fbpx
«52ο Ετήσιο Συνέδριο της AEPC με συμμετοχή των “Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού”» της Βερίνας Χωρεάνθη

«52ο Ετήσιο Συνέδριο της AEPC με συμμετοχή των “Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού”» της Βερίνας Χωρεάνθη

Με αφορμή το 52ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών, που διεξάγεται φέτος στην Αθήνα (9-12 Μαΐου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7 Μαΐου συνέντευξη τύπου στην Αίγλη Ζαππείου.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC) ιδρύθηκε στη Λιόν το 1963 και σήμερα μετράει ένα σημαντικό δίκτυο ειδικών που είναι αφοσιωμένοι στην άσκηση και εξέλιξη της Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών, καθώς και συναφών ιατρικών ειδικοτήτων. Τα μέλη του, τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο, δεν προέρχονται μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες ηπείρους.

Στηρίζοντας το σωματείο «Η Καρδιά του Παιδιού», οι «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» πλαισιώνουν το Συνέδριο με πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η «Καρδιά του Παιδιού», μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 από γονείς καρδιοπαθών παιδιών, έχει σκοπό την ηθική, ψυχολογική και ηθική υποστήριξη καθώς και την παροχή πληροφόρησης στις οικογένειες των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» ιδρύθηκε την Άνοιξη του 1991 με κύριο στόχο την προώθηση του ελληνικού πνεύματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προβάλλοντας το έργο Ελλήνων δημιουργών αλλά και ενισχύοντας το επίπεδο των πολιτιστικών σχέσεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Μετά το καλωσόρισμα από την υπεύθυνη του Συνεδρίου, κυρία Γεωργία Μεντή, τον λόγο πήρε ο Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, επίσημος εκπρόσωπος της Ελληνικής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο οποίος ανέπτυξε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα που συναντώνται στην εποχή μας οι συγγενείς καρδιοπάθειες σε παιδιά, σε συνάρτηση και με τη μείωση των γεννήσεων ανά έτος. Τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου, σε σχέση και με το γεγονός ότι ύστερα από 11 περίπου χρόνια φιλοξενείται στην Αθήνα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της παιδοκαρδιολογίας.

«Άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιατρική επιστήμη, ο πολιτισμός (διόλου τυχαία, είναι εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός των γιατρών που ασχολούνται με τις τέχνες – κυρίως ποίηση και ζωγραφική) δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια διοργάνωση.»

Στη συνέχεια ο Δρ. Γεώργιος Σαρρής, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AEPC, αναφέρθηκε στις συμμετοχές και το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανεβασμένο επίπεδο των εργασιών που υποβλήθηκαν από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Επισήμανε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών είναι η μεγαλύτερη αλλά και η μοναδική, ουσιαστικά, εταιρεία που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο – κάτι που αξίζει ιδιαίτερα να γνωστοποιηθεί καθώς αποδεικνύει την πρόοδο της Ευρώπης στον τομέα αυτό, τη στιγμή που στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν υπάρχει αντίστοιχη εξειδικευμένη εταιρεία.

Ο Δρ. Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, αντιπρόεδρος της ελληνικής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας και παιδοκαρδιοχειρουργός στο Παίδων, μίλησε για την εταιρεία και τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της ενασχόλησής της με ένα τόσο ευαίσθητο και ξεχωριστό πεδίο, ενώ έθιξε την έλλειψη υποστήριξης, και λόγω της οικονομικής κρίσης, της Πολιτείας στην ανάπτυξη της παιδοκαρδιοχειρουργικής κοινότητας.

Σε σχετικές ερωτήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα, οι τρεις ομιλητές τόνισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παιδοκαρδιοχειρουργοί στην Ελλάδα λόγω έλλειψης οργάνωσης, κάτι που, εκτός από αποθαρρυντικό για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, είναι και άδικο για το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που είναι και επαρκές αλλά και καταρτισμένο. Σε μια χώρα όπου του 0,8-1,2% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο πάσχουν από καρδιακές δυσπλασίες, είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα από κρατικούς και άλλους σχετικούς φορείς, έτσι ώστε η αντιμετώπιση των περιστατικών να είναι και πιο άμεση αλλά και πιο αποτελεσματική.

Περνώντας στο πολιτιστικό κομμάτι του Συνεδρίου, η κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη, πρόεδρος των «Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού», μίλησε για τον ρόλο της οργάνωσης στο Συνέδριο και τη συμμετοχή της σε αυτό. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιατρική επιστήμη, ο πολιτισμός (διόλου τυχαία, είναι εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός των γιατρών που ασχολούνται με τις τέχνες – κυρίως ποίηση και ζωγραφική) δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια διοργάνωση. Η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του ιδιωτικού σχολείου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» κατά την επίσημη έναρξη και η εμφάνιση του σαξοφωνίστα Θόδωρου Κερκέζου, συνεργάτη του Φεστιβάλ Μολύβου, κατά το επίσημο δείπνο της Παρασκευής 11/5, ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση αυτή. Παράλληλα, οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού φροντίζουν για τη διάδοση των δραστηριοτήτων της «Καρδιάς του Παιδιού» αλλά και όλων των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, προσφέροντας στους συνέδρους τις σχετικές πληροφορίες σε μία ειδική έντυπη έκδοση στα αγγλικά.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.