fbpx
Έρικα Αθανασίου: «Μυστήριο πίσω από τις σελίδες»

Έρικα Αθανασίου: «Μυστήριο πίσω από τις σελίδες»

Το νέο βιβλίο της Έρικας Αθανασίου, Μυστήριο πίσω από τις σελίδες, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κέδρος, είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα περιπέτειας και φαντασίας με πρωταγωνιστές δυο εφήβους που αγαπούν το διάβασμα και τη λογοτεχνία.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος μας ταξιδεύουν σε μια μοναδική χάρτινη ιστορία. Η ίδια η περιπέτεια είναι ένα μυστήριο φιλαναγνωσίας που εκτυλίσσεται στην πόλη της Καστοριάς, τη βυζαντινή αρχόντισσα της Μακεδονίας, και μας καλεί να συνταξιδεύσουμε νοερά στην ιστορία της πόλης, στην τέχνη των γουναράδων και στα αξεπέραστα αρχοντικά της.

Η ιστορία ξεκινά με ένα χαμένο χειρόγραφο που πρέπει να έχει σχέση με την Καστοριά, την πόλη που η συγγραφέας επέλεξε ως την πόλη της Ελλάδας που διοργανώνει ένα διεθνές λογοτεχνικό συμπόσιο. Η συμμετοχή όχι μόνο συγγραφέων και εικονογράφων της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά και παιδιών μιας λογοτεχνικής ομάδας, σε κάνει να αναρωτηθείς πόσο δημιουργική είναι η διδασκαλία μέσα από άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους συγγραφείς και η ανάγνωση εξελίσσεται σε βιωματική σχέση και σε δημιουργικές γνωστικές συνάψεις.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Άγγελος και η Βίκη, εν δυνάμει συγγραφείς, που το μέλλον θα τους επιφυλάξει λαμπρή σταδιοδρομία στην αστυνομική λογοτεχνία, αφού ως μέλη λογοτεχνικής ομάδας δεν είναι μόνο αναγνώστες αλλά και κριτές βιβλίων, που την άποψή τους κάθε συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας θα ζήλευε και θα ήθελε ενδόμυχα να ακούσει.

Το ζητούμενο στο βιβλίο της Έρικας Αθανασίου δεν είναι μόνο η λύση των μυστηρίων που ξετυλίγονται με εντυπωσιακή μαεστρία σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, αλλά και τα ερωτήματα που τίθενται από τους ήρωες της ιστορίας: «Ποιο θεωρείται αληθινά καλό βιβλίο; Καλό βιβλίο είναι εκείνο που αρέσει στα παιδιά; Τα ίδια τα βιβλία έπρεπε να διεκδικήσουν με τον τρόπο τους την προσοχή από τους αναγνώστες για να τα διαβάσουν;»

Η συγγραφέας θίγει το πρόβλημα των λογοτεχνικών βραβείων μέσα από την αγωνία των δυο πρωταγωνιστών να ανακαλύψουν τον σκοτεινό κόσμο των βιβλίων και το μυστήριο που καλύπτει τις επιτροπές που επιλέγουν βιβλία με πελατειακά κριτήρια. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των παιδιών κρύβουν μια αγωνία ικανή να φωτογραφίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Μα αν κανείς δεν κερδίζει τίμια, πώς θα ξεχωρίσει ένα καλό βιβλίο;»
«Ήταν δύσκολο να είσαι μέλος κριτικής επιτροπής. Ήταν δύσκολο να είσαι δίκαιος».

Τα παιδιά της λογοτεχνικής ομάδας αντιμετωπίζουν το θέμα των λογοτεχνικών βραβείων ως δική τους ευθύνη απέναντι στα βιβλία και τις ιστορίες. Προσπαθούν έτσι να τραβήξουν το πέπλο μυστηρίου και να διαλύσουν την ομίχλη που κρύβεται πίσω από ένα και μοναδικό βιβλίο που δεν είχε διαβαστεί. Για ποιο λόγο, άραγε;

Η Έρικα Αθανασίου ζωντανεύει μοναδικά το κλίμα των βιβλιοφιλικών δράσεων των σχολείων και προσεγγίζει τη φιλαναγνωσία με παιδαγωγικό τρόπο. Τα σχολεία στην Καστοριά «μυρίζουν» βιβλία. Η παραδοσιακή τάξη αλλάζει. Το βιβλίο αποκτά χρώμα μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των παιδιών κρύβουν μια αγωνία ικανή να φωτογραφίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Που κοκκίνιζαν τα χαρτιά τους φτιάχνοντας άλλος έναν κατακόκκινο ήλιο, άλλος ένα κόκκινο λουλούδι, κόκκινες σκεπές και κόκκινα χείλια».

«Εάν δεν αγαπάς τα παιδιά, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γράψεις ένα βιβλίο που θα το αγαπήσουν».

Η συγγραφέας διακατέχεται από εμφανή αγάπη για τα παιδιά, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι η εφηβική ηλικία, κατακλυσμένη από το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τεχνολογία, μπορεί παρά ταύτα να σταθεί πολύτιμος αρωγός στους χώρους όπου στεγάζονται οι λέξεις των ανθρώπων…

«Αν είχε μυρωδιά η σοφία, θα μύριζε όπως στις βιβλιοθήκες».

Η βιβλιοθήκη της Καστοριάς, όπως εμφανίζεται σε αυτήν εδώ την ιστορία, μυρίζει σοφία και δεν αποκλείει κανέναν, αλλά συμπεριλαμβάνει στους αναγνώστες της άτομα με διάφορα προβλήματα και δυσκολίες. Μια βιβλιοθήκη που μέσα από την τεχνολογία σχεδιάζει τρόπους προσαρμοσμένους στις μοναδικές αναγνωστικές ανάγκες των ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Μια ενέργεια που θυμίζει τις χρόνιες προσπάθειες της ειδικής αγωγής να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να ξεφύγει από το στάδιο του οίκτου και της απομόνωσης των ατόμων με κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες.

Το Μυστήριο πίσω από τις σελίδες έχει πολλές διακλαδώσεις και η αγωνία γίνεται συνοδοιπόρος σου μέχρι το τέλος. Το διεθνές λογοτεχνικό συνέδριο αποκτά νεανική φωνή ώστε: «Κανένας να μην μπορέσει να υποσκελίσει από τη διεθνή σκηνή τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι δώδεκα θεοί, τη χώρα όπου έδωσαν έμπνευση με τις τέχνες τους οι εννέα μούσες· κανένας δεν θα επιτρέψει τα παιδιά να χάσουν το διάβασμα και τη λογοτεχνία και να πεθάνουν ιστορίες που αποτελούν θησαυρό για όλες τις ηλικίες και όλες τις εποχές».

Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου συνθέτουν έναν επίλογο αισιοδοξίας. «Δεν είναι πάντα η νίκη το ζητούμενο», αλλά η έμπνευση το μοναδικό δώρο που δίνεται στους συγγραφείς από της ελληνικές μούσες, που μαζί με τη φαντασία μπορούν να γίνουν «όμορφες ιστορίες που χρειάζονται μια δόση μύθου».

Το χειρόγραφο, για να πιάσουμε τον μίτο της ιστορίας από την αρχή, είναι κρυμμένο καλά στη μοναδική έμπνευση της Έρικας Αθανασίου, όπου οι «μυστήριες» λέξεις έστω και από χαρτί γίνονται πραγματικές περιπέτειες σε μια αληθινή πόλη. Η λογοτεχνική γλώσσα του μυθιστορήματος καλύπτει κάθε αισθητική απαίτηση. Αυτό που καταφέρνει η συγγραφέας είναι να θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο εκείνη τη στιγμή, να μη θέλεις να σταματήσεις, να αφήσεις τον σελιδοδείκτη για την επόμενη μέρα. Η φαντασία της πηγάζει από τα προβλήματα της εποχής –και δεν είναι μόνο η τεχνολογία που έχει απομακρύνει τα παιδιά από το διάβασμα–, τα λογοτεχνικά βραβεία τείνουν να γίνουν αναξιόπιστα, ωστόσο αυτή η ίδια εποχή έχει τα δικά της μυστικά, μέσα από τα οποία η συγγραφέας με ξύπνια συνείδηση συλλαμβάνει και ακούει αυτό που έρχεται.

Η Έρικα Αθανασίου κατάφερε να περάσει στους έφηβους αναγνώστες στοιχεία από τον αληθινό κόσμο με όχημα την περιπέτεια και το μυστήριο, γιατί: «Οι νεαροί αναγνώστες συνήθως αγαπούν ιστορίες που αναφέρονται σε ένα είδος μυστηρίου και σε κάποια δυσάρεστη κατάσταση που στο τέλος ξεπερνιέται». Το βιβλίο της είναι ένα μυθιστόρημα όχι μόνο για τη μαγεία της ανάγνωσης και τα μυστικά της συγγραφής, αλλά και ευρύτερα για όλους εκείνους που αγαπούν το βιβλίο.

[H Δήμητρα Φώτου είναι συγγραφέας.]

 

Μυστήριο πίσω από τις σελίδες
Έρικα Αθανασίου
Κέδρος
248 σελ.
ISBN 978-960-04-5115-3
Τιμή €11,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.