ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣτης Ελένης Χωρεάνθη

Όντως πρόκειται για μικρά, σύντομα και απλά, αλλά πολύ σπουδαία μαθήματα ζωής, μαθήματα συμπεριφοράς αλλά και αντιμετώπισης δυσκολιών που παρουσιάζονται καθημερινά στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών.

Η κοινωνία προϋποθέτει και σημαίνει επικοινωνία, συνύπαρξη, συνεργατικότητα, συνενοχή, συμμετοχή στα δρώμενα, συναποδοχή, ανοχή των άλλων ατόμων που είναι υποχρεωμένα εκ των πραγμάτων να συνυπάρχουν, να συμβιώνουν καθημερινά και να συνεργάζονται τηρώντας ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς και υπακούοντας σε άγραφους ηθικούς νόμους που υπαγορεύονται από την ανάγκη της συνύπαρξης.

Η μεγάλη κοινωνία των ανθρώπων απαρτίζεται από μικρότερες κοινωνικές ομάδες και συμβιούσες κοινότητες, όπως είναι το οικογενειακό και το συγγενικό περιβάλλον, η σχολική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Η συγγραφέας, με γνώση της ψυχολογίας του παιδιού και των προβλημάτων που προκαλεί η συνύπαρξή του με όμοιά του άτομα στη συμβιούσα κοινότητα, είτε αυτή είναι οικογένεια είτε σχολείο, αλάνα, περισσότερο παρατηρώντας τις σχέσεις του παιδιού μέσα στην ομάδα συνεργατικότητας και παιχνιδιού, δίνει πειστικές απαντήσεις που προσφέρονται έμπρακτα μέσα από επιλεγμένα παραμύθια.

Χρησιμοποιεί γνωστά παραδοσιακά παραμύθια με ήρωες λίαν προσφιλείς στα παιδιά, ορισμένα ζώα με χαρακτηριστικές ιδιότητες και αντιδράσεις τα οποία υποδύονται ρόλους που παίζουν καθημερινά ή θα ήθελαν να παίζουν τα παιδιά, προκειμένου να υπερβούν ή να καλύψουν αδυναμίες τους. Δίνει, πράγματι, με άριστο παιδαγωγικό και ψυχολογημένο τρόπο μικρά αλλά σπουδαία μαθήματα ζωής με άριστα παραδείγματα όχι μόνο συμπεριφοράς, αλλά και αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων καταστάσεων που παρουσιάζονται συχνά στην καθημερινή τους ζωή και περιπλέκουν τα πράγματα προξενώντας προβλήματα στις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, και όχι μόνο.

Δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά στατικά, επιφανειακά, δεν αναλώνεται σε ηχηρές περιγραφές συνταγολογίων, δεν καταφεύγει στα ενοχλητικά και κουραστικά, δασκαλίστικα, ανούσια «πρέπει» και «δεν πρέπει» αραδιάζοντας κανόνες «καλής συμπεριφοράς». Η συγγραφέας Σοφί Καρκέν, γνωστή και δόκιμη δημοσιογράφος, θεωρεί σφαιρικά το όλο θέμα και το εξετάζει ουσιαστικά και από περιωπής. Ψάχνει τις αιτίες, το «γιατί»: Γιατί ένα παιδί παριστάνει το σπουδαίο – π.χ. τι προσπαθεί να κρύψει πίσω από τη μάσκα της η δεσποινίς Λίζα, η νεοφερμένη κοτούλα, που βάλθηκε να παριστάνει την πριγκίπισσα στο κοτέτσι; Αλλά δε μένει στο «γιατί», απαντάει και στο «διότι». Διότι, σύμφωνα με το αποτέλεσμα κάθε πράξης και κάθε συμπεριφοράς τους, οι ήρωες επιδιώκουν να κρύψουν κάποια αδυναμία και να φανούν αυτό που θα ήθελαν να είναι.

     Το περιεχόμενο του βιβλίου χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες:

     Α’. Πώς να γνωρίσουμε καλύτερα τους άλλους.  

     Β’. Η ζωή με τους γύρω μας: οι παρέες, η φιλία, η αγάπη.

     Γ’. Ο σεβασμός και η ευγένεια.

     Δ’. Πώς να αυτοπροσδιοριζόμαστε ανάμεσα στους άλλους

     Κάθε ενότητα αντιμετωπίζει και πραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επί μέρους ειδικά θέματα, όπως είναι η υποκρισία, ο εγωισμός, ο εγωκεντρισμός, ο φόβος, η υπεροψία, το φανταστικό και το πραγματικό στη ζωή μας, η φιλία, η αγάπη, η παραδοχή της διαφορετικότητας, ο έρωτας, η ευγνωμοσύνη και η ευγένεια, ο σεβασμός κι ένα πλήθος μικροπροβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα των παιδιών. Αν τα προβλήματα αυτά αντιμετωπιστούν σωστά από την αρχή, το παιδί θα μπορέσει να γνωρίσει, να δεχτεί και ν’ αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα, για να είναι σε θέση να πλησιάσει τους γύρω του ως ίσος προς ίσους, να τους γνωρίσει, να δεχτεί τη διαφορετικότητά τους, να τους αγαπήσει για να συνυπάρξει και να συνεργαστεί μαζί τους.

Μελετώντας το θαυμάσιο αυτό βιβλίο της Σοφί Καρκέν αντιλαμβανόμαστε ότι, αντιμετωπίζοντας σωστά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάζει η καθημερινότητα των παιδιών σε όλα τα επίπεδα σχέσεων με τους γύρω τους, τα βοηθάμε να ανακαλύπτουν πτυχές από τον εαυτό τους στον καθρέφτη του άλλου, να διδάσκονται από τα λάθη και τα παθήματα των ηρώων που δρουν στα επιλεγμένα παραμύθια, για να αυτοβελτιώνονται και να αυτοπροσδιορίζονται μέσα σε μια κοινωνία ομοίων, αλλά και τόσο διαφορετικών, εξατομικευμένα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να δεχτούν τους άλλους με τις αρετές και τα ελαττώματά τους και να συνεργαστούν, όπως υπαγορεύει και απαιτεί ο κοινωνικός τρόπος ζωής των ανθρώπων.

Το καλοστημένο και καλομεταφρασμένο, υποδειγματικό στο είδος του κείμενο της Σοφί Καρκέν είναι ένα άριστο βοήθημα/εργαλείο στα χέρια όσων ασχολούνται με μικρά παιδιά, αλλά και πολύ χρήσιμο για όσους μεγάλους θέλουν και τολμούν να ρίχνουν μια κριτική ματιά στον εαυτό τους και να αυτοβελτιώνονται, χωρίς να σοκάρονται.

Πρόκειται για ένα βιβλίο απαραίτητο σε γονείς, σε δασκάλους και σε όσους έχουν σχέση με την ανατροφή και την εκπαίδευση μικρών παιδιών.

Μικρά μαθήματα ζωής
Για να βοηθήσουμε το παιδί να βρει τον εαυτό του
Σοφί Καρκέν
μετάφραση: Νατάσα Παπαδοπούλου
εικονογράφηση: Μισέλ Μπουσέ
Gema
261 σελ.
Τιμή € 12,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.