fbpx
«Το φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής»

«Το φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής» της Έλενας Χουζούρη

Σε μια μεγάλη περφόρμανς, ανοιχτή σε όλους και όλες, πολύχρωμη, γεμάτη όμορφες μουσικές και συνεχείς εκπλήξεις, μετατράπηκε η παρουσίαση του προγράμματος 2014-2015 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014. Σε πείσμα κάθε κακόβουλης και κακόπιστης Κασσάνδρας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές του, απέδειξε ακόμη μία φορά ότι έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο του κορυφαίου πολιτιστικού ιδρύματος της χώρας από το 1992 έως σήμερα, με ανεκτίμητη προσφορά στη διαμόρφωση ενός, υψηλής στάθμης, πολιτισμού, όχι μόνον σε ό,τι αφορά την κλασική μουσική αλλά και γενικότερα την τέχνη, τα γράμματα, την παιδεία και, ειδικότερα, τις ιδέες με το πολυσχιδές Megaron Plus. Διευρύνοντας τον στόχο των τελευταίων χρόνων «Το Μέγαρο να ανήκει σε όλους», το φετινό πρόγραμμα δεν αφήνει τίποτα και κανένα είδος μουσικής ή τέχνης απ' έξω. Παίρνει υπόψη του όλες τις ηλικίες και τα γούστα, με κυρίαρχο όμως κριτήριο την ποιότητα, χωρίς να κάνει ούτε την ελάχιστη παραχώρηση στην οποιαδήποτε ευτέλειά της. Είναι κλασικό και πρωτοπόρο ταυτόχρονα. Αυτό το ευρύτερο άνοιγμα προς τον κόσμο της Αθήνας, τον κόσμο όλης της χώρας, εκφράστηκε ακόμα και στην παρουσίαση του προγράμματος με έναν έξυπνο και δυναμικό τρόπο. Όσοι και όσες παρευρέθηκαν στην ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση του νέου προγράμματος –κάτι λιγότερο από 1.500– κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο happening – ανακάλυψης των «κρυφών» περασμάτων και διαδρομών που κρύβει η αθέατη πλευρά της εντυπωσιακά μεγάλης σε βάθος και πλάτος σκηνής της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη». Η σκηνή γέμισε κόσμο που έμοιαζε να ψάχνει τους κρυμμένους θησαυρούς ενός μαγικού χώρου, τον οποίο θεωρεί πια δικό του. Κι αυτό λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου, τον διακεκριμένο συνθέτη και απόλυτα, χρόνια τώρα, αφοσιωμένο στην υπόθεση του πολιτισμού, Γιώργο Κουρουπό. Πριν παρουσιάσω κι εγώ εδώ το νέο πρόγραμμα του ΜΜΑ, θα σταθώ σε κάποιες κομβικές, κατά την άποψή μου, παρατηρήσεις του Γιώργου Κουρουπού σχετικά με την πολυδιαφημισμένη έως σήμερα –αλλά φευ ακόμη στον αέρα– «σωτηρία» του Μεγάρου με την υπαγωγή του υπό τον έλεγχο της Πολιτείας, δηλαδή του Δημοσίου, άρα και την οικονομική του ελάφρυνση.

Διευρύνοντας τον στόχο των τελευταίων χρόνων «Το Μέγαρο να ανήκει σε όλους», το φετινό πρόγραμμα δεν αφήνει τίποτα και κανένα είδος μουσικής ή τέχνης απ’ έξω. Παίρνει υπόψη του όλες τις ηλικίες και τα γούστα, με κυρίαρχο όμως κριτήριο την ποιότητα, χωρίς να κάνει ούτε την ελάχιστη παραχώρηση στην οποιαδήποτε ευτέλειά της.

«Το Μέγαρο», επισήμανε ο Γιώργος Κουρουπός, «θα κληθεί να κερδίσει κάποια στοιχήματα. Πρώτον: Στηρίζεται σε μια πολύ προηγμένη τεχνολογία, αλλά και σ' ένα στελεχικό δυναμικό που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλη πείρα. Η όποια οικονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να διαταράξει αυτή τη σχέση. Δεύτερον: Η απολύτως αναγκαία αξιοποίηση των χώρων του Μεγάρου με οικονομικά κριτήρια δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος των πολιτιστικών, πνευματικών και παιδαγωγικών ρόλων του. Η ιδανική ισορροπία είναι σίγουρα εφικτή. Τρίτον: Η ενίσχυση της εποπτείας του Κράτους –όχι μόνο θεμιτή αλλά και χρήσιμη– δεν πρέπει να προκαλέσει γραφειοκρατικού τύπου δυσλειτουργίες που θα πλήξουν την ευελιξία του ιδρύματος. Θέλω, ωστόσο, να πιστεύω», κατέληξε ο Γιώργος Κουρουπός, «ότι τόσο η Πολιτεία όσο και η ηγεσία του Μεγάρου γνωρίζουν καλά τις νέες αυτές προκλήσεις και ότι όλοι θα βοηθήσουν, ώστε το Μέγαρο ανάλαφρο να πετάξει ακόμη υψηλότερα στον αιθέρα του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού». Το τι κρύβεται πίσω από τις παραπάνω επισημάνσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΑ είναι νομίζω αρκετά φανερό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και, προπαντός, σε όσους αγωνιούν για την τύχη του Μεγάρου και του πολύπλευρου πολιτιστικού του έργου. Ενός έργου που μόνον πέρσι γεύτηκαν πάνω από 650.000 φιλότεχνοι της Αθήνας.

Κλασικό και πρωτοπόρο, λοιπόν, το νέο πρόγραμμα του ΜΜΑ, με κορμό του πάντα την κλασική μουσική –να μην ξεχνάμε πως γι' αυτό πρωτίστως δημιουργήθηκε το Μέγαρο– εκτείνεται σε είκοσι (!) κύκλους. Το βαρύ πυροβολικό πάντως του Μεγάρου, από την αρχή της δημιουργίας του, είναι οι μεγάλες ορχήστρες του κόσμου. Στην απόλαυση των μοναδικών συναυλιών τους συναινεί και η αξεπέραστη ηχητική της αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης», την οποία δεν διαθέτει καμία άλλη σχετική αίθουσα στην Αθήνα. Κορυφαίες λοιπόν Ορχήστρες θα απολαύσουμε και πάλι, όπως η London Symphony Orchestra,η MusicAeterna, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Ισραήλ, η Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, η English Chamber Orchestra. Εννοείται πως τις Ορχήστρες διευθύνουν κορυφαίοι μαέστροι.

Στον κύκλο των Μεγάλων Ερμηνευτών εναλλάσσονται διεθνούς φήμης ξένοι και Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Βραζιλιάνος πιανίστας Νέλσον Φρέιρε, ο Γάλλος Λουί Λορτί και οι Έλληνες Γιάννης Βακαρέλης, Δημήτρης Σγούρος και Κυπριανός Κατσαρής.

Η αριστουργηματική και φημισμένη όπερα του Ντονιτσέτι Λουτσία ντε Λαμερμούρ σε συναυλιακή μορφή, η ροκ όπερα Μέγας Αλέξανδρος σε μουσική Κωνσταντίνου Αθυρίδη και συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, η όπερα Ιούλιος Καίσαρας σε μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη και λιμπρέτο Διονύση Καψάλη, καθώς και οι εξαιρετικές απευθείας μεταδόσεις μεγάλων έργων από τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης εντάσσονται στον φετινό οπερατικό κύκλο.

Στον κύκλο του Μουσικού Θεάτρου, δύο νέες παραγωγές με την παράσταση του βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου Εκεί που δεν ταξιδεύει κανείς, σε ποίηση Κάμινγκς και την μπαρόκ όπερα Αφροδίτη και Άδωνις του Τζον Μπλόι, με την Ορχήστρα της Καμεράτα σε σκηνοθεσία-σύλληψη Ανδρέα Λινού.

Ο Στάθης Λιβαθινός, μετά την περσινή πρώτη επιτυχημένη σκηνοθεσία του επί σκηνής Μεγάρου, επανέρχεται ακόμη πιο τολμηρά. Σκηνοθετεί το –προφητικό για την επανάσταση του 1789– αριστούργημα του Μπομαρσέ Ο γάμος του Φίγκαρο. Στο πλαίσιο του θεάτρου, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι απευθείας αναμεταδόσεις των παραστάσεων του National Theatre of England.

Στον κύκλο του Χορού πρωταγωνιστούν η «απόλυτη» μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα σ' ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά και το πρωτοπόρο και διάσημο ανά τον κόσμο Nederlands Dans Theater I.Ε.

Επίσης σπουδαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης εμφανίζονται στους κύκλους «Φωνή και πιάνο» και «Μουσική Δωματίου». Ο νέος κύκλος «Πιανόραμα» φέρνει επί σκηνής δεξιοτέχνες όπως ο Μπερνάρντο Λούπο, ο Χρήστος Παπαγεωργίου, η Έφη Αγραφιώτη, η Ντόρα Μπακοπούλου κ.ά. Στον κύκλο «Σύγχρονη Μουσική», εκτός από το αφιέρωμα στα ογδοντάχρονα του πρωτοπόρου και δάσκαλου της ελληνικής σύγχρονης μουσικής Θόδωρου Αντωνίου, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων συνθετών της Ελλάδας και της Διασποράς. Να μην ξεχάσω και το νεοσύστατο «Καλωσόρισμα», όπου νέοι και πολλά υποσχόμενοι ερμηνευτές και συνθέτες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Για την Ορχήστρα της Καμεράτα μόνον καλούδια έχει κανείς να πει. Ορχήστρα διεθνούς κύρους πια, κινδυνεύει η επιβίωσή της από την εγκληματική πλέον αδιαφορία της –μακράν του πολιτισμού– εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, η οποία νοιάζεται μόνον για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εκάστοτε αρχαιολογικών ευρημάτων. Πλούσιο, λοιπόν, παρά τις τρομερές δυσκολίες και φέτος το πρόγραμμα της Καμεράτα, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα.

Χριστούγεννα και Πάσχα στο Μέγαρο, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις να έχουν ως επίκεντρο την ελληνική οικογένεια και προπαντός τα παιδιά. Δηλαδή πρωταγωνιστούν τα παραμύθια, με πρώτο τον σούπερ και διεθνούς φήμης πια Έλληνα παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά. Το Πάσχα έχει άλλη αίσθηση, εκείνη της ευλάβειας, και η παρουσίαση των μεσαιωνικών μουσικών για τον θρήνο της Παναγίας κατά τα Θεία Πάθη είναι ό,τι καλύτερο.

Στον καταξιωμένο κύκλο «Γέφυρες» περιλαμβάνονται οι «Μέρες Κιθάρας» και οι «Μουσικές του Κόσμου», ενώ στις «Ημέρες Ποίησης», που συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τον Μάρτιο, πρωτοστατεί ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο συνθέτης που έχει μελοποιήσει εξαιρετικά Άρη Αλεξάνδρου και Τάκη Σινόπουλο.

Και, βέβαια, ο κύκλος «Ελληνικό Τραγούδι» με αγαπημένους Έλληνες ερμηνευτές, παλαιότερους και νεότερους. Με μια σειρά τιμητικών συναυλιών θα γιορταστούν και τα ενενηντάχρονα του Μίκη Θεοδωράκη.

Το Μέγαρο έχει γίνει πια αγαπημένος τόπος για τα παιδιά – και με τις κυριακάτικες πρωινές συναυλίες και με παραστάσεις που έσπασαν ταμεία, όπως οι περσινές με το Νησί των Θησαυρών. Φέτος σειρά έχει ο Ιούλιος Βερν και Ο γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Και πολλά πολλά ακόμη, που θα γεμίσουν χαρά τα παιδιά αλλά και θα τα μυήσουν στον θαυμαστό κόσμο της φαντασίας, της γνώσης και του πολιτισμού.

Πολλές οι συνεργασίες και φέτος του ΜΜΑ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή –θα παρουσιαστεί η καινούργια όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη Φόνισσα, πάνω στο πασίγνωστο διήγημα του Παπαδιαμάντη– με το ΚΘΒΕ, κ.λπ.

Με τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες στον Κήπο το ερχόμενο καλοκαίρι, που θα είναι πλουσιότερες, κλείνει το πρόγραμμα 2014-2015. Αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος του MEGARON PLUS, για να ολοκληρωθεί η φετινή εικόνα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.