fbpx
Σιδέρης Ντιούδης: «Σχεδόν καθημερινές ιστορίες»

Σιδέρης Ντιούδης: «Σχεδόν καθημερινές ιστορίες»

Ο Σιδέρης Ντιούδης (Γιαννιτσά,1976) έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, την Ελεύθερη πτώση (Φιλόγραφο, 2006) και τη Βραδυπορία της στιγμής (Αιώρα, 2011). Τώρα δοκιμάζει τις δυνατότητές του στην πεζογραφία και τα καταφέρνει περίφημα, καθώς φέρνει έναν καινούργιο αέρα στη μικρή φόρμα, παρουσιάζοντας περίεργα ρεαλιστικά διηγήματα που φλερτάρουν με τη μεταφυσική. Το πρώτο διήγημα, η «Διάβαση», είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, βλέποντας τα λευκά παραλληλόγραμμα των δρόμων να σβήνουν με την πάροδο του χρόνου, πήρε μια βούρτσα κι έναν κουβά μπογιά και τα έβαφε. Ήταν τόση η προσήλωσή του σε αυτό που έκανε, ώστε την τελευταία φορά που τον είδαν είχε γίνει ένα με τα λευκά παραλληλόγραμμα.

Στο δεύτερο διήγημα, «Έξοδος», ένας ένοικος ξενοδοχείου βλέποντας στον δρόμο κάποιον άγνωστο που του μοιάζει πολύ, επιστρέφει στο δωμάτιό του γεμάτος φόβο κι εκεί βρίσκεται μπροστά στην τρομερή αλήθεια.

Με επιρροές από σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Πόε (το «Όνειρο μέσα σε όνειρο» είναι τίτλος ποιήματος του Πόε) κι ο Ντοστογιέφσκι, ο Σιδέρης Ντιούδης αφηγείται μικρές ιστορίες που μπορεί να μην είναι καθημερινές, όπως λέει ο τίτλος της συλλογής, με την έννοια πως δεν συμβαίνουν συχνά, είναι όμως σπουδαίες ως προς τη σύλληψή τους. Χωρίς περιττολογίες, χωρίς φλυαρίες και περιγραφές που σκοπεύουν να αυξήσουν τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν παράξενο κόσμο από ασυνήθιστους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον φόβο, τον τρόμο, την εκδίκηση.

Οι ήρωες του Ντιούδη ζουν ανάμεσά μας, οδηγούν αυτοκίνητο ή μηχανή, ζωγραφίζουν, γράφουν καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή, τηλεφωνούν, ταξιδεύουν με αεροπλάνο, κι όμως τους συμβαίνουν πράγματα απίθανα, που δεν μπορούν να τα κατανοήσουν και –το χειρότερο– να τα διαχειριστούν. Ενίοτε, ζουν σε παραισθήσεις ή βλέπουν οράματα. Είναι όλοι άντρες που ζουν χωρίς γυναίκες, ούτε καν με τη σκέψη σε γυναίκες, εκτός από αυτόν στο διήγημα «Η κοπέλα με το ποδήλατο», όπου αποδεικνύεται πως αυτό που βλέπει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, για κάποιους ήρωες η γυναικεία παρουσία είναι απαραίτητη, σχεδόν βασανιστική, όπως στο διήγημα «Η βολική κούκλα».

Χωρίς περιττολογίες, χωρίς φλυαρίες και περιγραφές που σκοπεύουν να αυξήσουν τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν παράξενο κόσμο από ασυνήθιστους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον φόβο, τον τρόμο, την εκδίκηση.

sider ntioudΚι όμως, σε αυτά τα διηγήματα που φαινομενικά ανήκουν στην κατηγορία «η τέχνη για την τέχνη», περιλαμβάνονται και τρία (τα τελευταία της συλλογής) που αναφέρονται στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα αυτά τα χρόνια. Στο «Νεφέλωμα», ο χτυπημένος από την κρίση ήρωας είναι αποφασισμένος να ζήσει μέσα σε αυτήν, προφανώς αγωνιζόμενος. Διότι, αυτό είναι και το ζητούμενο στις ιστορίες του Ντιούδη: ο αγώνας για την επιβίωση ή, καλύτερα, ο αγώνας για την ύπαρξη.

 

Σχεδόν καθημερινές ιστορίες
Σιδέρης Ντιούδης
Αιώρα
64 σελ.
ISBN 978-618-5369-05-7
Τιμή €7,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Στραγαλινός: «Το πρωί που θα φύγουμε»

Ο Απόστολος Στραγαλινός είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους μεταφραστές γερμανικών λογοτεχνικών κειμένων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που έργα τους έχει μεταφέρει στη γλώσσα μας συγκαταλέγονται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.