fbpx
Σταμάτης Κριμιζής: «Όλα σε μια ζωή»

Σταμάτης Κριμιζής: «Όλα σε μια ζωή»

Από τον καιρό του Αρίσταρχου του Σάμιου, του περίφημου αστρονόμου της Αλεξανδρινής εποχής, οι Έλληνες παρατηρούσαν τον ουρανό προσπαθώντας να αποκαλύψουν τα μυστήριά του κι ο Σταμάτης Κριμιζής συνέχισε αυτή την παράδοση δουλεύοντας για κάποια από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών που αναζητούσαν τα μυστικά του πλανητικού μας συστήματος, αλλά και των γαλαξιών που υπάρχουν πέρα από αυτό. Ο Έλληνας που έφυγε φτωχός από το νησί του, τη Χίο, είχε την τύχη να φτάσει στην Αμερική σε μια εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του και είχε μεταφερθεί έξω από τον πλανήτη μας, καθώς οι δυο υπερδυνάμεις ανταγωνίζονταν για την κυριαρχία στο Διάστημα, μια διαμάχη που έγινε γνωστή ως «Πόλεμος των Άστρων». Ο Κριμιζής, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, κατάφερε να διαπρέψει στον χώρο και να αναδειχτεί σε ηγετική φυσιογνωμία των διαστημικών ερευνών χάρη στην εργατικότητα, την οξύνοια, το ήθος και την αποφασιστικότητα που τον διέκρινε. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τη φήμη που απέκτησε για να προωθήσει τα συμφέροντα της πατρίδας μας, πιέζοντας τα εκλεγμένα νομοθετικά σώματα της Αμερικής ώστε να πάρουν θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα σε ζητήματα όπως η καταδίκη της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της τυχοδιωκτικής της πολιτικής.

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μοναδικός επιστήμονας που έχει συμμετάσχει στην προετοιμασία αποστολών προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, δούλεψε σε ηγετικές θέσεις 23 αποστολών της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κι έχει λάβει το μετάλλιο της εξαίρετης υπηρεσίας προς το Δημόσιο από τη NASA, μια ύψιστη επιβράβευση για την πολύχρονη προσφορά του στις υποθέσεις των διαστημικών εξερευνήσεων. Το βιβλίο όπου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της ζωής του είναι προϊόν συζητήσεων στο Βροντάδο της Χίου, όπου περνά τα καλοκαίρια του, με τον γνωστό δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, που τον βοήθησε να θυμηθεί την πορεία της ζωής του, μια πορεία που μας έκανε περήφανους, καθώς ο Δρ. Κριμιζής δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα και την καταγωγή του. Εκτός των άλλων, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός δέχτηκε να υπηρετήσει την Ελλάδα από τη θέση του καθηγητή αλλά και του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, που είχε ως σκοπό τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τις επενδύσεις μέσω της προώθησης της έρευνας, καθώς και τη διασύνδεση της καινοτομίας με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Επιπλέον, εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχει δώσει πάνω από διακόσιες διαλέξεις στα ελληνικά σχολεία μιλώντας για τη σπουδαιότητα της αξιοκρατίας, της σκληρής δουλειάς, του ήθους και της ικανοποίησης που προέρχεται από την επίτευξη υψηλών στόχων.

Πέρα από την περιήγηση στον εκπληκτικό κόσμο της διαστημικής τεχνολογίας, ο Κριμιζής τονίζει εδώ την αξία κάποιων αρχών που δοκιμάστηκαν στην Αμερική δίνοντας θεαματικά αποτελέσματα.

Οι εμπειρίες του Κριμιζή είναι μοναδικές, επειδή ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες που έζησαν από μέσα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ήταν σε θέση να αντιληφθεί μυστικά που αφορούσαν τη λειτουργία των πιο δαπανηρών και επικίνδυνων εξοπλιστικών προγραμμάτων, είχε δε την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση εκείνης της εποχής γνωρίζοντας από κοντά την άλλη πλευρά και διαβλέποντας την επικείμενη κατάρρευσή της, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που κυριαρχούσε. Οι αφηγήσεις του αποκαλύπτουν έναν κόσμο άγνωστο σε πολλούς από μας, φέρνοντας στην επιφάνεια λεπτομέρειες εντυπωσιακές, όπως η δημιουργία ατομικών και πυρηνικών εκρήξεων στο Διάστημα με σκοπό την απόδειξη της θεωρίας ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης θα μπορούσε να απορροφήσει την ακτινοβολία που θα παραγόταν όταν ο πόλεμος μεταφερόταν έξω από τη Γη – το πείραμα αυτό, όπως λέει ο διάσημος επιστήμονας, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ρεύματος και τη συσκότιση νησιών του Ειρηνικού.

s krimizisΠέρα από την περιήγηση στον εκπληκτικό κόσμο της διαστημικής τεχνολογίας, ο Κριμιζής τονίζει εδώ την αξία κάποιων αρχών που δοκιμάστηκαν στην Αμερική δίνοντας θεαματικά αποτελέσματα. Πρόκειται για αρχές που ήταν εν πολλοίς άγνωστες στη χώρα μας για πολύ καιρό, όπως η σπουδαιότητα της συνεργασίας με ανθρώπους πιο έξυπνους από μας, μια νοοτροπία αδιανόητη για χώρους όπου κυριαρχεί o φθόνος κι ο ισοπεδωτισμός – όμως, μόνο έτσι πηγαίνει μπροστά μια ομάδα, μόνο έτσι φτιάχνεις ανταγωνιστικούς οργανισμούς που μπορούν να διακριθούν, έτσι γίνεσαι μεγάλη δύναμη.

 

Όλα σε μια ζωή
Από τον Ήλιο στον Γαλαξία
Σταμάτης Κριμιζής
σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
σ. 264
ISBN: 978-960-484-543-9
Τιμή: 16,99€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.