fbpx
Laure Marchand: «Τριπλή δολοφονία στην οδό Λαφαγιέτ 147»

Laure Marchand: «Τριπλή δολοφονία στην οδό Λαφαγιέτ 147»

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2013, όταν τρεις αγωνίστριες του PKK δολοφονούνται εν ψυχρώ στην καρδιά του Παρισιού, στην οδό Λαφαγιέτ 147, όπου εδρεύει το Κέντρο Πληροφοριών του Κουρδιστάν. Πρόκειται για τη Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του PKK και στενή συνεργάτιδα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τη Φιντάν Ντογάν, πρόεδρο του Κέντρου Πληροφοριών, και τη νεαρή ακτιβίστρια Λεϊλά Σοϊλεμέζ. Τις επόμενες μέρες, φτάνουν έξω από την οδό Λαφαγιέτ 147 πολλοί Κούρδοι από τις γειτονικές χώρες, Βέλγιο και Ολλανδία, για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των θυμάτων και να θρηνήσουν τις τρεις γυναίκες που αγωνίζονταν για το Κουρδιστάν. Στο σημείο φτάνει και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, o οποίος δηλώνει λακωνικά ότι θα ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για να χυθεί άπλετο φως «στην ανυπόφορη αυτή πράξη». Πέντε χρόνια μετά, δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση και ούτε έχουν καταλογισθεί ευθύνες, αφού ο βασικός ύποπτος, ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, πεθαίνει πριν δικαστεί, βυθίζοντας στο σκοτάδι όποιες αλήθειες θα μπορούσε να ομολογήσει στη δίκη.

Η τριπλή αυτή δολοφονία μόνο τυχαία δεν είναι, αφού λίγες μέρες πριν από το τραγικό συμβάν είχε ανακοινωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την έναρξη των διαβουλεύσεων με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρχηγό του PKK, για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους, που είχε κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η δημοσιογράφος Laure Marchand, συγκλονισμένη από την τριπλή δολοφονία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αποφασίζει να διερευνήσει τη σκοτεινή αυτή υπόθεση και το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, αποτυπώνεται στο παρόν βιβλίο της. Η έρευνά της κράτησε χρόνια και η ίδια εξομολογείται εισαγωγικά: «Έτσι, από τις 10 Ιανουαρίου 2013 αρχίζω εντελώς “φυσιολογικά” να μελετάω αυτή την κουρδοπαριζιάνικη υπόθεση, χωρίς να ξέρω εκείνη τη στιγμή πως θα βυθιζόμουν εντός της για αρκετά χρόνια».

Η τριπλή αυτή δολοφονία μόνο τυχαία δεν είναι, αφού λίγες μέρες πριν από το τραγικό συμβάν είχε ανακοινωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την έναρξη των διαβουλεύσεων με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρχηγό του PKK, για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους, που είχε κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Το βιβλίο ξεκινάει περιγράφοντας πώς βρέθηκαν και πώς δολοφονήθηκαν οι τρεις γυναίκες στο διαμέρισμα του Παρισιού. Κατόπιν, γίνεται εκτενής αναφορά στην ένταξη της Σακινέ στις δυνάμεις του PKK, τη σύλληψή της από τον τουρκικό στρατό, τα βασανιστήρια που υπέστη, ενώ ταυτόχρονα δίνονται πληροφορίες για τα διδάγματα του PKK όσον αφορά τη γυναικεία χειραφέτηση και την ισότητα ανδρών και γυναικών. Αναφορά γίνεται στη θέση που κατείχε η Φιντάν, ως υπεύθυνη για την εξωτερική επικοινωνία του PKK, και η Λειλά, η οποία ήταν υπεύθυνη των νεολαίων του PKK στην Ευρώπη. Στα επόμενα κεφάλαια διαβάζουμε για την σύλληψη του Ομάρ Γκιουνέι, του Τούρκου που είχε προσχωρήσει στην κουρδική κοινότητα του Παρισιού, για το ποια ήταν η πραγματική του ταυτότητα, για την προσήλωσή του στον ακραίο τουρκικό εθνικισμό και τις σχέσεις του με τους Γκρίζους Λύκους. Η δημοσιογράφος αποδεικνύει τη διπλή ζωή του· ότι ήταν μυστικός πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και το πώς οργανώθηκε η τριπλή δολοφονία, και καταδεικνύει τις αντιφάσεις στους ισχυρισμούς του Γκιουνέι με τα γεγονότα να προδίδουν τα ψεύδη του. Τέλος, επισημαίνει με εμφατικό τρόπο την υποβάθμιση της υπόθεσης της τριπλής δολοφονίας από την πλευρά των γαλλικών Αρχών με αντάλλαγμα τη βελτίωση των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου.

marchandΤο βιβλίο της Marchand διαβάζεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, αν σκεφτούμε ότι τον Απρίλιο του 2018 η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ) απήγαγε 80 ανθρώπους από 19 χώρες και τους μετέφερε διά της βίας πίσω στην Τουρκία. Ως φυσική συνέχεια όλων αυτών, έρχονται να προστεθούν τα λόγια της δημοσιογράφου στο τέλος του βιβλίου της: «Στην Τουρκία υπάρχει μια μακρά και θλιβερή παράδοση δολοφονιών που πραγματοποιήθηκαν από αυτό που οι Τούρκοι ονομάζουν “βαθύ κράτος”, μια εγκληματική δομή τόσο βαθιά ενσωματωμένη στα γρανάζια του κράτους, που πλέον είναι με αυτό ενιαία και αδιάσπαστη. Τα ονόματα της Σακινέ Τζανσίζ, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ έρχονται να προστεθούν σ’ έναν μακρύ κατάλογο, που βυθίζεται και χάνεται μέσα στην ατέρμονη νύχτα που καλύπτει λίγο λίγο την Τουρκία».

 

Τριπλή δολοφονία στην οδό Λαφαγιέτ 147
Ποιος εκτέλεσε τις τρεις αγωνίστριες του PKK στο Παρίσι
Laure Marchand
μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής
Στερέωμα
224 σελ.
ISBN 978-960-8061-57-6
Τιμή€ 15,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κατερίνα Τσιρίδου – Τάσος Κακλαμάνης: «Μαρίκα Νίνου / Ευαγγελία Αταμιάν: “Σαν άστρο εβασίλεψα”»

Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, που συνέγραψαν η Κατερίνα Τσιρίδου και ο Τάσος Κακλαμάνης με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Αγαπητού, μεγαλοπρεπές, τέτοιο που να αξίζει στη μεγάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.