Ελισάβετ Μπαρμπαλιού: «Η επιστροφή του άνδρα»
Ελισάβετ Μπαρμπαλιού: «Η επιστροφή του άνδρα»

Ελισάβετ Μπαρμπαλιού: «Η επιστροφή του άνδρα»

Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού με το έργο της Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων κατάφερε έναν σημαντικό άθλο. Όχι τόσο για τον αξιοσημείωτο όγκο του έργου της και το εύρος του γνωστικού πεδίου που μας χαρίζει, όσο για την πολυσήμαντη, ευαίσθητη, διεισδυτική προσέγγισή της σε χώρους που δεν είχαν διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε τόσες διαστάσεις, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία. Χώρους που άπτονται ιστορικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, φιλοσοφικών διερευνήσεων. Χώρους, όπου αναδεικνύονται τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που επί αιώνες στόχευαν στην καθυπόταξη του φερόμενου σαν ισχυρού άνδρα σε ρόλους που του επιβλήθηκαν διαχρονικά.

Η συγγραφέας φτάνει στο σήμερα, μέσα από τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, τις οποίες συνθέτει με αριστοτεχνικό τρόπο και μέσα από αφηγήσεις θεραπευομένων-ηρώων πραγματικών περιστατικών. Έτσι, μας δίνει ολόγλυφα το πορτρέτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων. Με ιδιαίτερη τρυφερότητα δε, προτρέπει σε έναν ουσιώδη διάλογο τα δύο φύλα για την άρση των χρόνιων παρεξηγήσεων που συντηρούνται από την εν πολλοίς καθυστερημένη κοινωνία μας.

Η συγγραφέας [...] μας δίνει ολόγλυφα το πορτρέτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων.

Πολύ θετικά στοιχεία της ερευνητικής πορείας της συγγραφέως αποτελούν η ιστορική καταγραφή-ανάλυση, η εξαίσια κατανομή του υλικού, η κατά φάσεις ζωής διαμόρφωση του προτύπου του άνδρα, ο καθέκαστα ρόλος του και οι επιρροές που τον διαμορφώνουν έως σήμερα.

Η γλώσσα του πονήματος αυτού είναι απλή –όχι απλοϊκή–, ώστε να είναι το υλικό εύληπτο και στους μη ειδικούς. Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να προσλάβει όλες τις διαστάσεις του έργου αυτού και να νιώσει πολλαπλά ωφελημένος. Πιστεύω πως το έργο αυτό βοηθά κάθε μελλοντικό ερευνητή, βοηθά τους ειδικούς (ψυχολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους), παρέχοντάς τους μια ισχυρή γνωστική βάση για περαιτέρω διερευνήσεις.

Η κατάθεση της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού δεν είναι μόνον επιστημονική, αλλά ανθρώπινη, τρυφερή, με καταφανή την αγάπη και κατανόησή της στον άνδρα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Οφείλω να τη συγχαρώ και να την ευχαριστήσω για τη σημαντική προσφορά της.

 

Ο Γιώργος Δουατζής είναι ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος

 

Η επιστροφή του άνδρα
Λύνοντας τη σιωπή αιώνων
Ελισάβετ Μπαρμπαλιού
Πεδίο
414 σελ.
ISBN 978-960-546-900-9
Τιμή: €19,90
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Γεωργία Μ. Πανσεληνά: «Νίκος Αναλυτής: Επιμένων συλλογικά»

Όπως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, γνώρισα τον Νίκο Αναλυτή στο πλαίσιο επίσημων ενημερώσεων, κλαδικών εκδηλώσεων κι επιχειρηματικών συνεδρίων, ενώ είχα την ευκαιρία να του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Βασίλειος Ε. Λαμπρίδης: «Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή»

Ο χώρος της δικαιοσύνης ήταν πάντοτε ένα πεδίο σκληρού αγώνα, κανένα δικαίωμα δεν παραχωρήθηκε δίχως προσπάθεια επίπονη, κάθε τάξη, κάθε λαός, κάθε άνθρωπος για να προχωρήσει έστω και ένα ελάχιστο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: