fbpx
Δημήτρης Μελικέρτης: «ΙΞ – Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο»

Δημήτρης Μελικέρτης: «ΙΞ – Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο»

Ο νεαρός συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Μελικέρτης με οδηγό τη φαντασία, το όνειρο αλλά και τη γνώση, δημιουργεί το τρίτο βιβλίο του για παιδιά και εφήβους, που όμως μπορεί να διαβαστεί άνετα και από το ενήλικο κοινό, εκείνο που δεν έχει χάσει την αθωότητά του και συνεχίζει να πιστεύει πως η φαντασία είναι η μεταμφιεσμένη πραγματικότητα.

Τίτλος του μυθιστορήματος, ΙΞ – Tο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο. Ένα ξενοδοχείο που οι 33 όροφοί του απογειώνονται, χάρη στα 3.333 αλεξίπτωτα. Τα απλώνει και τα μαζεύει ένα αγόρι ονόματι Ασίζης, ο οποίος έχει τη δύναμη να μεταμορφώνεται και σε άλμπατρος.

Μια μέρα, το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο προσγειώνεται σε απαγορευμένο λόφο, ιδιοκτησία του στρατού, κοντά στο χωριό της Φορτούν. Ο υποδιοικητής του στρατοπέδου ασκεί την εξουσία του και διατάζει τον ξενοδόχο να απομακρύνει το ξενοδοχείο από τον λόφο. Όμως το ΙΞ έχει τους δικούς του νόμους. Όχι του πολέμου και των όπλων, αλλά της μαγείας και της ομορφιάς της ζωής.

Η Φορτούν έχει τη δύναμη και το χάρισμα να διατάζει τα άψυχα αντικείμενα και αυτά την υπακούνε. Ένα πλεονέκτημα που στην πραγματικότητα τη φοβίζει, αλλά και της ανοίγει το δρόμο προς την αυτογνωσία. Τη μέρα που το ΙΞ προσγειώθηκε στο απαγορευμένο μέρος, το κορίτσι καταφέρνει να τρυπώσει στους χώρους αυτού του φαντασιακού τοπίου μαζί με τον Ασίζη και δυο γατιά, τον Κανέλο και τη Σμαρώ. Και από εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις, αλλά και μια μεγάλη περιπέτεια.

Το διάσπαρτο χιούμορ, ο έρωτας και οι εκπλήξεις σε κάθε κεφάλαιο δημιουργούν ένα απολαυστικότατο ανάγνωσμα.

Μια τεχνητή πλαζ, μια χαϊδομηχανή, μια ολόχρυση λίμνη με ουράνια μελωδία –αλλά και τη δύναμη να μεταμορφώνει ανθρώπους σε πλάσματα μυθολογικά–, ένα δωμάτιο με χιλιάδες μπακακάκια και πλήθος άλλα συμβολικά ευρήματα, οδηγούν τους ήρωες σε πρωτόγνωρες περιπέτειες και εμπειρίες μέχρι την ανακάλυψη της μαγείας…

Όλο το μυθιστόρημα στηρίζεται στη φαντασία και στο παράλογο. Το διάσπαρτο χιούμορ, ο έρωτας και οι εκπλήξεις σε κάθε κεφάλαιο δημιουργούν ένα απολαυστικότατο ανάγνωσμα. Η φαντασία γίνεται παραγωγική, αφού τα σύμβολα υπαινίσσονται πρόσωπα, ιδιότητες και καταστάσεις της πραγματικής κοινωνίας και ο αναγνώστης καλείται να αποκωδικοποιήσει και να κάνει τους συνειρμούς του με όσα είδε και οίδε.

Ο συγγραφέας δεν δίνει μασημένη τροφή. Παράγει έναν κόσμο στοχαστικό, ενδοσκοπικό, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρίσματα αλλά και τις ατέλειες, και βοηθά το άτομο που τα διαθέτει να βρει τον δρόμο του στη ζωή και να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του. Το βιβλίο θίγει πολλά θέματα ακόμα. Όπως τον ρόλο της τέχνης, το διαχρονικό και το εφήμερο, την αποδοχή di melikertisτου εαυτού αλλά και του άλλου, την έννοια της ατομικής ελευθερίας, τον ρόλο της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Και όλα τούτα μέσα από χαρακτήρες δομημένους στέρεα, χωρίς κοινοτοπίες και επαναλήψεις.

Μετά τον Γιγαντοκυνηγό και τα Ουφόψαρα, ο Δημήτρης Μελικέρτης μάς δίνει ένα βιβλίο το οποίο τον κατατάσσει στην εγχώρια παιδική και εφηβική λογοτεχνία σαν μια ιδιαίτερη γραφή.

 

ΙΞ – Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο
Δημήτρης Μελικέρτης
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 272
ISBN: 978-960-16-9165-7
Τιμή: 12,20€
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.