fbpx
Συλλογικό έργο: «1821: Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων»

Συλλογικό έργο: «1821: Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων»

1821-2021. Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, όταν οι υπόδουλοι Έλληνες με ένοπλη εξέγερση ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και τη δημιουργία δικού τους ανεξάρτητου κράτους. Μια τόσο σημαντική επέτειος έχει κινητοποιήσει εκδότες και συγγραφείς να παρουσιάσουν μια πληθώρα βιβλίων, που είτε έχουν εκδοθεί ή ετοιμάζεται η έκδοση τους.

Μια από τις πιο αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες αποτελεί το βιβλίο 1821: Μέσα από τα μάτια σύγχρονων συγγραφέων, που επιμελήθηκε ο αεικίνητος Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με τη συμμετοχή διηγημάτων από 27 συγγραφείς και κυκλοφόρησε σε έναν καλαίσθητο τόμο από τις Εκδόσεις 24 γράμματα.

Η δημιουργία της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, ή κατ’ άλλους η ανάδυση του ελληνικού εθνισμού, εντοπίζεται κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, περί τον 13ο έως 15ο αιώνα, αλλά οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821 εμφανίζονται μερικούς αιώνες αργότερα, στην ώριμη φάση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Την περίοδο αυτή η ανάπτυξη της παιδείας συνοδεύτηκε με τη διάδοση –αρχικά μεταξύ των Ελλήνων που ζούσαν στις παροικίες της δυτικής Ευρώπης και είχαν φιλοδυτικό προσανατολισμό– της ιδέας για την ύπαρξη ελληνικού έθνους που θα συνδεόταν με την Αρχαία Ελλάδα και θα είχε το αναφαίρετο δικαίωμα της χωριστής πολιτικής ύπαρξης.

Οι ιστορίες του συλλογικού αυτού εγχειρήματος καλούν τον αναγνώστη να αφεθεί σε ένα εικονικό ταξίδι στις δύσκολες μα και ένδοξες μέρες του 1821.

Η παρούσα ανθολογία είναι μια προσπάθεια να μάθουν οι νεότεροι Έλληνες γεγονότα της Επανάστασης, καθώς και άγνωστες πλευρές των ανθρώπων που πολέμησαν ηρωικά θυσιάζοντας τη ζωή τους και τις οικογένειές τους για την ελευθερία της πατρίδας. Να γνωρίσουν επίσης ένα πλήθος ανώνυμων ηρώων που πρωταγωνίστησαν σε σημαντικές στιγμές αυτού του Αγώνα και, με την καθοδήγηση των έμπειρων οπλαρχηγών, κατάφεραν να δώσουν μαθήματα απαράμιλλης ανδρείας για τις επόμενες γενιές.

Στο κάλεσμα του επιμελητή της έκδοσης, Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, ο οποίος επίσης συμμετέχει με ένα διήγημά του, ανταποκρίθηκαν οι: Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Γιώργος Ι. Βοϊκλής, Πέτρος Γκάτζιας, Παναγιώτης Γούτας, Νιόβη Ιωάννου, Νίκος Κατσαλίδας, Κατερίνα Καριζώνη, Κώστας Κρεμμύδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Πολύνα Μπανά, Στέφανος Μίλεσης, Θεόδωρος Μπενάκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Αντωνία Παυλάκου, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Λιάνα Σακελλίου, Απόστολος Σπυράκης, Γιώργος Σταφυλάς, Κώστας Στοφόρος, Φίλιππος Φιλλίπου, Άγγελος Χαριάτης και με τις διηγήσεις τους κατέθεσαν τη δική τους ματιά σε γεγονότα της Επανάστασης που δεν έγιναν τόσο γνωστά, φωτίζοντας παράλληλα ιστορίες ανώνυμων ηρώων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις ιστορίες δημοσιεύτηκαν στην έντυπη εφημερίδα Ηχώ της Άρτας το καλοκαίρι του 2020, προτού βρουν φιλόξενη στέγη στο καλοστημένο αυτό βιβλίο.

Οι ιστορίες του συλλογικού αυτού εγχειρήματος καλούν τον αναγνώστη να αφεθεί σε ένα εικονικό ταξίδι στις δύσκολες μα και ένδοξες μέρες του 1821. Εκεί όπου θα συναντήσουμε τον Νικηταρά, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα, τον Ανδρούτσο να καθοδηγούν την εξέγερση και τα πλήθη των ανώνυμων ηρώων να συμπορεύονται. «Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του ’21» προέτρεπε ο Κωστής Παλαμάς και, φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, αξιέπαινες εκδοτικές προσπάθειες, όπως αυτή, αποτελούν έναν εκδοτικό φόρο τιμής.

 

1821: Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
24 γράμματα
272 σελ.
ISBN 978-618-20109-52
Τιμή €17,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.