fbpx
Δημήτρης Μαμαλούκας: «Τα πτώματα δεν πληρώνουν»

Δημήτρης Μαμαλούκας: «Τα πτώματα δεν πληρώνουν»

Ένας νέος ήρωας, από τον βραβευμένο συγγραφέα Δημήτρη Μαμαλούκα, είναι ο ντετέκτιβ Νετούνο, σε ένα μυθιστόρημα με γρήγορη κινηματογραφική δράση και πλοκή που θυμίζει έντονα κόμικ, ξέφρενο κυνηγητό στην ύπαιθρο, παιχνίδια παρανόμων με στοίχημα το χρήμα.

Ο Νετούνο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ερευνητή, κάποιος που αγαπά τη μοναξιά και την απομόνωση, αλλά τελικά τραβά σαν τις μύγες την περιπέτεια. Ζει σε σπίτι-φρούριο, αγαπά τα σπάνια αυτοκίνητα, τα κόμικς και τους δίσκους του, είναι αθλητής μεγάλων αποστάσεων και έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα που τον βοηθά να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες. Ωστόσο, δεν αγαπά το επάγγελμά του, έχει ξεχάσει περιόδους της ζωής του και μάλλον δείχνει να μην επιθυμεί να αναλάβει δράση. Στην ουσία, η ζωή του ήρωα είναι κατακερματισμένη, ακόμα και τις στιγμές που παλεύει γι’ αυτήν ή όταν απλώς βυθίζεται στις σκέψεις του:

Είναι αλήθεια πως συχνά αποζητούσε την καταστροφή, το απόλυτο τέλος. Ένιωθε πως δεν είχε τίποτα να χάσει, πως ήταν ένας απελπισμένος άνθρωπος. Κι αυτό τον έκανε επικίνδυνο, αφού ένας απελπισμένος άνθρωπος δε δείλιαζε μπροστά σε τίποτα.

Το βιβλίο έχει γραμμική χρονική αφήγηση, που επεκτείνεται στο μέλλον για μονάχα δεκαεφτά δευτερόλεπτα. Όσα δηλαδή χρειάζεται να μετρήσει ο Νετούνο προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές. Και εδώ, αυτό το σβήσιμο του παρελθόντος τόσο από τη μνήμη του ίδιου του ήρωα όσο και ως πληροφορία για τον αναγνώστη, δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό που περιμένει απάντηση, ίσως σε επόμενα βιβλία, γιατί καθώς φαίνεται θα δούμε τον αινιγματικό χαρακτήρα του Νετούνο να εξελίσσεται ή και να μας αποκαλύπτεται.

Εξαιρετικός ο συγγραφέας στη λακωνικότατη αφήγησή του, με έναν μεστό λόγο που παρασέρνει τον αναγνώστη, χωρίς σταματημό, στο ανελέητο τρέξιμο ως το τέλος.

Η υπόθεση του βιβλίου είναι απλή και ταυτόχρονα συγκλονίζει: Ένα μικρό παιδί με πρόβλημα υγείας απάγεται και η μητέρα του, πρώην σχέση του Νετούνο, του ζητά να βρει τα χρήματα για τα λύτρα, χρήματα όμως που αποτελούν προϊόν κλοπής. Έτσι, ο ντετέκτιβ βρίσκεται αντιμέτωπος με αδίστακτους κακοποιούς σε έναν ατελείωτο αγώνα ταχύτητας προκειμένου να σώσει το παιδί, καθώς έχει στη διάθεσή του μονάχα δύο εικοσιτετράωρα.

Εξαιρετικός ο συγγραφέας στη λακωνικότατη αφήγησή του, με έναν μεστό λόγο που παρασέρνει τον αναγνώστη, χωρίς σταματημό, στο ανελέητο τρέξιμο ως το τέλος. Οι χαρακτήρες, η αγωνία, το σκωπτικό χιούμορ, οι μικρές προτάσεις, η σκληρότητα των παρανόμων, η διάχυτη μελαγχολία του κεντρικού ήρωα, η αληθοφάνεια των διαλόγων, η ατμόσφαιρα προ πάντων, ενσωματώνονται στην αφήγηση τόσο φυσικά, ώστε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την πορεία της ιστορίας και να περιμένεις την κάθαρση.

Θετικό πρόσημο για την ανάγνωσή του το μέγεθος του βιβλίου, που είναι τόσες σελίδες όσες χρειάζονται για την αφήγηση, τα μικρά και περιεκτικά κεφάλαια και, κυρίως, το θάρρος του συγγραφέα να πει μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος της σε εξωτερικούς χώρους, δείχνοντας ότι το έγκλημα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όχι μόνο στις πόλεις.di mamaloukas22

 

Τα πτώματα δεν πληρώνουν
Μια υπόθεση του ντετέκτιβ Νετούνο
Δημήτρης Μαμαλούκας
Κέδρος
σ. 208
ISBN: 978-960-04-5273-0
Τιμή: 11,00€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.