Δημόκριτος Τσουκάπας: «Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας…»
Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... Δημόκριτος Τσουκάπας Δίαυλος

Δημόκριτος Τσουκάπας: «Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας…»

Η ελληνική μυθολογία υπήρξε πάντα αστείρευτη πηγή έμπνευσης και πληροφοριών για τη ζωή των αρχαίων προγόνων μας για συγγραφείς και ποιητές διεθνώς. Αποτελεί σημείο αναφοράς και πρόκληση. Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως και κάθε λαού, υποθέτω, δεν είναι «ψέματα». Όπως σωστά επισημαίνει ο Δημόκριτος Τσουκάπας. Είναι φορείς μεγάλων αληθειών, φορείς πανανθρώπινων αξιών. Ένας διαχρονικός Δούρειος Ίππος είναι η μυθολογία των Ελλήνων, που γεννοβολάει αιώνιες αλήθειες καλυμμένες με παραμυθικά στοιχεία για να διδάσκουν αβίαστα με τρόπο επαγωγικό, δημιουργικό. Γι’ αυτό προσφέρονται για σύγχρονες συναρπαστικές αφηγήσεις, και για «μυθιστορίες αρχαίας τρέλας», όπως εύλογα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου τούτου τις δικές του, ιδιαίτερα συναρπαστικές και ιδιότυπες, ίσαμε τολμηρές μυθοπλασίες.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας προσέγγισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τους μύθους που επέλεξε για να μεταφέρει στη σύγχρονη πραγματικότητα, εκμεταλλευόμενος το πιο προσοδοφόρο στοιχείο που εμπεριέχεται ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και κρυμμένο μυστικό στους αρχαιοελληνικούς μύθους, το κωμικοτραγικό στοιχείο. Ένα συστατικό των μύθων που εμπεριέχει το τραγικό και το γελοίο. Και είναι αυτός ο συνδυασμός που προκαλεί συγχρόνως οίκτο και γέλιο, «που σκοτώνει τον φόβο», καταπώς αποφαίνεται στο εκτενές, πολύ καλό, απολαυστικά σπαρταριστό, περιεκτικότατο προλογικό του κείμενο ο συγγραφέας.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας επέλεξε 25 από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τους ανέπτυξε με έναν ιδιαίτερα απολαυστικό και πρωτότυπο τρόπο, διανθίζοντάς τους με σπαρταριστό χιούμορ που τους καθιστά ελκυστικούς και ενδιαφέροντες στον σημερινό απαιτητικό αναγνώστη.

«Τα παραμύθια βγήκαν για να κοιμίζουν τα παιδιά και να ξυπνάνε τους μεγάλους. Καθόσον οι μεγάλοι έχουν ανάγκη απ’ τα παραμύθια τους. Αρκεί να γνωρίζουν πως είναι “παραμύθια” και να μην τα μπερδεύουν με τα χαλκευμένα ψέματα. Τούτες οι μυθιστορίες είναι γιομάτες μ’ αβάσταχτες, ανθρώπινες αλήθειες. Αλήθειες που ταρακουνάνε και ξυπνάνε τον άνθρωπο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Αν μπούμε προσεκτικά στην «ψυχολογία» των μύθων μέσα από τα μυθικά πρόσωπα και τα μυθικά γεγονότα, θα δούμε πώς και πόσο εποικοδομητικά συνυπάρχουν και συλλειτουργούν αυτές οι δύο αντίθετες πραγματικότητες. Λ.χ., την ίδια στιγμή που σκοτώνονται στην Τροία Έλληνες και Τρώες, οι θεοί καθισμένοι αναπαυτικά στους θρόνους των πάνω στον Όλυμπο παρακολουθούν, μοιρασμένοι σε δυο ομάδες, μια υπαίθρια θεατρική παράσταση ή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα! Και, πότε χαίρονται, πότε δυσανασχετούν, πότε πάνε με το μέρος των Ελλήνων, πότε με των Τρώων. Κι όταν κάποιος επεμβαίνει, δεν είναι για να σταματήσει τον πόλεμο.

Και οι «μυθιστορίες» του Δημόκριτου Τσουκάπα είναι δομημένες ακριβώς πάνω σε αυτές τις συντεταγμένες ώστε να μεταφέρουν μεγάλες αλήθειες μέσα από αστείες ιστορίες δομημένες με σύγχρονα στοιχεία της τρέχουσας φρασεολογίας.

Είναι «μυθιστορίες ξεριζωμένες απ’ τα σπλάχνα της ελληνικής μυθολογίας, χρωματισμένες με πολέμους, μ’ έρωτες κι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε θνητούς κι αθανάτους, σ’ ένα χαριτωμένο πάντρεμα κάτω απ’ το φως της Ελλάδας. Μυθιστορίες γιομάτες χάρη και, προπάντων, γαρνιρισμένες με γέλιο σπαρταριστό κι ανεπιτήδευτο» που μας είναι τόσο αναγκαίο στους σκληρούς καιρούς που ζούμε.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας επέλεξε 25 από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τους ανέπτυξε με έναν ιδιαίτερα απολαυστικό και πρωτότυπο τρόπο, διανθίζοντάς τους με σπαρταριστό χιούμορ που τους καθιστά ελκυστικούς και ενδιαφέροντες στον σημερινό απαιτητικό αναγνώστη.

Οι ελληνικοί μύθοι, εξάλλου, όντας γέφυρα ανάμεσα στους θεούς και στον άνθρωπο, και λόγω των υφισταμένων μεταξύ τους ομοιοτήτων και διαφορών, αλλά και σχέσεων φιλότητας και έριδας, επιδέχονται πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες και προσφέρονται για δημιουργία χιουμοριστικών παραμυθιών. Ως βασικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και φορείς αξιών και πανανθρώπινων αληθειών, όπως και αν ερμηνευτούν και διασκευαστούν και αναπλαστούν, συμβάλλουν στη συντήρηση της συλλογικής μνήμης.

Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας...
Δημόκριτος Τσουκάπας
Δίαυλος
213 σελ.
ISBN 978-960-531-349-4
Τιμή: €11,00
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας  

#1 Κλεοπατρα 03-01-2017 10:29
Πολυ ωραία δομημένα τα κείμενα , με σπιρτοζικο κ αιχμηρό χιούμορ αλλά εξακολουθώ να έχω τις ίδιες απορίες όσον αφορά την καταπληκτική ομοιότητα του βιβλίου με το αντίστοιχο βιβλίό ´´Νεοελληνικη μυθολογία " του Αυγουστου Κορτώ !
Παράθεση
#2 Μ Δεληγιαννάκης 03-01-2017 11:41
Δεν εννοώ τι υπονοείτε..... Οι "Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας" του Δημόκριτου Τσουκάπα κυκλοφόρησαν από τον Δίαυλο τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η´´Νεοελληνικη μυθολογία " του Αυγουστου Κορτώ, τον Απρίλιο του 2016, όπως αναφέρει ο εκδότης του.
Παράθεση
#3 ΑΡΕΤΙ 03-01-2017 21:06
ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Κ ΤΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ,ΤΟ ΥΦΟΣ Κ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ......
ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΠΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΩ....
ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ !!!!
Παράθεση

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Νίκος Βατόπουλος: «Περπατώντας στην Αθήνα»

Ένας άνθρωπος μεγαλώνει μέσα στην πόλη που ζει και η πόλη μεγαλώνει μαζί του. Η Αθήνα σμαραγδόπετρα στης γης το δαχτυλίδι, όπως είπε ο Παλαμάς, ή διαμαντόπετρα, όπως είπε τραγουδώντας ο αθηναϊκός λαός, δεν υπάρχει στο βιβλίο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη: «Όταν μίλησε ο χρόνος»

Ανασκαφές στο Ιδαίο Άντρο, σε μια σπηλιά που κρατούσε τέσσερα μέτρα χιόνι μέχρι τον Αύγουστο, αέρηδες του Αιγαίου που ξεσηκώνουν το σύμπαν, αστροπελέκια που καίνε δέντρα, μπόρες και καταιγίδες που...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Περιοδικό Θυρίδες: «Οι Ρευοσκελείς» του Δημήτρη Αρμάου από τον Α. Κ. Χριστοδούλου

Ο Δίθυρος ή Λίθυρος ή Θυρίδες είναι ένα ολιγοσέλιδο περιοδικό, το οποίο περιλαμβάνει εργασία που δεν μπορεί να γίνει βιβλίο. Μία μόνη και όχι πολλές. Δεν βγαίνει σε τακτά διαστήματα, δεν έχει προσδιορισμένο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας:
 
     

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.