fbpx
Παναγιώτης Σκορδάς: «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018»

Παναγιώτης Σκορδάς: «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018»

Σπεύδω να προλάβω πιθανόν απορίες του τύπου: «Μάιο μήνα και γράφεις για ένα ημερολόγιο;». Φυσικά. Γιατί το συγκεκριμένο Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018 του διαρκώς ανήσυχου, Λεσβολάτρη φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά, είναι ένας τόμος από θησαυρούς γνώσεων, που μας συνοδεύει κατά τη διάρκεια όλου του έτους και όχι μόνο. Και τώρα αλλά και στο μέλλον, μέσα από τις σελίδες του πλουσιότατου αυτού τόμου θα διαβάζουμε για την ιστορία, τη λαογραφία, την εκπαίδευση, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις σημαντικές προσωπικότητες της Λέσβου και θα μαθαίνουμε πολλά για το παρελθόν και το παρόν του πανέμορφου νησιού.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς για όγδοη συνεχή χρονιά περιέκλεισε μέσα σε μία κιβωτό 512 σελίδων το «καταφύγιο ψυχής και πνεύματος» του πολύπαθου νησιού και οι λεσβιακές Εκδόσεις Μύθος, με προσήλωση στην ποιότητα και την υψηλή αισθητική, κυκλοφόρησαν έναν πολύτιμο τόμο, πραγματικό απόκτημα για κάθε πνευματικό άνθρωπο της πατρίδος μας. Στο Ημερολόγιο συνεργάζονται 42 επιφανείς συγγραφείς, εικαστικοί, συλλέκτες, ερευνητές και μελετητές του Λεσβιακού πολιτισμού. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο της Μαρίας Καλλιπολίτη, το οπισθόφυλλο του Κώστα Ζιαμπάρα και τα κοσμήματα είναι του Δημήτρη Καραπιπέρη. Στεγάζονται 36 εργασίες Λεσβιακού ενδιαφέροντος, μοιρασμένες στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή – Πρώτη Ανάγνωση, Πρόσωπα, Λαογραφία, Αρχαία Ιστορία, Νεότερη Ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνες, Μελέτες, Φύση, Εκπαίδευση, Θρησκευτική Ιστορία, Η Λέσβος, Ο Χρόνος, Οι Άνθρωποι, Οι Ιστορίες τους, Γεγονότα και Πρόσωπα που σημάδεψαν τον περασμένο χρόνο.

Εκτός από το θαυμάσιο εξώφυλλο της Μαρίας Καλλιπολίτη, στις σελίδες βρίσκουμε και ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη σπουδαία αυτή εικαστικό, το οποίο υπογράφει η πανεπιστημιακός Δώρα Μαρκάτου. Σημειώνουμε, μεταξύ άλλων, τις μελέτες της Μαρίας Μόσχου για τον ζωγράφο Τάκη Ελευθεριάδη και για την «αυτοδίδακτη» ζωγράφο Αναστασία Αρχοντή, του πανεπιστημιακού Ιωάννη Κολοκοτρώνη για τον Τεριάντ, που μεγαλούργησε στη Γαλλία και κατέθεσε στη γενέτειρά του πολύτιμο πνευματικό υλικό, του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Αναστάσιου Στέφου για τα Ποιμενικά κατά Δάφνιν και Χλόην του Λόγγου, τέκνο της Λέσβου και αυτός, της πανεπιστημιακού Αθηνάς Δημοπούλου-Πηλιούνη για τη συνθήκη Μυτιλήνης και Φώκαιας στην αρχαιότητα.

Στο Ημερολόγιο συνεργάζονται 42 επιφανείς συγγραφείς, εικαστικοί, συλλέκτες, ερευνητές και μελετητές του Λεσβιακού πολιτισμού.

Ευχάριστη έκπληξη το CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα «Σαντούρια» του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, που περιέχεται στο φετινό Λεσβιακό Ημερολόγιο. Τα υπέροχα αυτά νέα παιδιά της Αγιάσου, χρόνια τώρα μυούνται στη μουσική μας παράδοση και μας εκπλήσσουν με τις επιδόσεις τους στο απαιτητικό αυτό, μα συνάμα τόσο μελωδικό όργανο, διαφημίζοντας συγχρόνως το χωριό τους και το νησί σ’ όλο τον κόσμο.

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018Συγχαρητήρια αξίζουν όχι μόνο στον ακαταπόνητο δημιουργό του Ημερολογίου, Παναγιώτη Σκορδά, αλλά και στους χορηγούς που στηρίζουν την πολυδάπανη αυτή έκδοση προβάλλοντας συγχρόνως την επιχειρηματική ζωή της Λέσβου.

Το Ημερολόγιο, λοιπόν, είναι η πρόφαση. Η Λέσβος είναι η ουσία!

 

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018
Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός
Παναγιώτης Σκορδάς
Μύθος
512 σελ.
ISBN 978-618-83289-2-1
Τιμή €17,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κατερίνα Τσιρίδου – Τάσος Κακλαμάνης: «Μαρίκα Νίνου / Ευαγγελία Αταμιάν: “Σαν άστρο εβασίλεψα”»

Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, που συνέγραψαν η Κατερίνα Τσιρίδου και ο Τάσος Κακλαμάνης με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Αγαπητού, μεγαλοπρεπές, τέτοιο που να αξίζει στη μεγάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.