fbpx
Μιχάλης Γ. Τριανταφυλλίδης: «Η πόλη που αγαπούσαμε»

Μιχάλης Γ. Τριανταφυλλίδης: «Η πόλη που αγαπούσαμε»

Η Θεσσαλονίκη του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη είναι ένας τόπος μυθικός, όπου «για να βγούμε από το σπίτι στη Μαρτίου για να πάρουμε λεωφορείο, έπρεπε να περάσουμε από στενά και σοκάκια παράνομων οικοπέδων και αυλών, και αν το επιχειρούσες με βροχή, όταν έφτανες στη Μαρτίου, όχι πάνω από 500 μέτρα πιο πέρα, ήταν να μη σε βλέπει άνθρωπος από τη λασπουριά». Είναι ένα μεγάλο χωριό που εξερευνούν τα παιδιά, για να καταλήξουν στο τρίγωνο Κωνσταντινουπόλεως-Παπαναστασίου, όπου «ήταν ένα καφενείο πανέμορφο, με κληματαριά, με όλα του, πολύ καλό, για να χαίρεσαι ακόμη και τον χειμώνα να κάθεσαι στην αυλή. Ωραίο πράμα να βλέπεις το δίστρατο». Είναι το τρανζίστορ που η γιαγιά του κουβαλούσε μαζί της συνεχώς, «στο πλυσταριό, στην αυλή, όπου καθόταν. Ήταν καπαρωμένο το πρωί για να ακούει το Πικρή, μικρή μου αγάπη και μετά για να ακούει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ποντιακά κάθε Τρίτη και Πέμπτη». Είναι οι κινηματογράφοι της δεκαετίας του ’60, όπου μπορούσες να δεις ταινίες του Μπέργκμαν και του Βάιντα αλλά και τον Μασίστα, την Εξόντωση του Μολώχ, τον Θησέα στην κοιλάδα των λεόντων, «εργάρες που με κυνηγούσαν και τα επόμενα χρόνια».

Η πόλη που αγαπούσαμε είναι το πρώτο βιβλίο του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, που νιώθει τις αναμνήσεις να κατακλύζουν το μυαλό κι αισθάνεται την ανάγκη «μιας αναφοράς στην πηγή από όπου μάθαμε να πίνουμε νερό». Όπως γράφει ο Πάνος Θεοδωρίδης στον πρόλογο, η ιστορία του «δεν θα μπορούσε παρά να έχει τη μορφή απομνημόνευσης. Περιέχει μια συνεχή, ενδιαφέρουσα αφήγηση που μόνον προσωπική κατάθεση δεν είναι, και καταφέρνει ακόμα και στην πιο επιθετική του παράγραφο να εμβάλει άφατη τρυφερότητα». Το οδοιπορικό του περιγράφει τη μεταμόρφωση μιας πόλης που ανοικοδομήθηκε με γοργό ρυθμό, καθώς οι κατασκευές από μπετόν εξαφάνιζαν τις κατοικίες των προσφύγων, ενώ παράλληλα η πολιτική και καλλιτεχνική της ανάπτυξη προσπαθούσε αγωνιωδώς να βρει τρόπο έκφρασης. Είναι η εποχή των λογοτεχνικών προσπαθειών, των νεολαιίστικων κινημάτων, των αυτοδιοικητικών πρωτοβουλιών που επιχείρησαν να δώσουν μια άλλη φυσιογνωμία στη Θεσσαλονίκη, αλλά καταποντίστηκαν και ισοπεδώθηκαν τη δεκαετία του ’80 και του ’90 με τον ερχομό καινούργιων πρακτικών και προσώπων, τα οποία με απόλυτη, αλαζονική βεβαιότητα την οδήγησαν στον μαρασμό, στην ασχήμια και στην εξάρτησή της από το κεντρικό κράτος.

'Eνα από τα πιο γοητευτικά κείμενα για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της.

Αναλογιζόμενος την εξέλιξη των πραγμάτων, ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας με την πολυσχιδή δραστηριότητα παλεύει να διασώσει εκείνες τις μνήμες που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της συμπρωτεύουσας, τα καταραμένα λεωφορεία που ανεβαίνουν την Αγγελάκη, τα κυλικεία της Νομικής με τους χαφιέδες να κόβουν βόλτες, τους θερινούς σινεμάδες που ήταν χωμένοι στα στενά, τα μηχανουργεία κοντά στο γήπεδο του Θερμαϊκού, τα νεκροταφεία της Ευαγγελιστρίας, όπου «μ’ έπιανε ένας μικροπανικός μέσα στην ασπράδα των μαρμάρων που σε περιτριγύριζαν». Κι αν νομίζουμε ότι η διαδικασία ανάκλησης της μνήμης είναι απλή, ο Τριανταφυλλίδης μάς διαψεύδει: «Το να ξεδιπλώνεις τις αναμνήσεις σου δεν πίστευα ότι κρύβει τόσο πόνο εσωτερικό. Κυρίως όμως με τρόμαξε το γεγονός ότι δεν προσέφερε την παραμικρή εσωτερική γαλήνη. Το αντίθετο, μάλιστα. Έβαζε το μυαλό να λειτουργεί σε πολλές στροφές και κάθε λίγο και λιγάκι να υποδεχτεί καινούργιες εικόνες, δύσκολες και ψυχοφθόρες. Θυμάσαι ξαφνικά συμπεριφορές που θα έπρεπε να είχες αποφύγει, ευκαιρίες που έχασες τζάμπα και βερεσέ, και, και, και...».

m g triantafillidis22Όμως παρ’ όλες τις ευκαιρίες που χάθηκαν, παρ’ όλες τις απογοητεύσεις και τις απορρίψεις, το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα της γραφής του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη είναι ένα από τα πιο γοητευτικά κείμενα για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της.

 

Η πόλη που αγαπούσαμε
Αποσπάσματα μνήμης και απορίας για τη Θεσσαλονίκη
Μιχάλης Γ. Τριανταφυλλίδης
Πρόλογος: Πάνος Θεοδωρίδης
Επίκεντρο
σ. 288
ISBN: 978-618-204-140-6
Τιμή: 13,00€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κατερίνα Τσιρίδου – Τάσος Κακλαμάνης: «Μαρίκα Νίνου / Ευαγγελία Αταμιάν: “Σαν άστρο εβασίλεψα”»

Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, που συνέγραψαν η Κατερίνα Τσιρίδου και ο Τάσος Κακλαμάνης με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Αγαπητού, μεγαλοπρεπές, τέτοιο που να αξίζει στη μεγάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.