, δίνει μεγάλο βάρος στις περιγραφές, προσώπων και τόπων. Ας δούμε πώς περιγράφει την Κλαίλια, την πανέμορφη νεαρή που έκλεψε την καρδιά των δύο αδελφών:

Πόσο αλλιώτικα λάμπανε τα γαλαζοπράσινα μάτια της και τι παράξενη έκφραση είχε στο πρόσωπό της, τη στιγμή που έβγαινε από τη θάλασσα ολόγυμνη, με τα μαύρα της μαλλιά μισοπεσμένα! Ήταν μέσα σε ένα φως άσπρο και θαμπό σαν του μαργαριταριού. Και το υγρό κορμί της έμοιαζε σαν κάτι άυλο, αέρινο, διάφανο, αληθινά θεϊκό. Δεν έβλεπες παρά μια Ψυχή, ένα Πνεύμα, μία Ιδέα. Την Ψυχή της Κόρης, το Πνεύμα του Αγαθού, την Ιδέα της Ομορφιάς.

gri xenopoulos22Η Αναδυομένη είναι ένα βιβλίο που επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, την αξία του Γρηγορίου Ξενόπουλου τόσο ως μυθοπλάστη, αφού δημιουργεί μία καλά δομημένη μυθιστορία με ένα απρόσμενο και δραματικό φινάλε, όσο και ως γλωσσοπλάστη, αφού χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα και καταφέρνει να προσφέρει στον αναγνώστη τη μέγιστη απόλαυση της ανάγνωσης.

 

Αναδυομένη
Γρηγόριος Ξενόπουλος
Μίνωας
176 σελ.
ISBN 978-618-02-1997-5
Τιμή €12,20
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Στραγαλινός: «Το πρωί που θα φύγουμε»

Ο Απόστολος Στραγαλινός είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους μεταφραστές γερμανικών λογοτεχνικών κειμένων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που έργα τους έχει μεταφέρει στη γλώσσα μας συγκαταλέγονται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.