fbpx
Πάνος Χρυσοστόμου: «Soundtrack»

Πάνος Χρυσοστόμου: «Soundtrack»

Ο δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Πάνος Χρυσοστόμου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη μουσική που έχει γραφτεί για τον κινηματογράφο και στο πλαίσιο αυτής της ενασχόλησής του είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ορισμένους από τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας. Ο ίδιος έχει ακούσει πολλή μουσική κι έχει δει πολύ σινεμά, έχει ψάξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό για πρωτότυπες κόπιες και σπάνιες ηχογραφήσεις όπως όλοι οι φανατικοί της δισκογραφίας κι έχει συστήσει στο ελληνικό κοινό είδη κινηματογραφικής μουσικής, σκηνοθέτες και ταινίες, συνθέτες και έργα, που ενδεχομένως θα είχαν περάσει και θα είχαν χαθεί στη λήθη του χρόνου, αν δεν έριχνε αυτός το δημοσιογραφικό φως πάνω τους.

Όλες οι συνεντεύξεις έχουν παρθεί διά ζώσης, κυρίως σε επισκέψεις των ξένων συνθετών στη χώρα μας για συναυλίες, αλλά και σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων, μιας και ο Π. Χρυσοστόμου είναι γνώριμος των συνεντευξιαζομένων, τους οποίους παρακολουθεί επί μακρόν στη δημιουργική πορεία τους. Πρόκειται δε για μια πολυεθνική ομάδα καλλιτεχνών που έχουν σαρώσει οποιοδήποτε βραβείο υπάρχει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα: Oscar, BAFTA, Golden Globe Awards, Grammy, Cannes Lions, César κ.λπ.

Με το πνεύμα του Μάνου Χατζιδάκι να είναι συνεχώς παρόν σε όλο το βιβλίο, καθώς ο κορυφαίος αυτός Έλληνας συνθέτης με το ογκώδες μουσικό έργο και την υπέροχη κινηματογραφική μουσική έχει επηρεάσει πολλούς από τους συνεντευξιαζομένους (και κάποιους ξένους), ο τόμος περιλαμβάνει και αρκετούς Έλληνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα κ.ά. Οι συνεντεύξεις με τους Έλληνες συνθέτες έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του συγγραφέα.

Τέλος, εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο μετουσιώνουν μια εικόνα ή ένα απλό σενάριο σε μουσικό έργο το οποίο, ύστερα από λίγο, αποκτάει το δικό του φως και ξεκινάει το δικό του ταξίδι στον χωροχρόνο της μουσικής.

Όλοι οι μεγάλοι παρόντες

Από τους ξένους στον τόμο καταχωρούνται με συνεντεύξεις τους όλοι οι διάσημοι και πολυγραφότατοι συνθέτες που δουλεύουν στη Μέκκα του κινηματογράφου, το Χόλιγουντ, όπως ο Alan Menken, ο Trevor Jones, o James Newton Howard και ο Hans Zimmer.

Υπάρχουν συνεντεύξεις με τους επιβλητικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής μουσικής, όπως ο Yann Tiersen (Amélie), o Goran Bregović (Ο καιρός των τσιγγάνων), ο Nicola Piovani (Χάος) και ο Alexandre Desplat (The Queen). Επίσης, περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις με λιγότερο γνωστούς αλλά σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Λιβανέζος Gabriel Yared (Ο Άγγλος ασθενής, Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ).

Μεταξύ των συνεντεύξεων ξεχωρίζουν αυτές δύο κορυφαίων μουσικών, οι οποίοι έχουν γίνει γνωστοί για τη μουσική που έχουν δημιουργήσει πέρα κι έξω από τα κινηματογραφικά στούντιο: ο Wim Mertens, ο οποίος επρόκειτο να εμφανιστεί στην Ελλάδα που υπεραγαπάει στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2019, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, και ο μεγάλος μινιμαλιστής Philip Glass, ίσως η κορυφαία προσωπικότητα αυτού του τόμου.

Όντας γνώστης της κινηματογραφικής μουσικής κι έμπειρος δημοσιογράφος στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, ο Πάνος Χρυσοστόμου γνωρίζει όχι μόνο το έργο αυτών που παρουσιάζει, αλλά και το πώς να συνομιλήσει μαζί τους, αναδεικνύοντας το έργο τους και φωτίζοντας πλευρές της συνθετικής διαδικασίας από την οποία περνούν όλοι τους προκειμένου να επενδύσουν με ήχους καταπληκτικές κινηματογραφικές παραγωγές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως ένας κινηματογραφικός συνθέτης, όσο προβεβλημένος κι αν είναι, εργάζεται για μια συνολική καλλιτεχνική παραγωγή, πολύ μεγαλύτερη από το δικό του εκτόπισμα. Είναι μάλιστα υποχρεωμένος να συνεργαστεί με σκηνοθέτες – ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης, που έχουν αφήσει το ισχυρό αποτύπωμά τους στο παγκόσμιο σινεμά. Έτσι, λοιπόν, οι λεπτές ισορροπίες που πρέπει πάντα να διατηρούνται ανάμεσα στον κινηματογραφικό συνθέτη και τον σκηνοθέτη είναι αυτές στις οποίες επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο δημοσιογράφος, «εξάγοντας» ιδιαίτερα σημαντικές, προσωπικές ή όχι, ιστορίες δημιουργίας αριστουργημάτων από τους συνεντευξιαζομένους.

pxrysostΟ Πάνος Χρυσοστόμου ενδιαφέρεται για τα κίνητρα που οδηγούν έναν συνθέτη προς τη δημιουργία· εξερευνά μαζί με τους συνομιλητές του ορισμένους περιορισμούς που επιβάλλει το κινηματογραφικό πλαίσιο· αναζητάει τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή και το έργο τους μια ξαφνική, απρόσμενη εμπορική επιτυχία. Τέλος, εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο μετουσιώνουν μια εικόνα ή ένα απλό σενάριο σε μουσικό έργο το οποίο, ύστερα από λίγο, αποκτάει το δικό του φως και ξεκινάει το δικό του ταξίδι στον χωροχρόνο της μουσικής.

 

Soundtrack
Κουβέντα με δημιουργούς της μουσικής των εικόνων
Πάνος Χρυσοστόμου
Φίλντισι
302 σελ.
ISBN 978-618-5101-84-8
Τιμή €15,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.