fbpx
Ελισάβετ Μπαρμπαλιού: «Η επιστροφή του άνδρα»

Ελισάβετ Μπαρμπαλιού: «Η επιστροφή του άνδρα»

Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού με το έργο της Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων κατάφερε έναν σημαντικό άθλο. Όχι τόσο για τον αξιοσημείωτο όγκο του έργου της και το εύρος του γνωστικού πεδίου που μας χαρίζει, όσο για την πολυσήμαντη, ευαίσθητη, διεισδυτική προσέγγισή της σε χώρους που δεν είχαν διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε τόσες διαστάσεις, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία. Χώρους που άπτονται ιστορικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, φιλοσοφικών διερευνήσεων. Χώρους, όπου αναδεικνύονται τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που επί αιώνες στόχευαν στην καθυπόταξη του φερόμενου σαν ισχυρού άνδρα σε ρόλους που του επιβλήθηκαν διαχρονικά.

Η συγγραφέας φτάνει στο σήμερα, μέσα από τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, τις οποίες συνθέτει με αριστοτεχνικό τρόπο και μέσα από αφηγήσεις θεραπευομένων-ηρώων πραγματικών περιστατικών. Έτσι, μας δίνει ολόγλυφα το πορτρέτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων. Με ιδιαίτερη τρυφερότητα δε, προτρέπει σε έναν ουσιώδη διάλογο τα δύο φύλα για την άρση των χρόνιων παρεξηγήσεων που συντηρούνται από την εν πολλοίς καθυστερημένη κοινωνία μας.

Η συγγραφέας [...] μας δίνει ολόγλυφα το πορτρέτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων.

Πολύ θετικά στοιχεία της ερευνητικής πορείας της συγγραφέως αποτελούν η ιστορική καταγραφή-ανάλυση, η εξαίσια κατανομή του υλικού, η κατά φάσεις ζωής διαμόρφωση του προτύπου του άνδρα, ο καθέκαστα ρόλος του και οι επιρροές που τον διαμορφώνουν έως σήμερα.

Η γλώσσα του πονήματος αυτού είναι απλή –όχι απλοϊκή–, ώστε να είναι το υλικό εύληπτο και στους μη ειδικούς. Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να προσλάβει όλες τις διαστάσεις του έργου αυτού και να νιώσει πολλαπλά ωφελημένος. Πιστεύω πως το έργο αυτό βοηθά κάθε μελλοντικό ερευνητή, βοηθά τους ειδικούς (ψυχολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους), παρέχοντάς τους μια ισχυρή γνωστική βάση για περαιτέρω διερευνήσεις.

Η κατάθεση της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού δεν είναι μόνον επιστημονική, αλλά ανθρώπινη, τρυφερή, με καταφανή την αγάπη και κατανόησή της στον άνδρα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Οφείλω να τη συγχαρώ και να την ευχαριστήσω για τη σημαντική προσφορά της.

 

Ο Γιώργος Δουατζής είναι ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος

 

Η επιστροφή του άνδρα
Λύνοντας τη σιωπή αιώνων
Ελισάβετ Μπαρμπαλιού
Πεδίο
414 σελ.
ISBN 978-960-546-900-9
Τιμή: €19,90
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.