fbpx
«Χαίρομαι που οι απορίες μου έμειναν αναπάντητες (Νικ Χόρνμπι)» του Πέτρου Γκάτζια

«Χαίρομαι που οι απορίες μου έμειναν αναπάντητες (Νικ Χόρνμπι)» του Πέτρου Γκάτζια

Ο Νικ Χόρνμπι διηγείται: «Στα πρώτα χρόνια μου, προτού κερδίσω έστω και μια δεκάρα από το γράψιμο, με είχε απορρίψει μια γυναίκα στο BBC, στην οποία είχα δείξει δείγμα δουλειάς μου. Η απόρριψη ήταν συντριπτική. Καμιά 25αριά χρόνια αργότερα και ύστερα από πολλά βιβλία, η ίδια γυναίκα με απέρριψε και πάλι. Έκανε ακόμη πάνω-κάτω την ίδια δουλειά και εγώ ακόμη έγραφα πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος προφανώς δεν της άρεσε».

Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό χιούμορ, ο διάσημος εδώ και καιρό συγγραφέας σχολιάζει πως ακόμη και αν κανείς είναι πλέον καταξιωμένος, πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που θα απορρίπτουν τον λόγο του: «Το μόνο πράγμα που ήθελα να μάθω, όταν ξεκίνησα να γράφω, ήταν αυτό: έγραψα κάτι καλό; Είναι και το μόνο που θέλει κάποιος να μάθει όταν ξεκινάει».

Και η απορία που ακολουθεί είναι εύλογη: «Μπαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο, θα βρεις βιβλία ανθρώπων που δεν μπορούν στην πραγματικότητα να γράψουν, αλλά βγάζουν μια χαρά τα προς το ζην. Είναι μπερδεμένο και εδώ είναι που ήθελα να μάθω εάν ήμουν καλός, αλλά υπήρχαν δύο μόνο πιθανές απαντήσεις – και ήξερα πολύ καλά ότι καμία από τις δύο δεν θα με βοηθούσε».

Η έμπνευση για τον Χόρνμπι είναι κάτι σχετικό. Μάλλον θα χαρακτήριζε τον εαυτό του «εργάτη»: «Έχω ένα γραφείο και τηρώ τις ώρες γραφείου. Νομίζω πως μπορείς να περιμένεις για πάντα τη Μούσα να σταθεί στο πλευρό σου, αλλά τις περισσότερες φορές ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και η έμπνευση δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Όταν γράφεις μια σκηνή στην οποία ο ήρωας πρέπει να περάσει από το ένα δωμάτιο στο άλλο, τότε η έμπνευση δεν έχει καμία θέση. Είναι περισσότερο τεχνικό το θέμα. Για μένα η έμπνευση έρχεται προτού αρχίσω να γράφω και όλα τ’ άλλα είναι απλώς δουλειά».

Τον Απρίλιο του 2019, ο Χόρνμπι δέχεται ένα αναπάντεχο δώρο. Καλλιτέχνες όπως η Πάτι Σμιθ, οι R.E.M. και οι WHO, μέσω πλειστηριασμού, κάνουν μια γενναία δωρεά στον συγγραφέα για τα σεμινάρια που διοργανώνει για νέους δημιουργούς.

Ο ίδιος παραμένει ένας ανήσυχος άνθρωπος, με διάθεση να μάθει για τα πάντα. Σε μια συνέντευξή του το 2011, ο δημοσιογράφος θεωρεί ως δεδομένο ότι ο Χόρνμπι γνωρίζει πως ο Χάντερ Τόμσον θαύμαζε τόσο πολύ τον Χέμινγουεϊ, που αντέγραψε κάθε λέξη από το Για ποιον χτυπά η καμπάνα μόνο και μόνο για να νιώσει την αίσθηση των λέξεων. Η απάντηση του συγγραφέα ήταν αφοπλιστική: «Ω, υπέροχη ιδέα. Δεν το γνώριζα…»


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.