fbpx
«Πανούκλα: Δύο συγγραφείς, μια καθηγήτρια και ένας σκηνοθέτης (Καμί, Λόντον, Κάπλαν, Πουένσο)» του Πέτρου Γκάτζια

«Πανούκλα: Δύο συγγραφείς, μια καθηγήτρια και ένας σκηνοθέτης (Καμί, Λόντον, Κάπλαν, Πουένσο)» του Πέτρου Γκάτζια

Υπάρχει μια ταινία. Από πολλούς ξεχασμένη, αν και οι συντελεστές της είναι αξιόλογοι. Ονομάζεται Η πανούκλα, γυρισμένη το 1992, από τον διάσημο Αργεντινό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Λουίς Πουένσο. Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη η ιστορία του Καμί, με πρωταγωνιστές όπως ο Ουίλιαμ Χαρτ, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ και ο Ραούλ Τζούλια. Τη μουσική μάλιστα είχε γράψει ο «δικός μας» Vangelis.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έτυχε της υποδοχής που περίμεναν οι συντελεστές της. Δεν προβλήθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και η διανομή της έγινε σχεδόν αμέσως στα βίντεο κλαμπ, αν και ο σκηνοθέτης πέτυχε να αποδώσει την αλληγορία του συγγραφέα.

Ο Καμί είχε πει κάποτε πως: «Ο καθένας από μας κουβαλάει την πανούκλα μέσα του». Δεν είναι παρά η επιβολή της θέλησης μιας διαβολικής, εξωτερικής δύναμης.

Η καθηγήτρια Άλις Κάπλαν θεωρείται αυθεντία στη γαλλική λογοτεχνία. Πρόσφατα, μάλιστα, έγραψε την εισαγωγή σε μια νέα μετάφραση της Πανούκλας. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο πέρασε πολλές ώρες περπατώντας στους δρόμους της Οράν, της μικρής αλγερινής πόλης όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Καμί. Σήμερα, όπως λέει, εξαιτίας της πανδημίας δεν υπάρχει γαλλική εφημερίδα που να μην αναφέρεται στην Πανούκλα.

Η Κάπλαν διδάσκει διαδικτυακά σε εκατοντάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Έχει φοιτητές ακόμη και στην Κίνα – και, βέβαια, στην Ουχάν, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. «Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα το βιβλίο από οποιονδήποτε άλλον αναγνώστη στον κόσμο», λέει και προσθέτει: «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα δίδασκα αυτό το μυθιστόρημα εν μέσω μιας πανδημίας».

Από την άλλη, αν ο προφητικός κατά τ’ άλλα Τζακ Λόντον επιβεβαιωνόταν, τότε θα είχαμε αφανιστεί πολλά χρόνια νωρίτερα, το 2013. Ο συγγραφέας έγραψε την Κόκκινη πανούκλα το 1912 και τοποθετούσε την πανδημία εκείνη τη μακρινή χρονιά. Η διήγηση ωστόσο αρχίζει το 2073, με έναν από τους λίγους επιζώντες –έναν ηλικιωμένο επιστήμονα– να διηγείται την ιστορία στα εγγόνια του, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει πρωτόγονο. Ο φόβος της πανδημίας που δυστυχώς έγινε πραγματικότητα…


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.