fbpx
Σιρούν Σισεριάν-Χατζετιάν: «Σοφία»

Σιρούν Σισεριάν-Χατζετιάν: «Σοφία»

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μαρτυρίες» του εκδοτικού οίκου Στοχαστής, στην οποία έχουν εκδοθεί βιβλία σχετικά με τη σύγχρονη ιστορία. Σε αυτά τα πλαίσια, το βιβλίο της Σιρούν Σισεριάν-Χατζετιάν αναφέρεται στη ζωή της μητέρας της, Σοφίας Σισεριάν.

Η Σοφία μεγάλωσε στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε ένα ελληνικό χωριό στα παράλια του Πόντου. Ζει ανέμελα τα παιδικά της χρόνια, με την αγάπη της οικογένειάς της να της προσφέρεται άφθονη. Η τύχη, όμως, τους επιφυλάσσει άσχημα παιχνίδια. Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να διώξει τους Πόντιους που μένουν στο χωριό και, γενικότερα, σε όλη την Τουρκία και ως λαίλαπα θέλει να ξεριζώσει έναν ολόκληρο λαό από τα πάτρια εδάφη του.

Η Σοφία βιώνει την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής της, αφού η ύπαρξή της ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Γνωρίζει τις εξοντωτικές πορείες και βλέπει τα αδέλφια της να εξαφανίζονται από προσώπου γης. Με τύχη αλλά και αγώνα καταφέρνει να επιζήσει και να βρει καταφύγιο σε ένα ιεραποστολικό οικοτροφείο στο Χαλέπι της Συρίας. Εκεί θα γνωρίσει τον άντρα της, Μισάκ Σισεριάν, που είναι χήρος με τρία ορφανά παιδιά. Ο Μισάκ είναι δάσκαλος και της κάνει πρόταση γάμου, παρόλο που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Η Σοφία ενσωματώνεται στην αρμενική οικογένεια, αφού αλλάζει το όνομά της σε Μαρί Κεβορκιάν, και έπειτα παντρεύεται τον Μισάκ Σισεριάν. 

Η μάνα Σοφία Σισεριάν είναι η «Μάνα κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που αγωνίζεται με οποιονδήποτε τρόπο για να επιβιώσει και να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη ζωή. Τελικά θα τα καταφέρει, αφού όμως πρώτα διανύσει μια δύσκολη διαδρομή.

Μεγαλώνει τα παιδιά του άντρα της, γεννά και άλλα και ζει ευτυχισμένη στο νέο της περιβάλλον. Η Σοφία είναι η Ελληνίδα που, μέσα από αντίξοες συνθήκες, καταφέρνει να συμφιλιωθεί με τη νέα της ταυτότητα, την αρμενική, και να μεταδώσει στη νέα γενιά τη φλόγα και τη θέληση για ζωή και αξιοπρέπεια. Το βιβλίο είναι γραμμένο με αγάπη για τη μητέρα της συγγραφέως και υπάρχουν σημεία έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Όπως γράφει η συγγραφέας, «Με το όνομα Σοφία θέλω να ξαναζωντανέψω τη μητέρα μου, η οποία είχε απόλυτο δικαίωμα να ζήσει ακούγοντας το πραγματικό της όνομα από τους δικούς της ανθρώπους, διότι πιστεύω ότι δικαιούμαι να αποτελώ κι εγώ ένα μικρό κομμάτι του μεγαλειώδους παρελθόντος του ποντιακού λαού. Απέναντι στη θάλασσα των σαστισμένων ματιών της μητέρας μου, απορούσα πώς η θάλασσα αυτή είχε μείνει γαλάζια και δεν είχε σκοτεινιάσει».

Η μάνα Σοφία Σισεριάν είναι η «Μάνα κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που αγωνίζεται με οποιονδήποτε τρόπο για να επιβιώσει και να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη ζωή. Τελικά θα τα καταφέρει, αφού όμως πρώτα διανύσει μια δύσκολη διαδρομή.

Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη ζωή και στην κοινή ιστορία των Ελλήνων και Αρμενίων. Και μια μαρτυρία που αξίζει να διαβαστεί.


Σοφία
Ο ξεριζωμός από τη Μαύρη Θάλασσα στο Χαλέπι
Σιρούν Σισεριάν-Χατζετιάν
Στοχαστής
154 σελ.
ISBN 978-960-303-246-5
Τιμή: €10,60
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.