fbpx
Νίκος Παργινός: «Το σταυροδρόμι των ηρώων»

Νίκος Παργινός: «Το σταυροδρόμι των ηρώων»

Σε κάθε καινούργια δουλειά του Νίκου Παργινού νιώθω την υπέρβασή του. Σε κάθε καινούργιο βιβλίο υπερβαίνει τον εαυτό του και η ανάγνωση γίνεται πρόκληση. Πρόκληση είναι η ιστορία, οι αλήθειες του βιβλίου που μας φέρνουν μπροστά στις δικές μας αλήθειες, στα υπαρξιακά μας ερωτήματα, στον τρόπο πραγμάτωσης του βαθύτερου στόχου μας, πρόκληση είναι το άπλετο φως που ρίχνει στα κενά της ιστορίας μας, της παράδοσής μας, πρόκληση είναι η τόλμη του να μελετάει, να γράφει και να υπηρετεί με σεβασμό τον πολιτισμό της Κέρκυρας, πρόκληση είναι που εμμένει πάντα στον κύκλο της ζωής που περικλείει τα μικρά σημαντικά πράγματα που ορίζουν τον άνθρωπο και το συναίσθημα.

Με Το σταυροδρόμι των ηρώων έζησα τα καλύτερα ξενύχτια μου. Έζησα ένα μοναδικό ταξίδι ψυχικής, πνευματικής αφύπνισης που ξεκινά από τη σμιλευμένη και μυστηριακή Καππαδοκία, από τη μαγική Κωνσταντινούπολη, το Έμντεν, την παρακμιακή τότε Βενετία και τέλος την Κέρκυρα, τον στρατηγικό τόπο που η κατάκτησή του από τους Οθωμανούς τούς άνοιγε τις πύλες της Ευρώπης. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία, μια ζωντανή μυθοπλασία απόλυτα ενταγμένη στο ιστορικό της πλαίσιο. Με αφηγηματικό ταλέντο και γλαφυρότητα ρίχνει φως και αναδεικνύει το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός, αυτό της πολιορκίας του νησιού της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716. Ένα γεγονός παγκόσμιας ιστορικής σημασίας, που λίγοι το γνωρίζουν και που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Κάθε σελίδα φωτίζεται όχι απλώς από την ιστορική εκείνη περίοδο του νησιού, αλλά και από τα ουσιώδη των πράξεων των ηγετών, μα κυρίως των ηρώων του. Με το ταλέντο της γραφής του και την επιδεξιότητα του λόγου του, ο Νίκος Παργινός μάς στρέφει την προσοχή στην ανθρώπινη πλευρά, υφαίνει τις προσωπικές πολιορκίες των πρωταγωνιστών στα χαρακώματα της ψυχής τους. Με γραφή γλαφυρή, σταθερή και προσανατολισμένη ξαναγίνεται για άλλη μια φορά θεματοφύλακας των αξιών και των ιδανικών μας, καθώς εμμένει στα αξιακά ζητήματα.

Ανοίγει την ιστορία των ηρώων του, ανοίγει την ψυχή τους να χωρέσουμε όλοι εμείς να σταθούμε μαζί τους στο σταυροδρόμι και να διαλέξουμε εκείνον τον δρόμο που οδηγεί στα θαύματα της δύναμής μας, στη μοναδικότητα του καθενός μας, του κάθε ανθρώπου που καταφέρνει να γίνει ξεχωριστός, όταν ερωτεύεται, όταν αγαπά, όταν τολμά, όταν ελευθερώνεται πραγματικά από τα δεσμά του «Εγώ». Γιατί το «Εγώ» είναι το εμπόδιο που μας κρύβει την ουσία των πραγμάτων, αναδεικνύοντας ως υπέρτατο το επουσιώδες. Καθένας μας, όσο μακριά και αν βρίσκεται από το μονοπάτι του, κρύβει μέσα του τον άνθρωπο που, αν αναδειχθεί, θα θεριέψει σαν φωτιά τρέποντας σε φυγή τις σκιές της ζωής του και θα ενωθεί στο σταυροδρόμι με άλλους μαζί για να αλλάξουμε τις ζωές μας και, γιατί όχι, και τον κόσμο. Το σπουδαίο μαζί, το τόσο αναγκαίο και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο.

Μέσα από τις δράσεις και τον ψυχισμό των ηρώων του, ο Νίκος Παργινός έχει το ταλέντο και τον ανθρώπινο τρόπο να βάζει τάξη στη ζωή μας φέρνοντάς μας μπροστά στα ιδανικά και απέναντι στον απώτερο ψυχισμό μας. Και αυτό συμβαίνει, γιατί είναι ανθρώπινοι οι ήρωές του, είναι εγώ, εσείς, εμείς. Βιώνουν, πονάνε, έχουν ψυχή και μπαίνουν στη διαδικασία της αναζήτησης παλεύοντας τον εαυτό τους σε μάχες εσωτερικές μα και σε μάχες στρατηγικής, σε μια αδυσώπητη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας. Και κάτω από την ύπαρξη του θανάτου, το ταξίδι της ζωής γίνεται συναρπαστικό. Έρωτες, συγκρούσεις, εκδίκηση, συγχώρεση, θάνατος… και αλλάζουν οι άνθρωποι και ρίχνουν φως στην ψυχή τους. Οι άνθρωποι αλλάζουν πιο εύκολα αν κάποιος πιστέψει σ’ αυτούς. Εξάλλου, εάν ο κόσμος ετούτος μπορεί να ελπίζει σε μια κάποιου είδους μεταμόρφωση, έχει τόσο μεγάλη ανάγκη αυτούς τους λίγους, τους ρομαντικούς, τους μαχητές που κοιτούν κάμπιες και στη θέση τους βλέπουν πεταλούδες.

Η Κέρκυρα έχει παρελθόν, έχει ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και είναι απόλυτα αναγκαίο να αναδειχθεί, και ο Νίκος Παργινός με τα βιβλία του καλύπτει αυτή την αναγκαιότητα. Την αναγκαιότητα να γνωρίσουμε την ιστορία ή, όσοι την ξέρουμε, να μην την ξεχνάμε. Γιατί ο λαός που δεν γνωρίζει ή ξεχνά την ιστορία του δυστυχώς είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Στο Σταυροδρόμι των ηρώων βρίσκουμε τις ρίζες μας, το παρελθόν μας. Είναι απόλυτα αναγκαίο να γνωρίζουμε την καταγωγή μας, τις ρίζες μας, όχι μόνο τις δικές μας αλλά και των άλλων που ρίζωσαν κι άπλωσαν τα κλαδιά τους στην ίδια πορεία του χρόνου, στους ίδιους χώρους, κι έζησαν μαζί τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες τους. Όλοι οι λαοί έχουν ιστορία και παράδοση. Η γνώση, ο σεβασμός, η αποδοχή στην παράδοση όλων όσοι ζουν δίπλα μας, μαζί μας, είναι πηγή αξιών και βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη πολιτισμού. Κι όσο παλεύεις με την ψυχή σου να γίνεις άνθρωπος, τόσο συνδέεσαι πιο βαθιά με την παράδοση όχι μόνο τη δική σου αλλά όλου του κόσμου.

nparginΣμιλεύοντας το παρελθόν, ο Νίκος Παργινός μάς διδάσκει το σήμερα και ό,τι αυτό περικλείει, τον πόλεμο, τη βία, την ανισότητα, την ανασφάλεια, την ξενοφοβία, τη δύναμη της εξουσίας μα και τη δύναμη της αγάπης. Και καθώς εμβαθύνει λογοτεχνικά και ξεγυμνώνει τα πάθη και τις αδυναμίες των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος, αναρωτιέμαι, αν ο καθένας μας με τα πάθη και τις αδυναμίες μας θα μπορούσε να γίνει ήρωας ή ακόμα ηγέτης ή πόση ανάγκη έχει ο καθένας μας να αναζητά ήρωες ή ηγέτες.

Διαβάζοντας Το σταυροδρόμι των ηρώων βγαίνουμε από τα αδιέξοδα των καιρών σαν σύνολο, σαν λαός, σαν άτομα. Γνωρίζουμε πια και δεν ξεχνάμε. «Είμαστε η μνήμη που έχουμε, χωρίς μνήμη δεν θα ξέραμε ποιοι είμαστε», λέει ο νομπελίστας Πορτογάλος Ζοζέ Σαραμάγκου.

 

Το σταυροδρόμι των ηρώων
Νίκος Παργινός
Διάπλαση
536 σελ.
ISBN 978-960-567-175-4
Τιμή €16,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.