fbpx
«Η ακτή των ποιητών (Isla Negra)» του Πέτρου Γκάτζια

«Η ακτή των ποιητών (Isla Negra)» του Πέτρου Γκάτζια

Τα βράχια είναι μαύρα και σκοτεινά. Η περιοχή γαλήνια, παρά την αγριάδα της φύσης και τα μανιασμένα κύματα του Νότιου Ειρηνικού. Isla Negra. Μόλις 84 χιλιόμετρα νότια του θρυλικού Βαλπαραΐσο, στη Χιλή, το οποίο είναι γενέτειρα ποιητών (Σέρχιο Μπαδίγια Καστίγιο), πολιτικών (Σαλβαδόρ Αλιέντε) και δικτατόρων (Αουγκούστο Πινοσέτ).

Την περιοχή ονόμασε «Μαύρο νησί» ο διασημότερος εκπρόσωπος της χώρας, ο «εθνικός της ποιητής» Πάμπλο Νερούδα –ή, όπως θα έλεγε και ο Μάρκες, «ο σημαντικότερος του 20ού αιώνα»– όταν την αντίκρισε πρώτη φορά το 1944, αναζητώντας ένα καταφύγιο όπου θα μπορούσε να ασχοληθεί απερίσπαστος με τα έργα του που βρίσκονταν ακόμη τότε στα προσχέδια, όπως το αριστουργηματικό Canto General. Έφερε αρχιτέκτονες και μηχανικούς για να χτίσουν το σπίτι του, ώστε να μοιάζει με πλοίο έτοιμο να σαλπάρει, και για το οποίο σχολίαζε ακόμη και όταν βρισκόταν στην εξορία: «Το σπίτι συνέχισε να μεγαλώνει, όπως οι άνθρωποι, όπως τα δέντρα».

Μόνο που ο Νερούδα δεν ήταν ο μόνος που λάτρεψε το Isla Negra. Στα χρόνια που ακολούθησαν, δημιουργήθηκε αρχικά εκεί μια μικρή κοινότητα ποιητών, η οποία αργότερα άνοιξε τις πόρτες της και σε άλλους καλλιτέχνες, κυρίως Χιλιανούς – ζωγράφους, τραγουδοποιούς, καρτουνίστες.

Σύντομα, άνθρωποι σαν τον δανδή ποιητή Vicente Garcia-Huidobro, κύριο εκπρόσωπο του avant-garde κινήματος στη χιλιανή λογοτεχνία, τον Nicanor Parra, επίσης ποιητή, εξίσου σημαντικό για πολλούς με τον Νερούδα, αλλά και τη στιχουργό και ερμηνεύτρια Violeta Parra, διάσημη για πολλά, αλλά κυρίως για το αισθαντικό τραγούδι της «Gracias a la Vida», έγιναν κάποια στιγμή της ζωής τους γείτονες δίνοντας μιαν άλλη αύρα στην ήδη θρυλική, λόγω του Νερούδα, περιοχή.

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Αντόνιο Σκάρμετα, με τον τίτλο Ο ταχυδρόμος του Νερούδα, το οποίο έγινε και σινεφίλ ταινία με απρόσμενη επιτυχία, με τους καθηλωτικούς Νουαρέ και Τροΐζι (Il Postino), η δράση τοποθετείται στο Isla Negra, καταγράφοντας μια ταραγμένη εποχή μέσα από τη φιλία του ποιητή με τον ταχυδρόμο, ο οποίος είναι η μόνη του επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Τώρα πια, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το σπίτι-καταφύγιο του ποιητή έχει μετατραπεί σε πανσιόν, στην οποία μπορεί να κάνει κράτηση όποιος θέλει απ’ όλο τον κόσμο, και το Isla Negra έγινε ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός κυρίως μεσοαστικών οικογενειών.

Κάθε χρόνο, στις 12 Ιουλίου, στα γενέθλια του Νερούδα, πραγματοποιείται στην περιοχή μια μεγάλη γιορτή, με απαγγελίες ποιημάτων –καθώς η κοινότητα παραμένει ενεργή–, πολλή μουσική και, όπως θα ήθελε και εκείνος, με πικ νικ στη μαύρη, βραχώδη παραλία…


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.