fbpx
Νίκη Αναστασέα: «Πολύ χίονι μποστά στο σπίτι»

Νίκη Αναστασέα: «Πολύ χίονι μποστά στο σπίτι»

Ένα ψυχολογικό και κοινωνικό θρίλερ ξετυλίγεται στο τελευταίο έργο της καταξιωμένης μυθιστοριογράφου Νίκης Αναστασέα, με το πλάνο στραμμένο στην ομογενοποίηση των υλικών που το συνιστούν, που αφορούν οικογενειακά μυστικά, φόνους, ανακρίσεις, φυλακίσεις και τέλος την ελευθερία, που έρχεται σχεδόν μη αναμενόμενη. Πράγματι, έχουμε ένα οριακό γεγονός: Το φόνο ενός αστυνομικού από το σύντροφο μιας νέας γυναίκας η οποία, ως συνεργός, φυλακίζεται, καλύπτοντας ολοκληρωτικά τον δράστη αγαπημένο της. Ο πατέρας της, η μητέρα της, ο αδερφός της, άτομα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, στο επισκεπτήριο βγάζουν ο καθένας τον ψυχικό του κόσμο στην προφυλακισμένη, η οποία και αντιδρά ανάλογα με την περίπτωση. Ο πατέρας, χαμένος στη μετάφραση, η μητέρα, με το μυστικό της απιστίας και ο αδερφός, με τη δική του οπτική απέναντι στο συμβάν, προσπαθούν να πείσουν την κοπέλα ν’αδειάσει το δολοφόνο και να σωθεί. Το φινάλε κυλά ομαλά, παρά το γεγονός ότι η συγγραφέας θα μπορούσε να διαλέξει την άλλη εκδοχή, σπρώχνοντας την πέτρα της μελαγχολίας ακόμη περισσότερο προς τους αναγνώστες. Οι οποίοι, ούτως ή άλλως, καταθλίβονται κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης, καθώς οι σελίδες διαδέχονται η μία την άλλη, με φόντο το φοβερό αυτό επεισόδιο, και δείχνουν τη φυλακισμένη να μην υποχωρεί μπρος σε κανένα συναισθηματικό ρίσκο.

Το μυθιστόρημα, στην ολότητά του, εξελίσσεται με θεματική ευκρίνεια. Η γλώσσα στρωτή, ρεαλιστική, αισθησιακή, ερωτική, δραματική μεταφέρει τη διάθεση τής δημιουργού να κατασκευάσει ένα οικογενειακό και κοινωνικό λογοτέχνημα, το οποίο και να ακουμπά στην πραγματικότητα, αλλά και να χάνεται σε φαντασιακούς κόσμους. Η ατμόσφαιρα εισάγεται, εξελίσσεται και καταλήγει, με τρόπο άκρως συγκινησιακό, χωρίς να πέφτει ποτέ στο επίπεδο του μελοδραματισμού, ενώ το ύφος αλλάζει μορφές ανάλογα με τον ήρωα και το περιεχόμενο. Η δραματοποιημένη αυτή κατάσταση του έργου, παντελώς αρραγής, προσφέρει, με την απρόσμενη θεματολογία που επιλέγεται, άπλετες συζητήσεις αλλά και στέρεα και επίπεδη μεταμοντέρνα διαχείριση.

Κλείνοντας πρέπει να πούμε πως, κατά τη γνώμη μας, τρεις είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το έργο και έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Κατ’ αρχάς η ιστορία της συζυγικής απιστίας, την οποία η μητέρα αποκαλύπτει και αναλύει μπρος στα έκπληκτα μάτια της κόρης της. Στη συνέχεια, οι παρόμοιες συνισταμένες των έργων που μεταφράζει ο πατέρας και απηχούν πραγματικές καταστάσεις ανόθευτης και αληθινής αγάπης. Και τρίτον, ο λόγος και η αιτία που η φυλακισμένη αλλάζει την απόφασή της και δίνει το σύντροφό της στο δικαστήριο. Και οι τρεις αυτές παράμετροι που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έργου δέχονται μια εκπληκτική επεξεργασία από τη συγγραφέα, έτσι ώστε, πλην της τραγικής και ψυχοφθόρας προφυλάκισης, να παίζει ρόλο ικανό μια καθ’ όλα τραυματική ιστορία αγάπης χωρίς μέλλον και ασπίδα, που μπορούσε να την κάνει αδιαπέραστη.

Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι
Νίκη Αναστασέα
Πόλις
243 σελ.
Τιμή € 14,00


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.