ΟΜΑΔΑ ΣΑΤΣΩΚ

ΟΜΑΔΑ ΣΑΤΣΩΚ

της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου

Σημαντική συγγραφέας παιδικών βιβλίων η Γιολάντα Πατεράκη, με δημιουργική φαντασία και ιδιαίτερες ευαισθησίες, έχει ήδη ένα πλούσιο έργο, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών και άλλα λογοτεχνικά ιδρύματα. Έχει εκδώσει πάνω από τριάντα παιδικά βιβλία αλλά και επιτυχημένες περιηγήσεις τόπων που αγάπησε, όπως το βιβλίο της Η Αρχόντισσα του Αιγαίου, που τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο.

Κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά παιδικά βιβλία της είναι Ο κόσμος του πουθενά (Εκδόσεις Ψυχογιός), που είναι ένας κόσμος στα βάθη της γης, όπου τα παιδιά βιώνουν πρωτόγνωρες διασκεδαστικές περιπέτειες. Βίλμα, το κορίτσι-αίνιγμα (Εκδόσεις Ψυχογιός), που ξεδιπλώνει μια συναρπαστική περιπέτεια μυστηρίου. Ο πλανήτης του δεν ξέρω πού, με απίστευτες διαστημικές περιπλανήσεις που πλουτίζουν το μυαλό και την ψυχή των παιδιών με τη γνώση και την αγάπη για τη δική τους γη.

Ανάμεσα στα εκλεκτά της παιδικά βιβλία είναι και το μυθιστόρημα Ομάδα Σάτσωκ (Εκδόσεις Ψυχογιός), που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους με κομμένη ανάσα. Πρόκειται για μια ομάδα πέντε παιδιών, που διαθέτουν άπειρη φαντασία και τρελό ενθουσιασμό αλλά και αστυνομική ικανότητα να διεισδύουν στα περίεργα που τους συμβαίνουν. Είναι ο Κώστας, ο Παύλος, η Έφη, η Ναταλία και ο Γρηγόρης, που τους συνδέει ένα τεράστιο μυστηριώδες αίνιγμα, καθώς τα πλοκάμια της περιπέτειας που ζουν τους παγιδεύουν κάθε μέρα και πιο βαθιά σε μια ιστορία-φάντασμα, που τους κάνει να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και την ευφυΐα τους. Το μυθιστόρημα αρχίζει με τη γριά ζητιάνα, που θα δώσει ένα «φουσκωμένο» πορτοφόλι στην Έφη να το πάει κάπου σε ένα σπίτι στην άκρη του δρόμου. Το κορίτσι αρνείται στην αρχή, αλλά η γριά το απειλεί τώρα να το πάει εκεί που τη διέταξε. Το περιστατικό αυτό προβληματίζει την ομάδα. Τα παιδιά αρχίζουν να φοβούνται αλλά και αισθάνονται πως παγιδεύτηκαν από μια αόρατη σπείρα κακοποιών.

Θέλει τεράστια συγγραφική ικανότητα να κρατηθεί η ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που τρομάζει και διασκεδάζει ταυτόχρονα τα παιδιά, για να τα διδάξει εντέλει πόσο πρέπει να υποψιάζονται τον κίνδυνο και να ενεργούν με μελετημένες κινήσεις. Πηγαίνοντας στο περίεργο «σπίτι» τα παιδιά να παραδώσουν το φουσκωμένο πορτοφόλι, διαπιστώνουν πως εκεί κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό αλλά και ένας μεγάλος κίνδυνος. Έτσι ενεργοποιούν τις ικανότητές τους, τη φαντασία αλλά και την κρίση τους, για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις προθέσεις της σπείρας.

Τα παιδιά συσπειρώνονται από ανάγκη πια και συναντιούνται τα απογεύματα, μετά τα μαθήματά τους, για να αποφασίσουν από κοινού για τις κινήσεις τους. Γιατί μπορεί να τα τρόμαξε ο κίνδυνος που έκρυβε η υποψία της σπείρας, αλλά και ενεργοποίησε τη φαντασία τους να γνωρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Και το πρώτο που αποφασίζουν είναι να φυλάνε με βάρδιες έξω από το μυστηριώδες σπίτι να μάθουν τι γίνεται εκεί.

Απέραντες και ευφυείς είναι οι περιπέτειες των παιδιών, καθώς δεν ξέρουν ακόμα τι ζητούν τα άτομα αυτά, σε τι θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Και όσο η ιστορία προχωρά τόσο περισσότερο παγιδεύονται στα πλοκάμια μιας αόρατης αράχνης που τα τυλίγει καταστροφικά στα δίχτυα της. Ώσπου θα κινδυνέψουν πραγματικά αλλά και θα γίνουν ήρωες της εξάρθρωσης της σπείρας. Με τις έξυπνες κινήσεις τους βοήθησαν την αστυνομία, που κρυφά τα προστάτευε, να φτάσει στα επικίνδυνα αυτά άτομα που χρησιμοποιούν την αθωότητα των παιδιών για να επιτύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους.

Θα αποδειχτεί ότι η αστυνομία γνώριζε τις παγίδες που έστηναν τα άτομα της σπείρας στα παιδιά και, χρησιμοποιώντας τις έξυπνες κινήσεις τους, εφάρμοσε το δικό της σχέδιο για να την εξαρθρώσει. Θα αποδειχτεί ακόμα ότι ο «αστυνομικός με τα μαύρα», που συνέχεια συναντούσαν μπροστά τους, ήταν ο άγνωστος διαδικτυακός φίλος των παιδιών που τα καθοδηγούσε και που εντέλει θα τα σώσει κυριολεκτικά.

Ένα παιδικό μυθιστόρημα που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών αλλά και τους διδάσκει πώς να αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα και την κρίση τους σε δύσκολες καταστάσεις. Τους διδάσκει πώς να ενεργούν συλλογικά και μελετημένα όταν υποψιαστούν τον κίνδυνο. Και δυστυχώς στις μέρες μας οι κίνδυνοι είναι πολύπλοκοι και αφανείς και πρέπει το παιδί να είναι έτοιμο και ενημερωμένο με κάποιον τρόπο για να τους αντιμετωπίσει με την εξυπνάδα και τη μεθοδικότητα της «ομάδας Σάτσωκ».

ΟΜΑΔΑ ΣΑΤΣΩΚΟμάδα Σάτσωκ
Γιολάντα Πατεράκη
εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος
Ψυχογιός
196 σελ.
Τιμή € 9,90

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: