fbpx
Andrew Lane: «Πράκτορας δίχως άδεια: Η τελευταία ελπίδα»

Andrew Lane: «Πράκτορας δίχως άδεια: Η τελευταία ελπίδα»

Ο Άντριου Λέιν, Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, είναι ιδιαίτερα γνωστός στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, καθώς έχει γράψει βιβλία εμπνευσμένα από τις δημοφιλείς και συγγενείς μεταξύ τους τηλεοπτικές σειρές του BBC «Doctor Who» και «Torchwood». Έχει επίσης ασχοληθεί επισταμένως με το fan fiction – λογοτεχνικό είδος που αφορά κείμενα μυθοπλασίας (fiction), τα οποία γράφονται από θαυμαστές (fans) βιβλίων, σειρών ή ταινιών, αλλά και από γνωστούς συγγραφείς, και που τοποθετούν τους ήρωες μέσα σε ιστορίες που ξεφεύγουν από την επίσημη θεματολογία των πρωτότυπων έργων. Ένα τέτοιο παράδειγμα fan fiction του Άντριου Λέιν είναι η πολύ ενδιαφέρουσα σειρά του «Οι Περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς», τα βιβλία της οποίας κυκλοφορούν επίσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Λέιν έχει ακόμα συνεργαστεί με το BBC για τη δημιουργία ραδιοφωνικών θεατρικών έργων.

Η Τελευταία ελπίδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά με την πολύ καλή μετάφραση του Ανδρέα Μιχαηλίδη, είναι η πρώτη περιπέτεια της νεανικής σειράς κατασκοπείας «Πράκτορας δίχως άδεια». Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Κίερον Μέλορ, ένας αντισυμβατικός νεαρός που, μαζί με τον κολλητό του φίλο Σαμ, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την εφηβική ζωή βάφοντας τούφες των μαλλιών τους μοβ και φορώντας μπότες με καρφιά. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν, αναπάντεχα, βοηθοί της μυστικής πράκτορα Μπεξ Γουίλσον και θα κληθούν να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις που ίσως και να κρίνουν το μέλλον του κόσμου.

Μια συνηθισμένη μέρα στο εμπορικό κέντρο του Νιουκάσλ, ο Κίερον και ο Σαμ καταστρώνουν σχέδια για να τρυπώσουν σε μια συναυλία. Ελάχιστα υποψιάζονται την τροπή που θα πάρει η ζωή τους όταν γίνονται μάρτυρες μιας αλλόκοτης απαγωγής και στη συνέχεια έρχεται στην κατοχή τους ένα ζευγάρι γυαλιά κι ένα ακουστικό που ανήκαν στο θύμα. Σύντομα ο Κίερον θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα αντικείμενα, αλλά για γκάτζετς εικονικής πραγματικότητας, χάρις στα οποία μπορεί να επικοινωνεί με την Μπεξ Γουίλσον, μια μυστική πράκτορα που βρίσκεται στο Μουμπάι της Ινδίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη αποστολή. Με τον Κίερον να είναι πλέον ο μοναδικός διαθέσιμος οδηγός της, η Μπεξ αναθέτει στους δύο φίλους να τη βοηθήσουν ώστε να σταματήσει μια επικίνδυνη ρατσιστική οργάνωση, που θέλει να κλέψει ένα όπλο μαζικής καταστροφής.

Κάπου ανάμεσα στον Άλεξ Ράιντερ του Άντονι Χόροουιτς, τον Γκάρι «Έγκσι» Άνγουιν από τη σειρά κόμικς «Kingsman» του Μαρκ Μίλαρ, αλλά και έναν αυτοσχέδιο, νεαρό Τζέιμς Μποντ στο ξεκίνημά του, ο Κίερον Μέλορ γίνεται ο πρωταγωνιστής μιας απίστευτης κατασκοπικής περιπέτειας, που τον βάζει στο κέντρο εξαιρετικά σημαντικών γεγονότων.

Ο Λέιν έχει ένα ύφος άμεσο και μοντέρνο, περιγράφει τις σκηνές δράσης με κέφι και ταχύτητα, δίνοντάς τους πάντα μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία που κάνουν, ωστόσο, την ιστορία αυτή και για έναν επιπλέον λόγο αξιοπρόσεκτη είναι κυρίως οι χαρακτήρες και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται μέσα στην ιστορία. Από τη μια ο Κίερον και ο Σαμ, παιδιά μιας οριακά μέσης τάξης, στο βάθος συνηθισμένα παρά την εκκεντρική εμφάνισή τους, και από την άλλη η Μπεξ, πολυταξιδεμένη πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αντιπροσωπεύουν δύο αντίθετους κόσμους και δύο πρακτικά ασύμβατες νοοτροπίες αλλά και κοσμοθεωρίες. Ο Κίερον και ο Σαμ, που είναι φίλοι κυριολεκτικά από τη μέρα που γεννήθηκαν, ζουν μια σχετικά βαρετή καθημερινότητα και η πιο συναρπαστική περιπέτεια που έχουν αρχικά στο μυαλό τους είναι να σοφιστούν ένα τέχνασμα για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του αγαπημένου τους συγκροτήματος χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν εισιτήριο. Η Μπεξ, από την άλλη, αν και δεν είναι πολλά χρόνια μεγαλύτερή τους, ανήκει σε μία τελείως διαφορετική πλευρά της κοινωνίας και έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση επικίνδυνους εγκληματίες, μισθοφόρους, πληρωμένους δολοφόνους, σπιούνους και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Όταν αυτοί οι δύο κόσμοι θα αναγκαστούν να συνεργαστούν, θα φανεί ότι όσα τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Όποτε η Μπεξ συνομιλεί με τον Κίερον μέσω του υπερσύγχρονου γκάτζετ, δεν μπορούν καν να δουν ο ένας τον άλλον, αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας τούς φέρνει κοντά. Ο Κίερον είναι τα μάτια και τα αυτιά της Μπεξ επί της ουσίας. Την προειδοποιεί και την προφυλάσσει από πιθανούς κινδύνους και της δίνει πληροφορίες ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, η Μπεξ μοιράζεται μαζί του σημαντικά μυστικά, βάζοντάς τον αργά αλλά μεθοδικά στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν μαθαίνουν μόνο ο Κίερον και ο Σαμ από τις γνώσεις και την εμπειρία της Μπεξ – έχει και η Μπεξ να μάθει πολλά από την ανεπηρέαστη ματιά και το καθαρό μυαλό των δύο παιδιών. Όπως λέει και η ίδια σε κάποια φάση, θα της ήταν αδύνατο να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθειά τους.

Ο Λέιν έχει ένα ύφος άμεσο και μοντέρνο, περιγράφει τις σκηνές δράσης με κέφι και ταχύτητα, δίνοντάς τους πάντα μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Με την τριτοπρόσωπη αφήγηση να αλλάζει συνεχώς οπτική –πότε από την πλευρά του Κίερον, ο οποίος βρίσκεται στην Αγγλία και χειρίζεται το γκάτζετ, και πότε από την πλευρά της Μπεξ, που είναι στο επίκεντρο της αποστολής στην Ινδία– ο Λέιν επιτυγχάνει μια ιδανική ισορροπία σκέψης και δράσης: ο Κίερον κατευθύνει την Μπεξ και της δίνει πληροφορίες, ενώ η Μπεξ ενεργεί με ταχύτητα και έχοντας σε εγρήγορση τις αισθήσεις που σχετίζονται με το γκάτζετ: την όραση και την ακοή. Είναι, παρεμπιπτόντως, ένας χαρακτήρας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και εκπαιδευμένη άριστα στη χρήση όπλων, δρα κυρίως με το μυαλό της, αποφεύγοντας τη βία. Από την άλλη ο Κίερον αναγκάζεται κάποια στιγμή να καταφύγει, έστω και έμμεσα, στη χρήση βίας, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση το κάνει εφαρμόζοντας κάτι που θυμόταν από ένα μάθημα στο σχολείο. Ουσιαστικά δηλαδή αξιοποιεί ό,τι βρίσκει γύρω του, σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή του. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, και ο Κίερον αναγκάζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πάρει αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι η καλύτερη, η τελευταία ελπίδα της Μπεξ αλλά και του πλανήτη.

photo Andrew LaneΆραγε, σ’ έναν κόσμο όπου επικίνδυνες οργανώσεις επιβουλεύονται την ευημερία του κόσμου και δεν διστάζουν να τη θυσιάσουν στο όνομα της επιβολής εξουσίας, και όπου οι μυστικές υπηρεσίες κόβουν και ράβουν το μέλλον της ανθρωπότητας, υπάρχει χώρος για τη φιλία και την εμπιστοσύνη; Σε ένα πρώτο επίπεδο, η Τελευταία ελπίδα είναι μια διασκεδαστική κατασκοπική περιπέτεια με καταδιώξεις, γρήγορη δράση, έξυπνο χιούμορ και την απαραίτητη δόση αγωνίας, που ωστόσο φωτίζει, σε ένα δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. Ο Κίερον και ο Σαμ βασίζονται απόλυτα στη φιλία τους, για να φέρουν εις πέρας το δικό τους κομμάτι της αποστολής. Η Μπεξ, αν και δικαιολογημένα επιφυλακτική αρχικά, ακούει το ένστικτό της και εμπιστεύεται τον Κίερον. Στην πορεία, θα βρει κι έναν ακόμα αναπάντεχο σύμμαχο, του οποίου ο ρόλος θα αποδειχτεί καταλυτικός. Η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι που, τελικά, θα αποφέρουν καρπούς, ωστόσο αυτή θα είναι μόνο η αρχή, καθώς το κακό πάντα βρίσκει τρόπους να εισχωρεί στις κοινωνίες.

 

Πράκτορας δίχως άδεια: Η τελευταία ελπίδα
Andrew Lane
μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Μεταίχμιο
328 σελ.
ISBN 978-618-03-1575-2
Τιμή €15,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.