fbpx
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: «Οι σημειώσεις του φαροφύλακα»

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: «Οι σημειώσεις του φαροφύλακα»

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, κάτοικος Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας, ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε και σε σχολεία στην περιοχή της Άρτας, κάτι που τον έκανε να αγαπήσει την πόλη, όπου συμμετέχει σε πολιτιστικά δρώμενα και συνεργάζεται με τοπικές εφημερίδες. Επομένως, δεν είναι παράξενο που έχει γράψει τη νουβέλα Κάποτε στην Άρτα, καθώς και τα ιστορικά βιβλία-λευκώματα Κόπραινα, ταξίδι στη μνήμη, Μενίδι, τα καλύτερά μας χρόνια, Κόπραινα και Ο φάρος της Κόπραινας. Ακούραστος εραστής της έρευνας, ψάχνει διαρκώς σε αρχεία εφημερίδων και βιβλιοθήκες, για να ανακαλύψει χρήσιμα στοιχεία για τη συγγραφή των βιβλίων του.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η νουβέλα Οι σημειώσεις του φαροφύλακα, που έχει ως κεντρικό ήρωα τον Ταξιάρχη Κουμπίνο, έναν άνδρα από τη Λέσβο, ο οποίος φτάνει στην Άρτα το 1928 για να αναλάβει τη θέση του φαροφύλακα στο λιμάνι της Κόπραινας. Η Κόπραινα, που για τους σύγχρονους Έλληνες –ίσως και για τους Αρτινούς ακόμα– δεν σημαίνει τίποτα, δεν παραπέμπει πουθενά, δημιουργήθηκε από προσχώσεις του ποταμού Αράχθου. Το λιμάνι της μνημονεύεται πρώτη φορά το 1304, όταν ο Προβηγκιανός ιππότης Ραϋμούνδος και ο Ιωάννης, κόμης της Κεφαλληνίας, έφθασαν εκεί για να πολεμήσουν υπέρ του βασιλιά Καρόλου Β’ και εναντίον της Παλαιολογίνας (αξίζει να σημειωθεί ότι η Παλαιολογίνα είναι η μεγάλη Δούκισσα της Μόσχας, ανιψιά του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ και δεύτερη σύζυγος του Ιβάν Γ’ της Ρωσίας).

Αργότερα, από την Κόπραινα, που ήταν το επίνειο της Άρτας, μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής, και το αλάτι από τις αλυκές της, στα μεγάλα ξένα πλοία που αγκυροβολούσαν στον Αμβρακικό κόλπο. Γύρω στο 1720, την εποχή που η Βενετία βρισκόταν σε ακμή και κυριαρχούσε στη Μεσόγειο, οι άρχοντές της προσπάθησαν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του λιμανιού της Κόπραινας. Ήθελαν να δημιουργήσουν έναν θαλάσσιο δρόμο που θα ξεκινούσε από τη Βενετία, θα συνέχιζε στα Ιόνια Νησιά και μέσω της Κόπραινας θα έλεγχαν και την Άρτα. Έτσι, το 1730 οι Βενετοί όρισαν ως πρόξενό τους στην Άρτα τον Γεώργιο Κουμάνο. Αλλά και οι Γάλλοι διέκριναν τη σημαντική θέση της Άρτας, οπότε ίδρυσαν στην πόλη Γαλλικό Προξενείο.

Η Κόπραινα εξακολουθούσε να λειτουργεί ως λιμάνι υπό την κυριαρχία των Οθωμανών μέχρι το 1881. Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και έκτισε πέτρινα κτίρια, δημιουργώντας το συγκρότημα του τελωνείου και τις αποθήκες. Εκεί λειτούργησε και ο φάρος και, αργότερα, ο αστυνομικός σταθμός. Την περίοδο 1907-1940, το λιμάνι της Κόπραινας έζησε την πιο μεγάλη ακμή του (το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιβάστηκε εκεί και οι Αρτινοί τον υποδέχτηκαν θερμά). Επιβατηγά πλοία γεμάτα κόσμο ξεκινούσαν το ταξίδι τους για τον Πειραιά μέσω Πρέβεζας και Πάτρας.

Ακούραστος εραστής της έρευνας, ψάχνει διαρκώς σε αρχεία εφημερίδων και βιβλιοθήκες, για να ανακαλύψει χρήσιμα στοιχεία για τη συγγραφή των βιβλίων του.

Η παρακμή του λιμανιού άρχισε το 1940, όταν βομβαρδίστηκε, ενώ ο αυτοκινητόδρομος που έγινε αργότερα από το Αντίρριο προς την Ήπειρο περιόρισε τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης, αφού οδικώς ήταν πιο εύκολα. Ελάχιστα πλοία έφτασαν στο λιμάνι, ώσπου το 1967 αυτό σταμάτησε τη λειτουργία του και μεταφέρθηκε στην Αμφιλοχία.

Ας επανέλθουμε στον ήρωα της νουβέλας του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, τον Ταξιάρχη, ο οποίος, άνθρωπος έντιμος και ακέραιος, έρχεται αντιμέτωπος με τους ισχυρούς της τοπικής κοινωνίας. Διότι το λιμάνι προσφέρεται για λαθρεμπόριο, από το οποίο επωφελούνται άτομα του περιθωρίου και τελωνειακοί υπάλληλοι. Μάλιστα, κάποια στιγμή κατηγορείται για ένα έγκλημα –απόπειρα βιασμού– και φυλακίζεται, ωστόσο γρήγορα αποδεικνύεται η αθωότητά του.

Η γνωριμία του ήρωα με μια κοπέλα, τη Σοφία, αποτελεί τη μοναδική του διέξοδο προς τη χαρά και ο έρωτάς τους οδηγεί στη λύτρωση και των δύο από τη μιζέρια της επαρχιακής πόλης.

elpintzΤο ευτυχές τέλος της ερωτικής σχέσης του Ταξιάρχη και της Σοφίας παραπέμπει στα αισθηματικά μυθιστορήματα, τα οποία δημοσιεύονταν σε συνέχειες στις ελληνικές εφημερίδες και τα περιοδικά, κυρίως της Αθήνας, στη διάρκεια του 20ού αιώνα, μέχρι το 1970 περίπου,
και διαβάζονταν μετά μανίας από αναγνώστριες κάθε ηλικίας. Να θυμίσουμε πως Οι σημειώσεις του φαροφύλακα πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ηχώ της Άρτας το καλοκαίρι του 2018.

 

Οι σημειώσεις του φαροφύλακα
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Στοχαστής
108 σελ.
ISBN 978-960-303-256-4
Τιμή €10,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Δουατζής: «Η μοιραία μετάφραση»

Η μοιραία μετάφραση, όπως είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιώργου Δουατζή, είναι μια νουβέλα μικρής μάλλον έκτασης, που πλέκεται γύρω από τη ζωή και την ψυχοσύνθεση ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Το...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ιωάννα Παπασιδέρη: «Η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια εκεί»

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που εκδίδει η Ιωάννα Παπασιδέρη, κατόπιν ώριμης σκέψης και απόλυτα συνειδητής απόφασης να εμφανιστεί στα ελληνικά γράμματα σε ώριμη ηλικία και ενώ διαθέτει σημαντική...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μιχάλης Σπέγγος: «Τρωική ραψωδία»

Όταν ένας συγγραφέας καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις αγωνία για μια ιστορία που γνωρίζεις το τέλος της, όταν δεν μπορείς να αφήσεις το βιβλίο μέχρι να διαβάσεις για το πώς εξελίχτηκε μια μονομαχία που ξέρεις την...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.