fbpx
«Η σφαγή της Μαρικάνα και η τραγωδία της Βοστώνης» του Πέτρου Γκάτζια

«Η σφαγή της Μαρικάνα και η τραγωδία της Βοστώνης» του Πέτρου Γκάτζια

Στις 16 Αυγούστου του 2012, αστυνομικοί ανοίγουν πυρ εναντίον απεργών μεταλλωρύχων λίγο έξω από τα ορυχεία πλατίνας στην πόλη Μαρικάνα. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν αυξήσεις στους μισθούς τους και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δεκάδες πέφτουν νεκροί. Ήταν η μεγαλύτερη σφαγή στη Νότια Αφρική από την εποχή του Απαρτχάιντ.

Εκείνο το πρωινό, στις 15 Ιανουαρίου του 1919, οι κάτοικοι στο Νορθ Εντ της Βοστώνης άκουσαν μια εκκωφαντική έκρηξη. Ένα πηχτό, μαύρο, κολλώδες υγρό άρχισε να ρέει ξαφνικά στους δρόμους. Μια τελείως διαφορετική τραγωδία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο ταυτίστηκαν με τα θύματα, απαιτώντας δικαίωση.

Η τραγωδία της μελάσας

Ένας βρόμικος χείμαρρος που διέλυε ό,τι έβρισκε μπροστά του, ένας εφιάλτης, μια κόλαση. Όσοι βρέθηκαν στο διάβα του κολλούσαν, παγιδεύονταν και πνίγονταν. 21 νεκροί και 150 τραυματίες. Ήταν τόσο δυνατό αυτό το «τσουνάμι», που ένα από τα θύματα παρασύρθηκε αρκετά μέτρα μακριά και βρέθηκε μέσα στο λιμάνι της πόλης.

Η καταστροφή είχε ξεκινήσει από το εργοστάσιο επεξεργασίας μελάσας της περιοχής, το οποίο επί χρόνια έδινε δουλειά σε εκατοντάδες κατοίκους.

Η εταιρεία τότε, για να αποφύγει τις ευθύνες, έκανε λόγο για δολιοφθορά και ισχυρίστηκε πως αναρχικοί ανατίναξαν την τεράστια δεξαμενή. Πριν από λίγα χρόνια, ωστόσο, ειδικοί με τη βοήθεια της τεχνολογίας απέδειξαν, έστω και καθυστερημένα, ότι η δεξαμενή είχε τριάντα φορές περισσότερη μελάσα απ’ όσο έπρεπε και πως το μέταλλό της –παρόμοιο μ’ αυτό του Τιτανικού– ήταν λεπτότερο απ’ όσο έπρεπε. Μια μικρή ρωγμή και μια μικρή διαρροή, που σύντομα έγινε μεγαλύτερη, ήταν η αιτία της έκρηξης.

Η ιστορία ενός μεταλλωρύχου

Στην επέτειο της αιματοχυσίας της Μαρικάνα, δύο χρόνια αργότερα, διοργανώνεται μια νέα διαδήλωση. Οι μεταλλωρύχοι παραμένουν οργισμένοι. Ένας απ’ αυτούς, προβληματισμένος, προσπαθεί να επιλέξει τον σωστό δρόμο: τη βία ή τον διάλογο; Αυτή είναι η ιστορία του:

Ο Νέλσον Μπέλα κοιτάζει με βουρκωμένα μάτια τους μεταλλωρύχους να συγκεντρώνονται κάτω στην κοιλάδα. Κρατούν μαχαίρια και λοστούς. Κατεβαίνουν και πάλι σε απεργία, για να διεκδικήσουν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το μυαλό του πάει πίσω, όταν η μεγάλη εξέγερση της Μαρικάνα πνίγηκε στο αίμα. Μόνο μέσα σε μια μέρα έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών 34 άνθρωποι. Συνολικά 44 έχασαν τη ζωή τους εκείνον τον Αύγουστο. Γι’ αυτό ο Μπέλα βουρκώνει. Φοβάται πως τίποτα δεν άλλαξε. Κάποτε, σκέφτεται, φούσκωνε από περηφάνια όταν του έλεγαν ότι μοιάζει με τον Μαντέλα στα νιάτα του. Του άρεσε να δηλώνει πως ακόμη και το όνομά του μοιάζει μ’ αυτό του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής. Είναι ίσως αστείο, αλλά αυτή η ταύτιση τον έκανε να νιώθει περισσότερο πατριώτης. Οι εταιρείες έχουν κλείσει τα ορυχεία για να αποφύγουν τις συγκρούσεις και προσπαθούν να κηρύξουν παράνομη την απεργία. Ο Μπέλα κάθεται πάνω σε έναν βράχο και κοιτάζει. Κάτω το πλήθος φωνάζει συνθήματα. Η λύση δεν είναι άλλη μια εξέγερση, σκέφτεται. Όμως την ίδια στιγμή αρπάζει την ασπίδα του και το μεγάλο ρόπαλο και κατεβαίνει τον λόφο, φωνάζοντας και χτυπώντας το πάνω στην ασπίδα. Σε λίγο είναι άλλος ένας από το πλήθος…


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.