fbpx
Ιάσονας Χανδρινός: «Όλη νύχτα εδώ»

Ιάσονας Χανδρινός: «Όλη νύχτα εδώ»

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο Ιάσονας Χανδρινός έχουν μια άγρια ομορφιά, ταυτόχρονα όμως τις διαπερνά το αίσθημα του φόβου. Φόβος των τραυματιών που περιμένουν να περάσει η νύχτα γνωρίζοντας ότι μπορεί να είναι η τελευταία τους, φόβος των χτυπημένων από σφαίρες στο πρόσωπο, στην πλάτη, στα πόδια, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη των μαινόμενων αστυνομικών, και βέβαια ο φόβος των έγκλειστων στις φυλακές και στα κελιά, που περιμένουν σε πλήρη απομόνωση τα χειρότερα οργανωμένα βασανιστήρια, όπως το ηλεκτροσόκ. Την ίδια στιγμή, όλοι οι συμμετέχοντες στα γεγονότα μιλούν για τον υπέροχο καιρό που έκανε εκείνον τον Νοέμβριο συντελώντας στη συγκέντρωση μεγάλου όγκου διαδηλωτών κι ακόμα για την αίσθηση που πλανιόταν στον αέρα ότι δεν είσαι μόνος σου, οι άνθρωποι άνοιγαν τις πόρτες τους για να βοηθήσουν, να τους συμπαρασταθούν, να τους κρύψουν στα πιο απίθανα μέρη από τα όργανα της εξουσίας που είχαν εξαπολυθεί ψάχνοντας οποιονδήποτε μακρυμάλλη κυκλοφορούσε. Οι διηγήσεις όλων των αυτοπτών μαρτύρων, διηγήσεις ηλικιωμένων που έσωσαν άγνωστα αγόρια και κορίτσια, γιατρών που κινδύνεψαν βοηθώντας χτυπημένους και δεν δέχτηκαν να πάρουν ούτε δραχμή, απλών ανθρώπων που έβγαλαν από μέσα τους στοιχεία ηρωισμού, όλες αυτές οι ιστορίες συνθέτουν μια μεγάλη τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φέρνοντας στην επιφάνεια τις καλύτερες πλευρές ενός λαού, την αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση, τον ιδεαλισμό, την αυτοθυσία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, την αμφισβήτηση της εξουσίας με κάθε τίμημα, την τόλμη, τον νεανικό ενθουσιασμό, την ικανότητα σύνθεσης αντίθετων γνωμών, την επιμονή στον στόχο που ήταν η εκδήλωση δυναμικής αντίθεσης σ’ ένα καθεστώς τυραννικό, το οποίο δεν δίσταζε να σκοτώσει όταν ένιωθε ότι απειλούνταν.

Ο Χανδρινός κινείται στο ευρύτερο περιβάλλον της προφορικής ιστορίας που γνωρίζει άνθηση σε όλον τον κόσμο «καθιερώνοντας τη μνήμη ως βασική κατηγορία ανάλυσης σε μια σειρά από πεδία, από την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία μέχρι τη γλωσσολογία και την ψυχανάλυση». Δουλεύοντας μεθοδικά και υπομονετικά, συγκέντρωσε το υλικό του έπειτα από έρευνα που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία και το οργάνωσε έτσι ώστε να ρέει ευχάριστα, αφαιρώντας τις ερωτήσεις του συνεντευκτή και όποια άλλη παρέμβαση τέμνει την ενότητα της αφήγησης. Όπως γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου, δεν ήταν εύκολη η συλλογή των μαρτυριών, το ένα τέταρτο από όσους ζητήθηκε να μιλήσουν αρνήθηκαν για διάφορους λόγους, οπότε για την ολοκλήρωση της έρευνας χρειαζόταν ένας συνδυασμός εφευρετικότητας, επιμονής και τύχης. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί την πληρέστερη καταγραφή των γεγονότων της βραδιάς του Πολυτεχνείου μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της ιστορικής δίκης του 1975, τα οποία για άγνωστους λόγους αγνοούνται συστηματικά και δεν επανεκδόθηκαν ποτέ.

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο Ιάσονας Χανδρινός έχουν μια άγρια ομορφιά, ταυτόχρονα όμως τις διαπερνά το αίσθημα του φόβου.

Διαβάζοντας το Όλη νύχτα εδώ δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι όλα όσα περιγράφονται συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας· ένοπλοι ΛΟΚατζήδες κυκλοφορούν στους δρόμους, τανκς στρέφονται εναντίον πολυκατοικιών και γκρεμίζουν τοίχους, ελεύθεροι σκοπευτές σημαδεύουν από ταράτσες όποιον κινείται, κυρίως νέες και νέους (οι διασταυρωμένες μαρτυρίες μιλούν για 124 άτομα χτυπημένα από σφαίρες, αριθμός εντυπωσιακός για περίοδο ειρήνης). Όλα αυτά δε συνέβησαν μακριά αλλά δίπλα μας και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι δε θα ξανασυμβούν· τα αυταρχικά καθεστώτα πάντα βρίσκουν τρόπο να επιβληθούν προβάλλοντας το τρομακτικό τους δόγμα, αυτό έχει αποδείξει η Ιστορία.

Όπως έχουν σημειώσει έγκυροι ιστορικοί, το Πολυτεχνείο συγκροτεί την ελληνική εκδοχή της παγκόσμιας νεολαιίστικης αμφισβήτησης της μακράς δεκαετίας του ’60, αποτελεί με άλλα λόγια ενσάρκωση του συλλογικού αιτήματος Ι Chandrinosανατροπής των καθιερωμένων αξιών που είχε σαρώσει τον δυτικό κόσμο. Δε χωρά αμφιβολία ότι η πολιτική λαίλαπα της δεκαετίας του ’80 έφθειρε καίρια την αίγλη της εξέγερσης, δίνοντας λαβή σε κάποιους να αμφισβητήσουν την ύπαρξη νεκρών μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου, μια στάση εντελώς ντροπιαστική. Όμως, όσο κι αν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές εκείνου του κινήματος δε στάθηκαν άξιοι των προσδοκιών, παρά τις αστοχίες και τις υπερβολές που σημειώθηκαν και σε πείσμα του χρόνου, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις 14 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου του 1973 κι αποτυπώνονται σε τούτη την έκδοση αποτέλεσαν σίγουρα την πιο ποιοτική στιγμή του ελληνικού λαού στη σύγχρονη Ιστορία.

 

Όλη νύχτα εδώ
Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Επιμέλεια – Εισαγωγή: Ιάσονας Χανδρινός
Εκδόσεις Καστανιώτη
σ. 800
ISBN: 978-960-03-6670-9
Τιμή: 25,01€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.