fbpx
Φώτης Δρακόπουλος: «1% καλύτερη ζωή»

Φώτης Δρακόπουλος: «1% καλύτερη ζωή»

Πάρε μια απόφαση έχοντας το 70% των πληροφοριών που χρειάζεσαι, μην περιμένεις το 100% γιατί θα είναι πλέον αργά, αν θέλεις να κάνεις μια καλή συζήτηση –ή έναν καλό καβγά– διάλεξε τον σωστό τόπο και χρόνο, όταν θα έχεις τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες, μάθε να ιεραρχείς τις προτεραιότητές σου και μη σκοτίζεσαι για ασήμαντα μικροπράγματα, αντιμετώπισε τις ατυχίες ως προκλήσεις, προσπάθησε να ερμηνεύσεις σωστά τις συγκυρίες και τις καταστάσεις γύρω σου, δοκίμασε να απαλλαγείς από τον έλεγχο των στερεοτύπων και των συναισθημάτων που είναι αποθηκευμένα στο software του εγκεφάλου και λειτουργούν αυτοματοποιημένα, ξεκούρασε το μυαλό σου και μη σπαταλάς πολύτιμο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάθε να ξυπνάς και να κοιμάσαι μια σταθερή ώρα, ώστε ο οργανισμός σου να ξεκουράζεται στον μέγιστο βαθμό, είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνει ο νεαρός επιχειρηματίας Φώτης Δρακόπουλος, συμβουλές που βοήθησαν τον ίδιο να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους Έλληνες στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας και να μπει στη λίστα του περιοδικού Fortune «40 under 40».

Πώς συνεχίζεις όταν όλα γύρω μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά, πώς βρίσκεις δύναμη και κουράγιο ν’ αντέξεις όταν όλοι γύρω τα παρατούν κι όταν οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.



Όμως δεν αρκείται σε τούτες τις συμβουλές, προχωρά παραπέρα ωθώντας τη σκέψη του σε φιλοσοφικά μονοπάτια που τον οδηγούν στη διδασκαλία των Στωικών, τους οποίους ανακάλυψε, όπως λέει, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Λήμνο κι ένιωσε σαν να δεχόταν γροθιά στο στομάχι. Γιατί οι Στωικοί είχαν αναπτύξει πριν από χιλιάδες χρόνια έναν μοναδικό τρόπο σκέψης για το πώς να αξιοποιήσεις το δώρο της ζωής χωρίς να το σκορπίζεις δεξιά κι αριστερά και η φιλοσοφία τους ήταν τόσο πετυχημένη, που απλώθηκε σε όλες τις γωνιές του τότε γνωστού κόσμου. Οι Στωικοί επιδίωκαν να γυμνάζουν το μυαλό τους σε καθημερινή βάση, σκληραγωγούνταν κι αντιμετώπιζαν θετικά κάθε κακή συγκυρία, σκέφτονταν απλά κι επιζητούσαν μια κατάσταση κατά την οποία οι εξωτερικές συνθήκες δε θα τους αποσπούσαν από τον στόχο τους, αφού είχαν καταφέρει να πετύχουν μια εσωτερική συναισθηματική και πνευματική ισορροπία. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα των Στωικών που αναφέρεται σ’ αυτό το βιβλίο έχει να κάνει με τη στάση τους απέναντι στον θάνατο, τον οποίο έβλεπαν ως ένα θετικό γεγονός επειδή υπενθυμίζει σε όλους την αξία της ζωής. Αυτή η γενναία τους στάση ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της αρχαιότητας, διάσημους φιλοσόφους όπως ο Επίκτητος κι ο Σενέκας, ακόμη και αυτοκράτορες όπως ο Μάρκος Αυρήλιος.

Τα βιβλία αυτοβοήθειας είναι γνωστά, κυρίως στην Αμερική, εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους και η προσπάθεια του Φώτη Δρακόπουλου είναι μια πολύ πετυχημένη ελληνική εκδοχή αυτών των εκδόσεων. Ο ταλαντούχος επιχειρηματίας έχει συγκροτήσει έναν πολύ οργανωμένο τρόπο σκέψης, που τον βοήθησε να πετύχει επαγγελματικά αλλά και στην προσωπική του ζωή, και τώρα νιώθει ότι θέλει να μεταδώσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, να μιλήσει για την ποιότητα της τροφής που δίνεις στο μυαλό σου και για το πώς παραμένεις αντικειμενικός παρατηρητής της ζωής, χωρίς να επηρεάζεσαι από τα σκαμπανεβάσματά της. Πώς συνεχίζεις όταν όλα γύρω μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά, πώς βρίσκεις δύναμη και κουράγιο ν’ αντέξεις όταν όλοι γύρω τα παρατούν κι όταν οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Όπως γράφει: «Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το πρώτο μας ξενοδοχείο στην Αθήνα… δεν είχαμε το όνομα που fo drakopoulosείχαμε στη Θεσσαλονίκη και ξεκινήσαμε από το μηδέν. Πολλοί δε μας δέχτηκαν, άλλοι μάς κορόιδεψαν, κάποιοι ήθελαν να μας εκμεταλλευτούν… Πόσες φορές σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε! […] Με θυμάμαι να ταξιδεύω προς τη Θεσσαλονίκη και να ρωτώ τον εαυτό μου: “Γιατί συνεχίζεις; Δεν βαρέθηκες; Παράτησέ το”. Πολλές φορές, όταν είσαι επιχειρηματίας, πηγαίνεις αντίθετα στη λογική. Ενώ όλα τα σημάδια είναι δυσοίωνα και έχεις περάσει έξι βδομάδες διαδοχικών απογοητεύσεων, σηκώνεσαι και συνεχίζεις. Δημιουργείς ελπίδα στο σκοτάδι. Σηκώνεσαι ενώ είσαι στα πατώματα».

 

1% καλύτερη ζωή
Γιατί δεν ζεις τη ζωή που θέλεις
Φώτης Δρακόπουλος
Εκδόσεις Έσοπτρον
230 σελ.
ISBN 978-618-5579-03-6
Τιμή €17,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.