fbpx
Μουράτης Κοροσιάδης: «Ήμερες ημέρες»

Μουράτης Κοροσιάδης: «Ήμερες ημέρες»

Γεννημένος στη Δράμα, ο Μουράτης Κοροσιάδης εξέδωσε την πρώτη, διαδικτυακή συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Επιστολές στον καθρέφτη το 2017, ενώ δυο χρόνια αργότερα ακολούθησε το Σύνθημα από τις Εκδόσεις Γκοβόστη. Οι Ήμερες ημέρες μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Βακχικόν:

Ένας ηλικιωμένος πατέρας επιχειρεί μια συμφωνία με τον Χάρο, χωρίς να γνωρίζει πως η επουράνια ζωή ελάχιστα θυμίζει αυτό που είχε φανταστεί. Ένας γιος απαιτεί από τη νεκρή μητέρα του να του προσφέρει, έστω κι αργά, αυτά που του στέρησε όταν ήταν παιδί. Μια γυναίκα κι ένας άντρας ξεκινούν το πρώτο τους ραντεβού με μια βόλτα στα «μνήματα», αντιλαμβανόμενοι πως κάθε καινούργια αρχή θεμελιώνεται στα συντρίμμια όσων έχουν προηγηθεί.

Κι όμως, η συλλογή διηγημάτων του Μουράτη Κοροσιάδη Ήμερες ημέρες δεν είναι ένας ύμνος προς την απελπισία, ούτε αποτέλεσμα μιας εμμονικής ενασχόλησης με τον θάνατο. Αν ο συγγραφέας καταπιάνεται με επώδυνα θέματα, όπως η φθορά και η απώλεια, αυτό συμβαίνει μόνο για να μας υπενθυμίσει ότι η ανθρώπινη υπόστασή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίγνωση του αναπόφευκτου τέλους. Ανίκανοι να αναστρέψουμε τη θνητότητά μας, αναζητάμε μια εφήμερη αθανασία στον έρωτα, επενδύουμε στην υπόσχεση της μεταθανάτιας ζωής ή παρηγοριόμαστε με τη σκέψη ότι θα επιβιώσουμε μέσω των έργων και των απογόνων μας. Κοινώς, ο φόβος του θανάτου μάς διαμορφώνει, μας κατευθύνει και μας κινητοποιεί, κι αν ορισμένοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου ζουν στη σκιά του, είναι μόνο επειδή στην πραγματικότητα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ζωή.

Το λογοτεχνικό του έργο αντανακλά τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του, ωστόσο σκύβει πάνω από τους ήρωές του με την ευαισθησία και την τρυφερότητα του λογοτέχνη, όχι την αναλυτική αποστασιοποίηση του θεωρητικού.

Πίσω από τους διαλόγους των φαινομενικά απλών, καθημερινών –και συχνά σοφών, παρά την περιορισμένη μόρφωσή τους– ηρώων των 15 διηγημάτων κρύβονται οι βαθιοί προβληματισμοί του συγγραφέα ο οποίος, μετά τις προπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, συνέχισε με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη θεωρία του Αυστριακού στοχαστή Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν για τη γλώσσα. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα με αντικείμενο τον λαϊκισμό στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Το λογοτεχνικό του έργο αντανακλά τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του, ωστόσο σκύβει πάνω από τους ήρωές του με την ευαισθησία και την τρυφερότητα του λογοτέχνη, όχι την αναλυτική αποστασιοποίηση του θεωρητικού.

«Ποιος δίνει νόημα στον κόσμο, ο άνθρωπος ή ο Θεός;» είναι το δίλημμα που θέτουν ένας φυσικός κι ένας θεολόγος στη διάρκεια μιας φιλικής διαφωνίας στο διήγημα «Το στεγνοκαθαριστήριο». Μα ο λιγότερο σπουδαγμένος φίλος τους έχει την προσοχή του στραμμένη αλλού: στο λεκιασμένο παντελόνι μιας κοπέλας, η οποία επιμένει πως «η φθορά είναι στη φύση της ύλης» και πως τα φθαρμένα ρούχα, όπως οι πολυχρησιμοποιημένες λέξεις και τα σημάδια mou korosiadisστα πρόσωπά μας, «έχουν τη γνώση του μέτρου και των ορίων που το καινούργιο δεν έχει».

Στο κλείσιμο του βιβλίου, ο συγγραφέας αποχαιρετά τον αναγνώστη με ένα απρόσμενα αισιόδοξο μήνυμα, διατυπωμένο και πάλι από μια γυναίκα: «Κάθε μέρα αναρωτιόμαστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο. Πάντα υπάρχει καιρός για τους ανθρώπους».

 

Ήμερες ημέρες
Μουράτης Κοροσιάδης
Εκδόσεις Βακχικόν
σ. 262
ISBN: 978-960-638-219-2
Τιμή: 14,84€
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Στραγαλινός: «Το πρωί που θα φύγουμε»

Ο Απόστολος Στραγαλινός είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους μεταφραστές γερμανικών λογοτεχνικών κειμένων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που έργα τους έχει μεταφέρει στη γλώσσα μας συγκαταλέγονται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.