fbpx
Συλλογικό έργο: «Σκοτεινές υποθέσεις»

Συλλογικό έργο: «Σκοτεινές υποθέσεις»

Επτά συγγραφείς, δύο γυναίκες και πέντε άνδρες, δέχτηκαν να γράψουν ένα αστυνομικό διήγημα για να συμπεριληφθεί σε έναν συλλογικό τόμο. Οι Γρηγόρης Αζαριάδης, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Νίνα Κουλετάκη, Κώστας Μουζουράκης, Έλενα Χουσνή και ο υποφαινόμενος, όλοι με μικρή ή μεγάλη θητεία στην αστυνομική λογοτεχνία, στρώθηκαν στη δουλειά και έτσι προέκυψε το βιβλίο Σκοτεινές υποθέσεις, με υπότιτλο «Διηγήματα εγκλημάτων, μυστηρίου και αγωνίας». Σε όλες τις ιστορίες υπάρχουν ένα ή περισσότερα εγκλήματα που διαπράττονται για σοβαρούς λόγους.

Ο Γρηγόρης Αζαριάδης («Τελευταία έξοδος… Στρώμη») έγραψε για μια ομάδα ανθρώπων (παλιοί αντάρτες, αντάρτες πόλεων, μέλη συμμοριών, αστυνομικοί) που συναντώνται σε ένα βουνό στη Στερεά Ελλάδα και ανάμεσα σε συζητήσεις, έρωτες και αναδρομές στο παρελθόν αρχίζουν να αλληλοσκοτώνονται.

Ο Σέργιος Γκάκας επινόησε μια ιστορία («Οι έρωτες είναι χαμένα βήματα»), όπου ο δικηγόρος Συμεών Πιερτζοβάνης, γνωστός ήρωάς του, αφηγείται τη σχέση του με κάποια Μαρία, που τη γνωρίζει από νεαρή ηλικία. Εδώ, η Μαρία επανεμφανίζεται για να του αφηγηθεί τη σχέση της με τον Τιερί, ένα άντρα με τον οποίο ζει στη Γαλλία. Κυρίως του μιλάει για έναν άλλο άντρα, έναν δόλιο αστυνομικό, ο οποίος πήγε να την μπλέξει με ναρκωτικά.

Ο Αντώνης Γκόλτσος («Η επιστροφή ή το τέρας στο πατάρι») γράφει μια ιστορία που διαδραματίζεται το έτος 2030, είναι δηλαδή μελλοντολογικό νουάρ. Κεντρικός του ήρωας είναι ο Κ, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό και βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση την οποία δεν κατανοεί. Η συνάντησή του με μια γυναίκα ονόματι Ελίζα, με την οποία έχει μια συζήτηση περί τέχνης, τον φέρνει ενώπιον των ευθυνών του.

Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία είναι κυρίως κοινωνική, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, έχει ως στόχο να προβληματίσει και να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Η Νίνα Κουλετάκη («Ε94») βάζει μια γυναίκα από την Αλβανία να αφηγείται το παρόν και κυρίως το παρελθόν της, στην πραγματικότητα η ηρωίδα δίνει κατάθεση και απολογείται στην αστυνομία, καθώς κατηγορείται για τον φόνο του Γιώτη, του συντρόφου της. Ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας-μετανάστρια κι υπήρξε θύμα σωματεμπόρων. Όταν κατόρθωσε να ξεφύγει από αυτούς, βρήκε συμπαραστάτη τον Γιώτη, που είχε καντίνα. Ύστερα όμως οι σωματέμποροι την εντόπισαν.

Ο Κώστας Μουζουράκης («Ο κόκκινος λύκος») αφηγείται την προσπάθεια ενός ανθρώπου που αποκαλείται μηχανικός να πολεμήσει εναντίον κάποιας Εταιρείας, που ετοιμάζει ερήμην των κατοίκων της περιοχής μιαν επένδυση με γεωτρήσεις, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Το διήγημα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως οικολογικό θρίλερ.

Με τη σειρά της, η Έλενα Χουσνή («Βουίζει η ψυχή μου») μιλάει για έναν άστεγο στην Αθήνα, ο οποίος συναναστρέφεται άλλον άστεγο κι επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής και κάποιους κουκουλοφόρους που αποτελούν κίνδυνο γι’ αυτούς – τους τιμωρεί παραδειγματικά.

Τέλος, ο υποφαινόμενος («Ο παππούς με τον άσπρο σκύλο») βάζει τον ήρωά του, τον Στάθη, έναν δημοσιογράφο, να αφηγείται τη σχέση του με μια φοιτήτρια, την Πετρούλα, και το πώς εισχώρησε στην οικογένειά της που αποτελείται από τη μητέρα, τον μέλλοντα πατριό, έναν άνθρωπο του υποκόσμου, τον παππού και τον σκύλο του.

Όλα τα διηγήματα συνδέονται με τη σημερινή κοινωνία, δεν είναι ιστορίες με σπαζοκεφαλιές και σταυρόλεξα για επίλυση. Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία είναι κυρίως κοινωνική, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, έχει ως στόχο να προβληματίσει και να αφυπνίσει συνειδήσεις.

 

Σκοτεινές υποθέσεις
Διηγήματα εγκλημάτων, μυστηρίου και αγωνίας
Γρηγόρης Αζαριάδης, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Νίνα Κουλετάκη, Κώστας Μουζουράκης, Φίλιππος Φιλίππου, Έλενα Χουσνή
επιμέλεια: Αντώνης Γκόλτσος
Εκδόσεις Κύφαντα
496 σελ.
ISBN 978-618-83967-0-8
Τιμή €16,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.