fbpx
Γιώργος Κουκουλάς: «Το βυθισμένο βασίλειο»

Γιώργος Κουκουλάς: «Το βυθισμένο βασίλειο»

Ο Γιώργος Κουκουλάς (Αθήνα, 1973) στο πρώτο του μυθιστόρημα επιχειρεί να μιλήσει για τη χαμένη Ατλαντίδα, τη μυθική πολιτεία, την οποία αναφέρει ο Πλάτωνας στον Τίμαιο και στον Κριτία, γράφοντας πως ήταν μια μεγάλη αυτοκρατορία, όμως «αργότερα έγιναν δυνατοί σεισμοί και πλημμύρες, και σε μια μόνο δεινή ημέρα και νύχτα όλοι οι πολεμιστές βυθίστηκαν μέσα στη γη, και ομοίως η νήσος της Ατλαντίδος χάθηκε στα βάθη της θάλασσας». Στα παραρτήματα του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει αποσπάσματα από τα βιβλία από τα οποία άντλησε πληροφορίες για το γράψιμο του μυθιστορήματός του, καθώς και εικόνες, κυρίως από αρχαιολογικά ευρήματα που στηρίζουν την πλοκή. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια φανταστική ιστορία με στοιχεία παρμένα από την επιστημονική έρευνα, κάτι που δίνει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να αναπτύξει το θέμα του, το οποίο τον απασχόλησε αρκετά χρόνια.

Η δράση των ηρώων του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικές εποχές, τη σημερινή με επίκεντρο τη Σαντορίνη, και την αρχαία, πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, τον καιρό της Μινωικής Αυτοκρατορίας που κυριαρχούσε στη Μεσόγειο. Τότε, ένας σοφός βασιλιάς είχε αναλάβει τις τύχες ενός ολόκληρου κόσμου, κι ένας νεαρός αξιωματικός κλήθηκε να θυσιάσει τα πάντα, ώστε να αποτρέψει την εκπλήρωση μιας προφητείας. Ορισμένοι αναγνώστες ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να μάθουν πράγματα για την αρχαία εποχή και άλλοι απλώς να επιθυμούν απολαύσουν μιαν αφήγηση με σύγχρονους ήρωες. Οι πρώτοι θα ικανοποιηθούν πλήρως διαβάζοντας για τον Μίνωα Άτλα και το λαό του, καθώς και για τον φέρελπι αξιωματικό του, τον Ανδρίωνα. Οι δεύτεροι θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες τριών ανθρώπων που εμπλέκονται σε μια παράξενη ιστορία που συνδέεται με το σκοτεινό παρελθόν.

Είναι ο Αλέξανδρος, πρώην φοιτητής αρχαιολογίας, ο καθηγητής του Νικόδημος Βούρβαχης και η ωραία Αφροδίτη, πρώην φιλενάδα του Αλέξανδρου και τώρα γεωλόγος, αρραβωνιασμένη με άλλον. Οι τρεις τους βρίσκονται στη Σαντορίνη, το μεγαλύτερο μετά την Κρήτη αρχαιολογικό τεκμήριο ύπαρξης και μελέτης του αρχαίου πολιτισμού των Μινωιτών. Ο καθηγητής έχει ανακαλύψει ένα πολύτιμο εύρημα που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως νέα Στήλη της Ροζέτας, δηλαδή τη χαραγμένη πέτρινη στήλη με ιερογλυφικά που βρέθηκε στην πόλη της Ροζέτας στην Κάτω Αίγυπτο, που αποτέλεσε το κλειδί του αιγυπτιακού πολιτισμού. Σε μια στήλη υπάρχει μια προφητεία με τα εξής λόγια: «Δεν υπάρχει τέλος, δεν υπάρχει αρχή, ό,τι έγινε θα ξαναγίνει. Στο πέρας τριών θανάτων στην πλατεία με τις τρεις γωνίες το βασίλειο του Μίνωα Άτλαντα θα αφανιστεί!»

Εντέλει, ο Γιώργος Κουκουλάς, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στην αρχαιολογία, έγραψε μια ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου κι ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.

Το βυθισμένο βασίλειο
Γιώργος Κουκουλάς
Διόπτρα
426 σελ.
Τιμή € 15,50


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.