fbpx
Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου: «Αγάπησέ με… και άλλα παραμύθια» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου: «Αγάπησέ με… και άλλα παραμύθια»

Τα τελευταία χρόνια, η Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου ασχολείται και με τη συγγραφή παραμυθιών. Η ποιητική της ευαισθησία, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, η πλούσια ως αχαλίνωτη φαντασία, η πολύχρονη συγγραφική της πείρα και, πάνω απ’ όλα, η κατάκτηση των εκφραστικών μέσων και ο επιδέξιος χειρισμός της γλώσσας είναι τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και «χτίζει» κάθε φορά το έργο της.

Με το προηγούμενο βιβλίο της, Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου, έκανε αισθητή την παρουσία της στον χώρο του βιβλίου για παιδιά και εφήβους. Τώρα, με το Αγάπησέ με... εισβάλλει πιο βαθιά στον χώρο του παραμυθιού, ακολουθώντας συνειδητά τον τρόπο που συνομιλεί και συμπορεύεται με τα άψυχα πράγματα, όπως και με τα αθώα πλάσματα, ζώα, φυτά, η Αλίκη «στη χώρα των θαυμάτων» και ο Μικρός Πρίγκιπας στο μακρινό του ταξίδι στα άστρα.

Έτσι, εκ προοιμίου, ο χώρος και ο κόσμος όπου κινούνται οι ήρωες είναι ο μαγικός χώρος και ο κόσμος του παραμυθιού και του ονείρου, με τα θαυματουργά στοιχεία τους, το εξωλογικό περιβάλλον όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη και παρέχουν ευελιξία στη συγγραφέα να δημιουργεί καινούργιες καταστάσεις και να κατευθύνει την πορεία της δράσης προς τους στόχους που επιθυμεί. Και να συντελείται το θαύμα.

Η έμπειρη συγγραφέας, πρωτίστως ποιήτρια, με γνώση και σοφία χρησιμοποιεί τα θαυματουργά στοιχεία παραδοσιακών παραμυθιών με τον σύγχρονο τρόπο γραφής, τα «προσγειώνει» και τα εντάσσει ομαλά στη σύγχρονη εποχή του ρεαλισμού, ώστε τα παραμύθια της να προβάλλουν το θαύμα της αγάπης σε όλο του το μεγαλείο και να πείθουν με την αλήθεια του καλού ελληνικού παραμυθιού.

Είναι εξαιρετικά υπέροχος ο συμβολισμός του μικρού κοριτσιού με το μπλε τριαντάφυλλο στο ένα χέρι και στο άλλο ένα χελιδόνι. Με το μπλε τριαντάφυλλο που λέει στη μικρή ηρωίδα: «Αγάπησέ με...» και με την αγάπη μου θα κάνεις θαύματα, αρχίζει η περιπετειώδης νυχτερινή απόδραση της Μαρίας Νεφέλης που ψάχνει απεγνωσμένα τον αδερφό της, τον Έλια, που ο κακός μάγος τον άρπαξε και τον κρατάει φυλακισμένο στον πύργο του, από ζήλια. Γι’ αυτό κάνει τα αδύνατα δυνατά να τον βρει επιστρατεύοντας τα αγαθά πλάσματα του δάσους, τους συμμαθητές της από το σχολείο και με βοηθό το πνεύμα του δάσους... θα νικηθεί το κακό, θα χάσουν οι κακοί και θα τελειώσει αισίως το εφιαλτικό όνειρο.

Από δύσκολους δρόμους και μαγικά μονοπάτια θα περάσουν, δυνατές περιπέτειες θα ζήσουν και οι ήρωες του δεύτερου παραμυθιού, «Ο μικρός στρατιώτης και το κοριτσάκι με το μοβ καπέλο», τα έμψυχα και τα άψυχα, πλάσματα και πράγματα, παιδιά και ζωάκια, ο καλός και ο κακός. Πολεμώντας με την αγάπη το κακό, θα φέρουν ύστερα από χίλια χρόνια στην πόλη τους τη χαρά με τη «γνώση του καλού» και θα βρουν «τους Εκατό δρόμους που οδηγούν στην καρδιά της κεχριμπαρένιας πολιτείας».

Είναι το ίδιο ευρηματικός και ο τρόπος που τελειώνει το «Αγάπησέ με...» με το χελιδόνι στο άλλο χεράκι του κοριτσιού. Πρωταγωνιστές «το πέτρινο δέντρο, το πληγωμένο χελιδόνι». Στην πορεία παίρνουν μέρος κι άλλα πλάσματα, ζώα και φυτά, ζωοποιά στοιχεία της φύσης, μιλητικές κοιλάδες, λίμνες, το πνεύμα του παππού με το «παλιό τετράδιο» και την ξαναζωντανεμένη ιστορία, το γαλάζιο λαγουδάκι, η πονηρή αλεπού, ώσπου το «πέτρινο δέντρο» να ξαναζωντανέψει, το χελιδονάκι να ξαναβρεί τη μαμά του και όλα να πάνε καλά, όπως στα... παραμύθια.

Η έμπειρη συγγραφέας, πρωτίστως ποιήτρια, με γνώση και σοφία χρησιμοποιεί τα θαυματουργά στοιχεία παραδοσιακών παραμυθιών με τον σύγχρονο τρόπο γραφής, τα «προσγειώνει» και τα εντάσσει ομαλά στη σύγχρονη εποχή του ρεαλισμού, ώστε τα παραμύθια της να προβάλλουν το θαύμα της αγάπης σε όλο του το μεγαλείο και να πείθουν με την αλήθεια του καλού ελληνικού παραμυθιού.

«Αγάπησέ με...» και άλλα παραμύθια
Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου
εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Πατάκης
176 σελ.
Τιμή € 7,90

Βρείτε το εδώ.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.