fbpx
«Ένας ρόκερ στο σύμπαν του Αρτό… (Τζιμ Μόρισον)» του Πέτρου Γκάτζια

«Ένας ρόκερ στο σύμπαν του Αρτό… (Τζιμ Μόρισον)» του Πέτρου Γκάτζια

«Θα ήθελα να γράψω κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου, να γράψω κάτι που να αξίζει τον κόπο». Τα λόγια αυτά βγήκαν αβίαστα από τα χείλη του Τζιμ Μόρισον, λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, το περίφημο UCLA. Εκεί σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο. Εκεί άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν είναι παρά ένας ποιητής, ένας λογοτέχνης, εγκλωβισμένος στο κορμί ενός ροκ σταρ.

Το 1964, ο Μόρισον αποφασίζει να παρακολουθήσει το μάθημα για τον μεγάλο σουρεαλιστή δημιουργό Αντονέν Αρτό. Σύντομα, το θέατρο του Αρτό άρχισε να έχει μια παράξενη επίδραση πάνω στον νεαρό Τζιμ και στη σκοτεινή ποιητική του ευαισθησία.

Έναν χρόνο αργότερα, με την ίδρυση των Doors, ο Μόρισον γίνεται ο πρώτος που προσπαθεί να μεταφέρει τις ιδέες του Αρτό στη ροκ μουσική. Ήθελε να αναμείξει τη ροκ με τη δραματουργία, δημιουργώντας μια νέα θεατρική φόρμα. Πίστευε άλλωστε ότι οι ροκ συναυλίες ήταν ό,τι τα παγανιστικά τελετουργικά για τους πρωτόγονους πολιτισμούς.

Μόνο που δε στάθηκε στον Αρτό. Διάβαζε πάντοτε και διάβαζε πολύ, όταν πολλά παιδιά της ηλικίας του δεν ήξεραν καν τι θα πει βιβλίο. Σε μία από τις πολλές βιογραφίες που έχουν γραφτεί για τον Τζιμ Μόρισον αναφέρεται ότι ξόδευε σχεδόν όλο το χαρτζιλίκι του για βιβλία. Ακόμη και όταν έπαιρνε χρήματα από τη μητέρα του για να αγοράσει κανένα πουκάμισο, εκείνος προτιμούσε να πάρει κάποιο μεταχειρισμένο από τον Στρατό Σωτηρίας και με ό,τι περίσσευε αγόραζε βιβλία. Είχε εκατοντάδες τίτλους στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου βρισκόταν το δωμάτιό του. Με άλλα λόγια ζούσε σε ένα άλλο σύμπαν, όχι μόνο του Αρτό, αλλά γενικότερα της λογοτεχνίας. Στο σύμπαν των Μπιτ, του Ουίλιαμ Μπλέικ, του Καμί, του Κόνραντ, του Τζόις, του Μέιλερ και του Ρεμπό. Τελικά, το 1969, εκδίδει μόνος του δύο ποιητικές συλλογές.

Την ίδια χρονιά δίνει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό Rolling Stone. «Ποιος σας έστρεψε στην ποίηση;» ρωτάει τον ροκ σταρ ο δημοσιογράφος.

«Υποθέτω, όποιος μου έμαθε να μιλάω. Πραγματικά πιστεύω ότι συνέβη την πρώτη φορά που έμαθα να μιλάω».

«Πότε αρχίσατε να γράφετε ποίηση;» ξαναρωτά.

«Νομίζω, γύρω στην πέμπτη ή την έκτη δημοτικού, έγραψα ένα ποίημα με τον τίτλο “The Pony Express”. Αυτό είναι και το πρώτο που θυμάμαι. Ήταν απ’ αυτά τα ποιήματα τύπου μπαλάντας…»

«Οι ήρωές μου είναι καλλιτέχνες και συγγραφείς», δηλώνει ο Τζιμ Μόρισον, όταν τον ρωτούν για τη θρησκεία: «Είναι σαν τη φιλοσοφία, στην οποία αφιερώνεις τον περισσότερο χρόνο σου».

«Και ο σταυρός που φοράτε;» απορεί ο δημοσιογράφος του Rolling Stone.

«Σχεδόν ατύχημα. Πράγματι, έτσι είναι. Μεγάλωσα με μια χριστιανική κουλτούρα και ο σταυρός είναι ένα από τα σύμβολα [του χριστιανισμού]. Αυτό είναι όλο…»


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.