fbpx
Στέλλα Κανάκη: «Το τέλειο μωρό»

Στέλλα Κανάκη: «Το τέλειο μωρό»

Στο νέο βιβλίο της Στέλλας Κανάκη, το μυθιστόρημα Το τέλειο μωρό, ξετυλίγονται παράλληλα δυο ιστορίες, οι οποίες εξελίσσονται σε εποχές μελλοντικές, σε δύο κοινωνίες με μεγάλες διαφορές.

Από τη μια μεριά, έχουμε μία τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία, όπου η πρωταγωνίστρια, Ντέμα, θέλει να αποκτήσει ένα μωρό και μπαίνει στη διαδικασία, κάτω από την καθοδήγηση των ειδικών, να επιλέξει όλα τα χαρακτηριστικά του, τόσο αυτά που αφορούν το σώμα του και την εμφάνισή του, όσο και κείνα τα χαρακτηριστικά που αφορούν τον «τρόπο λειτουργίας» του. Κατόπιν, θα πρέπει να προγραμματίσει και τον τρόπο ανατροφής του, με στόχο να αποκτήσει τελικά «το τέλειο μωρό».

Από την άλλη έχουμε τον Ντηρ, ο οποίος ζει σε μια σπηλιά με τη φυλή του και αναζητά με αγωνία σε όλη την περιοχή το ταίρι του, που έχει χαθεί χωρίς να αφήσει ίχνη. Πού πήγε; Ποιος την πήρε; Είναι ακόμα ζωντανή;

Και πριν μπλεχτούν οι δύο ιστορίες μεταξύ τους, συμβαίνουν διάφορα απίθανα. Ταυτόχρονα, μέσα από αναδρομές και αναμνήσεις, ξετυλίγονται και κάποιες άλλες ιστορίες, σχεδόν αυτοτελείς, που τελικά συνδέονται και χτίζουν ένα ολοκληρωμένο, συγκινητικό και απολαυστικό μυθιστόρημα, όπου υπάρχει η απάντηση στο ερώτημα «πώς γεννιέται και ανατρέφεται ένα παιδί». Στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά και σ’ ένα μέλλον τεχνολογικά εξελιγμένο, με ελάχιστες βιοηθικές αναστολές. Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναλογιστούμε πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η εξέλιξη.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που καταφέρνει να μας ψυχαγωγήσει και να μας προβληματίσει.

Τα επιστημονικά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο είναι όλα ελεγμένα –η Στέλλα Κανάκη είναι παιδίατρος– και παρατίθενται με έναν τρόπο ευχάριστο, άψογα ενσωματωμένο στο λογοτεχνικό κείμενο, που μας μεταφέρει σε ένα μέλλον όπου ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το οτιδήποτε. Και όπου οι επιλογές του δεν περιορίζονται από τους νόμους της βιοηθικής: μπορεί να επιλέξει ό,τι χαρακτηριστικά θέλει για το παιδί του και να το μεγαλώσει όπως ακριβώς έχει προσχεδιάσει. Αρκεί να είναι διατεθειμένος να ξοδέψει.

Η Ντέμα μπαίνει με χαρά σε αυτή τη διαδικασία: ζητά να μάθει, αποφασίζει, επιλέγει. Κι όλα κυλούν πολύ ευχάριστα και ομαλά. Ή μήπως όχι;

Ταυτόχρονα, ο Ντηρ ζει μια ζωή απρογραμμάτιστη, σε μία κοινωνία ανοργάνωτη (σύμφωνα με τα κριτήρια της Ντέμας), κι όμως πολύ οργανωμένη – στα πρότυπα παλιών παραδοσιακών κοινωνιών. Κι εκεί γεννιούνται κι αναθρέφονται παιδιά, μα οι διαφορές είναι θεόρατες και παρελαύνουν μπρος στα μάτια μας.

skankΜάλιστα, αν το δούμε διαφορετικά, μέσα στο έργο υπάρχει υλικό που θα μπορούσε να χρησιμέψει σε μια μελέτη με τίτλο «η γέννηση και η ανατροφή (αλλά και ο θάνατος): στο παρελθόν, στο τώρα και σε ένα μέλλον δίχως συγκεκριμένους περιορισμούς». Μοιραία κάποιος κάνει τις συγκρίσεις και, αν θέλει, βγάζει μόνος του τα συμπεράσματά του.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που καταφέρνει να μας ψυχαγωγήσει και να μας προβληματίσει. Μια περιπέτεια γεμάτη φαντασία, για τη ζωή, τον θάνατο, τον πόνο, την απώλεια, την ευτυχία και, πάνω απ’ όλα, την αγάπη. Οι εξαιρετικές εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο είναι του Χαρίδημου Μπιτσακάκη.

 

Το τέλειο μωρό
Στέλλα Κανάκη
εικονογράφηση: Χαρίδημος Μπιτσακάκης
Κεχριμπάρι
360 σελ.
ISBN 978-618-84195-1-3
Τιμή €14,90
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Στραγαλινός: «Το πρωί που θα φύγουμε»

Ο Απόστολος Στραγαλινός είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους μεταφραστές γερμανικών λογοτεχνικών κειμένων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που έργα τους έχει μεταφέρει στη γλώσσα μας συγκαταλέγονται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.